B-52 lstivě

Libor Číhal
12. 9. 2020 RokAJehoDny

Českotelevizní verze kdysi tak populární nordické informační lsti nebo spíš inteligenční test pro diváky? Možná jde o imitaci jednoho z mála úspěšných pořadů natočených v ČT po osmdesátém devátém, Mládkova Karkulka provokovala vlka… Rusko provokuje a zabíjí, provokuje bombardéry B-52 v bezprostřední blízkosti ruských hranic a zabíjí režimní oponenty. 

(Na snímku ruští stíhači vytěsňují ze svého vzdušného prostoru špionážní letoun NATO)
Ruské stíhačky vyprovodily koncem srpna tři americké bombardéry trasující ruskou hranici v oblasti Černého moře a vyvedly je zpátky do neutrálního prostoru. Podle televizní interpretace tohoto typu fakt, která je kopií nejštvavější části německých a anglických médií, jde v jádru o ruskou provokaci, v americkém Forbesu se odhaluje jiný důvod než ruská provokace, Pentagon používá tento typ incidentů jako past, aby získal cenná data o ruských letadlech a komunikačních zařízeních.
Americká strana vyjádřila znepokojení nad ohrožením bombardérů ruskými stíhačkami, přiletěly prý neprofesionálně blízko k bombardérům, tamní personál se chvěl strachy, naštěstí všechno řídí automaty. Incident se opakoval 4. září, evidentním americkým záměrem po vyhodnocení dat americké provokace z předchozího týdne, bylo získání dalších údajů o ruském letectvu a komunikačních technologiích, podle evropského velení NATO se jeden bombardér B-52 přiblížil pár kilometrů k ruské hranici, další bombardéry zpovzdálí vyhodnocovaly situaci, nedaleko děje se pohybovaly sofistikované RC-135V/Ws, které monitorovaly a zaznamenávaly signály z ruských radarů. Carl Bildt twittoval 4. září, že je rozdíl mezi deterrencí a nezbytnou provokací. 
Rusko se musí podle Bildta permanentně provokovat, aby se přesně vědělo, ČT musí provokovat IQ diváků, aby se nic nevědělo. V ruských médiích se záležitost komentovala jako úspěšná akce, která zabránila americkým bombardérům narušit ruské výsostné území.
Ministr obrany Šojgu řekl v neděli v ruské televizi, že NATO změnilo taktiku, nyní simulují na rutinní bázi raketové útoky na Rusko. Nejen tedy blízkohraniční sledování ruského prostoru, ale intenzívní trénink úderů na ruské cíle. Ministr prohlásil, že oproti srpnu 2019 odhaduje nárůst aktivit jednotek NATO kolem ruské hranice o 30%. Je alarmující, že velké počty leteckých sil NATO jsou trénovány na rutinní bázi k leteckým a raketovým úderům na cíle v Rusku. Spojené státy a jejich satelity eskalují válečné napětí v bezprostřední blízkosti ruských hranic. 
Rusko opakovaně navrhuje Spojeným státům a jejich spojencům vzájemné limitování tréninkových aktivit mimo pásmo vojenského kontaktu. V perverzní logice západních vykladačů Rusko provokuje už tím, že hlídá své hranice nebo že vůbec existuje, jak by reagovaly země NATO a jejich média, pokud by Rusko něco takového praktikovalo u jejich hranic?