Hudba jako zbraň?

Ivan David
23. 8. 2020

Inter arma silent musae – ve válce múzy mlčí – nebo ne? Jak napsal včera řecký web Infognomon Politics, ve „válce nervů“ minulý týden, tedy v době, kdy turecký Oruc Reis kladl kabely na dno řeckých moří, a ani řečtí politici si nebyli jistí, jestli je to natolik závažné porušení suverenity, aby riskovali konflikt, došlo kromě jedné srážky a mnoha „cvičných“ vzdušných soubojů i ke komickým momentům.
O srážce řecké fregaty Lemnos a turecké lodi Kemal Reis se celkem ví, to se do světa dostalo. Méně známé je však to, co se dělo pod vodou s tureckými ponorkami. Turecké protiponorkové vrtulníky a špionážní letadla CN-235 zintenzivnily své hlídky ve východním Středomoří, ale také v Egejském moři, aby lokalizovaly řecké ponorky, které jsou „neviditelné“, protože mají tajnou technologii a nejsou snadno detekovatelné.

 

Jak informovali vyšší námořní důstojníci web Infognomon, helikoptéry a další prvky protiponorkové války řeckého námořnictva odhalily pět tureckých ponorek. Jednu v oblasti Skyrosu, druhou v Kafireas a další tři v širší oblasti středního a jihovýchodního Egejského moře.
Posádky řeckých stíhacích ponorek se, zdá se, „dobře bavily“. Nejenže bombardovaly turecké ponorky vysokými pronikavými frekvencemi, ale také hrály slavnou píseň Beatles, Yellow Submarine. Kapitán jedné turecké ponorky byl prý tak vyděšen vysokými frekvencemi, z nichž některé zněly jako bomby, že vypálil světlice, což v podmořském jazyce jednoduše znamená „kapitulace“. 

“O těchto věcech jsme nikdy nedělali vtipy a nikdy jsme čtenáře nedezinformovali. To, co zde zmíníme, se stalo přesně tak, jak jej popisujeme, a je to lekce pro Turky, ale také lekce pro řecké politiky, “uvedl Infognomon ve své zprávě. 

Zatím se řečtí námořníci baví na účet svých tureckých soupeřů. Po skončení turistické sezóny však už místo not mohou k tureckým ponorkám mířit hlubinné miny. Záleží na tom, jak se rozhodne řecká vláda. Jestli přistoupí na německo-tureckou rétoriku o „sporných vodách“, které lze rozdělit mezi Turecko a Řecko, nebo bude trvat na tom, že jde o řecké výsostné vody a nařídí vojákům bránit je silou.