Minář nastavil zrcadlo. A pěkně drsné

Jiří Vyvadil
29. 9. 2020 VašeVěc

Zcela nesporně byl Mikuláš Minář bezesporu možná největším politickým manipulátorem, které Česko zažilo posledních desetiletích. Připomínal středověkého krysaře s píšťalkou, za kterým se vinou desetitisíce fascinovaných souputníků spojovaných vidinou odstranění prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše z politického života, aby nakonec skončili na rozdíl od tragických výsledků starověké báje pádem na zem, kdy obraz jasného vítězství náhle vymizel. A oni zůstali neschopní a zoufalí zase sami.

Aby bylo jasno, vůbec zakladateli Chvilek pro miliónů nevyčítám jeho chování. Politika i v této vyhraněné poloze je samozřejmě určitá forma divadla a Minář ji zvládal dokonale. A pokud zároveň k tomu přidal zcela neobvyklé organizační schopnosti, jak dokonale dostat na Letnou 300 000 zfanatizovaného davu, klobouk dolů. To je umění.

Zatímco Minář svou roli velkého manipulátora dokonale zvládnul, opoziční vůdci typu Fialy, Bartoše a dalších úslužně naslouchali jeho rozkazům a ČT pořádala mnohahodinové besedy s privilegovanými politology a sociology, kteří rozvíjeli úvahy, že už Babiš zákonitě padne a někteří reportéři už i předtočili pasáže, ve kterých se o něm mluví v minulosti, pro ty, kteří patří k té mlčenlivé většině působilo doslova otřesně, jak se chovali demonstranti, jaká v nich byla nenávist a snad nejexpresivněji se vyjadřovali novodobí prorežimní umělci, počínaje Trojanem, Geislerovou, Dykem a oběma Svěráky konče… Hvězdy a hvězdičky se snažili dostat na pódium, aby si vedle Mináře zažili svou hvězdnou chvilku. Kdo nebyl na demonstraci, byl nepřítel a v lepším případě jakoby nebyl.

Děsivé byly pro normálních 60 % populace pohledy na tváře fanatického davu, které leckdy připomínali záběry ze setkání sudetoněmeckého landsmanschaftu. Nenávist z nich tekla…

A najednou nic. Vůdce odešel, ukázal všem těm opozičním politikům, novinářům, pracovníkům televize i statisícům přesvědčených soukmenovců, že byli jenom nástrojem jeho v podstatě vynikající režijní protibabišovské a protizemanovské propagandy, propagandy, která ho přestala bavit.

Nemají právo se zlobit na Mináře. On dělal jen skvěle svou práci. Měli by se zamyslet nad svou vlastní myšlenkovou jednoduchostí a manipulativností.

Mikuláš Minář chce založit novou stranu. Konečně proč ne. Za mých mladých let člověk mohl být jako já sociálním demokratem, mohl ostře v té době nesouhlasit s ekonomickým i úvahami Václava Klause, ale chápal, že to není ořezávátko. Dnes takové pocit těžko je možné k nějakému opozičnímu politikovi nalézt. Otevřeně řečeno vymýcení současného vedení TOP 09, KDU-ČSL, STAN a spojení v cosi většího a zbaveného všech starých a odpudivých tváří by jen mohlo kultivaci české politiky pomoci.

Mikuláš Minář probudil před rokem a půl k životu hnutí liberální politické nenávistné spodiny. A nyní seznal, že už se její čas naplnil. A to je dobře…