Jaké bude říjnové překvapení?

Zbyněk Fiala
3. 9. 2020  VašeVěc
V říjnu nebude veselo jen u nás, při krajských a senátních volbách. V Americe se stalo tradicí, že listopadové volby ovlivní „říjnové překvapení“, nějaké odhalení nebo nekontrolovatelné tvrzení, které má sejmout protivníka. Roku 2016 to byla tvrzení o ruském vlivu, letos by to mohl být souboj o to, jak tato tvrzení vznikla. Dalším zdrojem překvapení však může být rekordní ekonomický dopad pandemie v USA spolu s počty mrtvých.

V amerických předvolebních průzkumech před listopadovými volbami stále vede bývalý viceprezident a kandidát Demokratické strany Joe Biden, ale do voleb je daleko a nemusí to vydržet. Jeho soupeř čerstvě potvrzený na nominačním sjedzu Trump se posunul z červencového propadu na 40 procent o tři body výše, zatímco Biden stagnuje lehce pod linií 50. Rozdíl je stále velký, ale důležitá je i dynamika – rozdíl se zmenšuje.

Efekt nominačních konferencí se rychle vytratil, hlavní slovo mají znovu jiné vlivy než chvalozpěvy na prezidentské kandidáty. Trumpa tlačila dolů epidemie a její zdravotní i sociální důsledky v podobě prudkého nárůstu nezaměstnanosti, ztráty příjmů a stále častěji i zadluženého domova, a navrch statistiky mrtvých. Bidenovi pomohli rozzuření černí občané, kteří čekají, že jim pomůže.

Avšak nepokoje Black Life Matter začínávají přinášet bumerangový efekt, vymykají se kontrole a zabírat začíná Trumpovo volání po „právu a spravedlnosti“. Aby bylo efektivnější, prezident musí atmosféru trochu rozdmychat, proto se chystá vyjet do wisconsinské Kenoshi, kde člen samozvané bílé domobrany střílel z útočné pušky ostrými a dva lidi zabil. Trump vyjádřil také soustrast s úmrtím účastníka bílé jízdy stovek aut ulicemi oregonského Portlandu, který byl kýmsi zastřelen. Muselo tam být husto, protože z aut, která najížděla do černého protestu, se pálilo paintballovou střelbou a a bušilo baseballovými pálkami.

Biden neprojevuje schopnost protesty usměrnit a kontruje pouze tím, že Trump lidi rozeštvává a že předvolební debatě by mělo dominovat téma nezvládnuté vládní odpovědi na koronavirus. Uvidíme, jak se s tím chytí. Zatím je Biden největší slabinou kampaně, ve které vede. Dá se to vysvětlit tím, že to, co se prosazovalo v čele průzkumů, byl AntiTrump, který však rychle ztrácí glanc, když přestává být pouhým symbolem a musí reálně jednat.

Nechme teď stranou fakt, že Biden zastupuje širokou koalici různých proudů na straně Demokratů, kde sám může pouze dát prostor, nebo naopak ignorovat některé z nich. Je tu také senátorka Kamala Harris, která se nejspíš nespokojí s běžným postavením pasívního viceprezidenta, i kdyby operovala jen v zákulisí. Takhle hluboce to voliči obvykle nestudují, nebo alespoň ta část z nich, která je nerozhodnutá a může být ovlivněná průběhem kampaně. A tam má vstoupit do hry „říjnové překvapení“, tedy nějaký silný argument, ať už pravdivý, nebo smyšlený, který voliči otřese.

Může jich být naservírováno hned několik. Na říjen je s velkou pravděpodobností připravována Durhamova zpráva, tedy výsledek kriminálního vyšetřování cincinnatského federálního prokurátora, které se soustřeďuje na to, zda roku 2016 a v navazujícím období FBI a CIA poskytly zvláštnímu soudu pro zahraniční zpravodajské služby FISA pravdivé argumenty, nebo zda naopak soud oklamaly, aby mohly ve volbách zneužít vládní moc odcházející administrativy ke špehování Donalda Trumpa.

Tohle vyzní pro Joe Bidena nepříznivě, ať už to bude formulováno jakkoliv, protože jednou byl jako viceprezident členem Národní bezpečnostní rady NSC, která byla informována vedením FBI a CIA a nese tedy za věc svůj díl odpovědnosti. Některé tajné dokumenty, které předtím posuzovaly senátní a sněmovní komise pro zpravodajské služby – a došly nad nimi k opačným závěrům – už začínají být zveřejňovány, aby se debata vedla méně o názorech a více o faktech.

A tak se na veřejnosti objevilo i svědectví někdejšího šéfa moskevského výsadku CIA Daniela Hoffmana, Ten tvrdí, že Putin by dal přednost vítězství Hillary Clintonové, nikoliv Trumpa, ale to neznamená, že někomu poskytoval podporu:

„Hodně lidí se ptá, zda se Rusko pokoušelo vměšovat ve prospěch jednoho nebo druhého kandidáta. To je povrchní otázka. Tohle nedělali,“ řekl Hoffman známému investigativnímu novináři Johnu Solomonovi pro Just the News. Ale i zpráva ředitele národních zpravodajských služeb NSA z ledna 2017, která byla vydávána za doklad ruského vměšování, ve skutečnosti říká, že se nepodařilo najít konkrétní výsledky ruského vlivu na volby, pokud nějaký byl. Putinovi prý šlo podle Hopffmana jen o to, aby si šli Demokraté a Republikáni po krku.

CIA také upozornila FBI hned na začátku protitrumpovské akce Crossfire Hurricane, že složka vysloužilého britského zpravodajce Christophera Steeleho o „zasahování Kremlu“, o kterou se opíralo, ve skutečnosti obsahovala dezinformace ruské zpravodajské služby. Pokud tam tedy byl ruský vliv, zařídila jej FBI.

https://justthenews.com/accountability/russia-and-ukraine-scandals/cia-conduct-during-russia-assessment-may-be-next

Prokurátor Durham se údajně věnuje také případu Bidenova syna Huntera, který pobíral na Ukrajině miliony dolarů za nic, za židli ve správní radě těžební plynařské společnosti, o jejíž činnosti neměl sebemenší páru. Ale mohl zprostředkovat přístup k otci, což bylo zřejmě důležitější. Když to ukrajinská generální prokuratura začala posuzovat jako korupci, Biden podmínil americkou hospodářskou pomoc Ukrajině tím, že generální prokurátor bude okamžitě vyhozen.

Říjnové překvapení ve prospěch Trumpa se tedy rýsuje, ale kvasí i takové, které bude v jeho neprospěch. Koronavirus zcela zmařil Trumpovy předpoklady, že pro něj bude hlasovat obrovská konjunktura, která se projevovala zejména rekordními cenami akcií. Burzy sice znovu stoupají do výšin, ale jsou zcela odtrženy od reality, protože největší pozornost poutá fakt, že růst nezaměstnanosti už dosáhl tempa, kdy týdně přibývá milion nových žádostí o podporu.

Pramen podpory však mezitím vyschl a Bílý dům to hodil na státy unie, které na to nemají. Rychlým tempem tak přibývá taky počet lidí bez střechy nad hlavou. Cožpak o to, pandemie má drsné hospodářské důsledky všude ve světě, ale nikde nemají vysoký počet nemocných tak dlouho, aby drtil reálnou ekonomiku a životní úroveň většiny obyvatelstva stále větší silou.

Nejhorší je však v USA statistika mrtvých. Je daleko nejhorší ze zemí, jejichž statistice lze věřit. Celkový počet nakažených už tam přesáhl šest milionů osob a pro 183 tisíc z nich to skončilo fatálně. To znamená, že na Spojené státy připadá 22 procent všech úmrtí v globální pandemii, přestože jeho obyvatelstvo představuje pouhá 4 procenta globální populace. Kdyby byla v USA pouze průměrná úmrtnost v pandemii, 145 tisíc lidí mohlo dále žít, píší New York Times.

https://www.nytimes.com/2020/09/01/briefing/coronavirus-kenosha-massachusetts-your-tuesday-briefing.html

A všechno nasvědčuje tomu, že Biden teď bude hrát hlavně tohle.