Když kašpárci organizují barevku v Bělorusku…

Jiří Vyvadil
29. 8. 2020  VašeVěc


Už jsem si myslel, že bude toho Běloruska dost. Kdo jen trochu zná historii všech protestů po každém zvolení Lukašenka se stejným výsledkem a kdo si odvíjí výsledek všech barevných revolucí počínaje tou gruzínskou, kdy Gruzie ztratila část území, ukrajinskou, kdy Ukrajina nejen ztratila Krym a východ Ukrajiny ale přeměnila se ve zhroucený stát, Venezuelskou, kdy sice Západ bleskurychle odmítl uznávat jako prezidenta Maduru, ale ten vládne i nadále a vlastně i hongkongskou, kdy pokusy o odtržení Hongkongu od Číny po dvou letech ztroskotaly, nemůže ani náhodou očekávat, že současný pokus Evropské unie o neuznání volby Lukašenka prezidentem může mít úspěch.

Dostávám dotazy, zda se mi líbí, že byli možná i protestující mučeni. Samozřejmě že ne. Ale mnohem více mi vadí dvouleté brutální zásahy francouzské policie proti protestujícím Žlutým vestám či stejně brutální zásahy španělské policie i justice proti Kataláncům, kteří se dovolávali nezadatelného práva na sebeurčení, které my v bývalém Československu jsme bez násilí Slovákům poskytli. Ti, kteří jsou odsouzení na desetileté tresty jsou politickými vězni. To co teď se děje v Bělorusku je proti tomu čajíček.

Tím spíše jsou komičtí ti zvlášť angažovaní protiruští političtí xenofobové typu našeho Fischera, či novinářů Železného, ale hlavně na evropské scéně například náš ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který svalnatě chce zařadit na sankční seznam Lukašenka. No rozesmál jsem se. Představitel EU pro zahraniční vztahy Borrell, který Rusko intenzivně nesnáší, konstatuje, že Lukašenko je jediný, který zcela kontroluje státní moc v Bělorusku. S kým tedy chce kašpárek Petříček v Bělorusku jednat. No není s kým.

Možná tuplovaným kašpárkem je klasicky polský premiér Morawiecki, který typicky megalomansky varuje Rusko, že když vojensky zasáhne bude se jednat o agresi z hlediska mezinárodního práva. Dobráček jeden.

Alespoň, že Babiš hodil trochu zpátečku, snad mu to vydrží. Alespoň nevypadá jako pitomeček.

Mezi Ruskem a Běloruskem je přece uzavřena dvacet let smlouva o unii zacílená na integraci a zároveň i vojenskou pomoc. Jinými slovy: To, co Lukašenko dohodne s Putinem, platí a žádný Morawiecki, tím méně nějaký Petříček, tomu nemůže zabránit… A mimochodem, je sporné, zda Evropská unie s polorozpadávající se ekonomikou po koronavirusové pandemii si může dovolit podobné extravagance jako kdysi při euromajdanu, který společně s USA Baraka Obamy vyvolávala. Dnes subalterní úředníci v USA cosi prohlašovali, ale Trump se zahalil do mlčení. A také mlčel, když momentálně Západ, zejména Německo a Francie začal šílet kvůli údajné otravě podvodného mesiáše Navalného, který ve své zemi dluží 26 miliónů přepočteno na naše peníze.

Putin se nemusí vzrušovat. Naopak. Čím více Západ hysterčí, tím více ho vrací znovu na piedestal možná ne světové jedničky, ale evropské rozhodně. Ekonomika není vším (tu mimochodem Rusko nikdy moc ve své historii neumělo). Rozhodující je, jakou sílu politickou energii ostatní státy s tou kterou velmocí spojují. No a v tomto ohledu pro evropské politiky je Rusko protivníkem číslo jedna a možná ještě více je protivníkem číslo jedna pro Demokraty v USA, kteří Putina nenávidí do morku kosti…

Putin vlastně vůbec nic nedělá. Převážně mlčí a nechává plynout čas k tomu, aby uzrálo jeho vítězství v Bělorusku, možná s pomocí, možná bez pomoci. A fakt mu může být jedno, jak hystericky budou reagovat země Pobaltí, Polska, či kašpárek Petříček.

Putin prostě v Bělorusku ani s Navalným jako náhradním cílem nemůže prohrát.

Je těžké si pro Západ přiznat, že od tzv. arabského jara je v podstatě v defenzivě. Vždyť přece rok 1990 byl vyhlášen rokem vítězství liberálního Západu nad celým světem. A teď se poražené Rusko a dříve bezvýznamná Čína tak cukají… To přece nemůže být spravedlivé…

Kašpárkové Západu se cítí zneuznáni. Provolávají silná hesla. Volají Rusko, Čínu na souboj. Vyhrát nesmějí…

Svět potřebuje nezbytně vyváženost Západu a Východu. A Morawiecki, pobaltští premiéři či prezidenti, Biden a jeho Demokraté či náš Petříček chtějí konflikt, válku a krev.

Musí prostě prohrát…