Le Monde: Salvinimu hrozí 15 let vězení – nepustil migranty!

Matteo Salvini
Matteo Salvini

-kou-

1. 8. 2020 LeMondPrvníZprávy


Italský senát zrušil parlamentní imunitu bývalému ministrovi vnitra Matteu Salvinimu, což umožní podruhé jeho předvolání k soudu za nezákonné zbavení svobody lidí.

Jak uvedl Le Monde, vůdce strany „Liga severu“ je obviněn z toho, že nepovolil lodím humanitárních misí přistát s migranty, kteří byli vyzvednuti ve Středozemním moři na pobřeží Itálie.

Ve čtvrtek Senát ozbavil parlamentní imunity bývalého italského ministra vnitra Mattea Salviniho, což umožnilo trestní stíhání při druhém procesu s migranty, informoval Le Monde. Nyní, pokud soudní proces skončí rozsudkem, vůdce strany „Liga severu“ bude čelit až 15 letům vězení.

Podle publikace soud v Palermu obviňuje Salviniho z nezákonného zbavení svobody lidí. V srpnu 2019 jako ministr vnitra odmítl dovolit více než 80 migrantům vystoupit z paluby lodi Open Arms, která byla blokována u pobřeží Sicílie. Zástupci humanitární mise uvedli, že rozhodnutí Senátu je „dobrou příležitostí k obnovení pravdy“ a že na lavici soudu nejde ani tak o bývalého ministra, jako jeho politické názory.

„Jsem hrdý, že jsem bránil Itálii, a udělám to znovu,” odpověděl Matteo Salvini na tato slova. „Pokud si někdo myslí, že mě vyděsí politickým soudem, mýlí se.”

Salvinimu za ochranu Itálie před migranty hrozí tři až patnáct let
Nekonečná noční můra Lampedusa: Během 48 hodin dalších 800 migrantů

V únoru Senát zrušil jeho imunitu pro další případ, který bude projednán 3. října. Je obviněn z toho, že v červenci 2019 zabraňoval 116 migrantům opustit loď Pobřežní stráže několik dní. „Liga severu“ reagovala argumentací, že blokování lodí bylo celkovým rozhodnutím vlády, a proto za to sdílí odpovědnost i předseda vlády Giuseppe Conte.

Jak Le Monde poznamenal, Salviniho popularita klesla od vypuknutí pandemie, která Italy nejvíce znepokojovala, a potlačila tolik oblíbenou otázku migrantů. Nyní však ve Středozemním moři opět roste počet přistěhovalců, kteří každý den přistávají ve stovkách na pobřeží Itálie nebo jsou zachráněni loděmi nevládních organizací a pobřežní stráže.