Na ČT24 redaktor polské televize z Moskvy informuje o dění v Bělorusku

-ps-
28. 8. 2020 PrvníZprávy 


Zpravodajství České televize nepřestává udivovat svými informačními zdroji. Už po několikáté se na obrazovce zpravodajství objevil polský redaktor TVP Tomasz Dawid Jedruchów, který z Moskvy v češtině s poským přízvukem informuje o dění v Bělorusku. Proč není v Rusku český redaktor ČT?

Obrázek z České televize

Proč není v Rusku český redaktor ČT?

„To by možná zajímalo i více koncesionářů České televize. Dlouholetý zpravodaj České televize v Moskvě Miroslav Karas se stal šéfem ostravského studia ČT a na jeho místo zatím nikdo nenastoupil,” konstatoval student politologie, který si nepřeje být jmenovaný, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu.

Možná to má spojitost s pandemií, která se v Rusku rozjela v daleko rozsáhlejší podobě než v tuzemsku?

„Patrně tomu tak bude. Ti, kteří sledují často zpravodajství ČT, neboť si jej koncesionářskými poplatky platí, zachytili zprávu, že Karasův nástupce má být redaktor Karel Rožánek, ale ten nás místo, aby byl v Moskvě, informuje o dění v české armádě. Divák nezná souvislosti, proč třeba z Moskvy neinformuje českého diváka třeba nějaký zpravodaj Českého rozhlasu pokud tam je nebo redaktoři ze slovenských médií, pokud tam jsou, ale diví se, proč Polák z Moskvy informuje o dění v Bělorusku.”

A proč vám vadí zrovna Polák?

„Všichni víme, jak se na dění v Bělorusku dívají Poláci všeobecně. Nic proti tomu redaktorovi samotnému, ale takto vyřešené zpravodajství od člověka, jehož předchozí práci nikdo z diváků nezná, je nevěrohodné.

To u Miroslava Karase jeho vrstevníci alespoň věděli, že si základní vojenskou službu odkroutil v redakci Obrany lidu v době hlubokého rozvinutého socialismu, což byla hodně elitní vojna, kterou si užívali jen prověření soudruzi. Ale kdo je Tomasz Dawid Jedruchów?”

A jak se díváte na zprostředkovávání informací z Běloruska?

„Je podivné a je z něho cítit, komu ČT fandí. To, že Česko prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí financuje opozici stávajícího běloruského režimu, ještě neznamená, že by český televizní divák neměl znát argumenty a projevy prezidenta Lukašenka, na jehož straně je přibližně stejný možná i větší počet obyvatel Běloruska. Ty informace ČT poskytuje v podobě dvou nebo i tří vět, zatímco jakási opozice má větší prostor pro prezentaci.”

Co dodat …