Regionální volby v Rusku ve stínu Navalného nebo spíše Navalný ve stínu ruských regionálních voleb. KONEČNÁ VERZE!!!!

-vlkp-

S dnešním článkem mám mimořádný pech. Dvakrát, vlivem mojí vlastní nepozornosti mi unikl dříve než byl definitivně dokončený, takže až nyní, na potřetí vám jej předkládám jako definitivně hotový. Beru tuhle nemilou příhodu jako další pokyn z hůry, abych už toho datlování nechal a věnoval se něčemu úplně jinému. Ale dneska ještě ne.Musím vám totiž dodat kompletní text o ruských regionálních volbách.
Kdykoliv jsou v  Rusku nějaké volby, mají to naše sdělovala snadné. Automaticky už předem píší o  podvodech a manipulacích, vládnoucí věrchušky. Když se ovšem stane, jako před dvěma roky na dálné Sibiři, že se například gubernátorem stane příslušník opozičního tábora, okamžitě se vytasí s verzí – i přes veškeré snahy režimu se nedali občané zastrašit a  hlasovali proti Putinovi. Hlas dali demokracii, odmítli despocii a  putinovský styl.  Vedle toho přidají pár tajemných náznaků, že se probouzejí ruské prodemokratické – rozuměj prozápadní síly. Ačkoliv… no na to ačkoliv si ještě trochu počkejte.

Zatím začnu konstatováním, že ještě nikdy v minulosti se o nějakých ruských volbách v  tuzemsku i blízkém zahraničí nepsalo tak málo, jako před třídenním hlasováním ve 41 z 85 regionů Ruské federace. Kde se volili jednak gubernátoři, ale také místní zastupitelstva různých stupňů. Mlčeli a mlčí i tradiční kremlobijci – Míra Karas, Libor Dvořák, o ostatních typu Šír, Svoboda, Votápek nemluvě. A  co mne překvapilo vůbec nejvíce je nulový informační výstup o jejich výsledcích. Informace z Ruska a o Rusku se týkají výhradně aféry s Navalným a  pak vztahu téhle země k Bělorusku. Ostatní jako by neexistovalo. Včetně voleb!!!

Jen sem tam těsně před jejich startem se trochu naznačovalo, že aféra s „otráveným“ Navalným by mohla… Zkrátka, že Navalného stín jaksi cosi způsobí minimálně na ruské vnitropolitické šachovnici, protože on je tím, koho se Putin osobně a jeho režim obecně bojí.

Je to tak? Skutečně se odehrávalo tohle hlasování ve stínu Navalného nebo se naopak ve světle reálných výsledků dostal reálně Navalný do politického stínu volebních čísel?

Tohle mne mimořádně zajímalo. Už proto, že v minulém týdnu mi kolega Intibo, který moderuje relaci Trikolora na Slobodném vysielači a má tu i svou vlastní s názvem Okénko, v soukromé výměně poslal videa, která natáčel sám guru protiputinovské opozice v několika sibiřských městech, kde na předvolebním tripu vyzýval tamní voliče, aby se postavili zkorumpovanému Jednotnému Rusku a  volili tzv. smart – chytře. Tedy, že nedají hlas kandidátovi/straně svého srdce nýbrž tomu z opozičních kandidátů, kdo má největší šance na dobrý výsledek. Bez ohledu na jeho politickou orientaci a příslušnost. Není to poprvé, co s  touto taktikou přišel. Když ji použil naposled vydělali na ní velice Zjuganovovi komunisté, zejména v Moskvě…. Inu skvělý výsledek z pohledu prozápadních sil v Rusku!

Ovšem Navalný ví, že kráčí po správné cestě…. Ale Intibo mi ta videa nalinkoval z jiného důvodu. Vysvětlují prý, proč se onen útok či „útok“na Navalného v  Tomsku vůbec odehrál – prý aby tamní volby nebyly v jeho režii! A že to za tím incidentem klidně mohli stát místní vysokoblahorodí, kterým, a  to potvrzuji, ona Navalného videoexhibice jistě šla hodně proti srsti protože popisovala jejich přehmaty a korupci. Odmítl jsem Intibovu teorii o Navalného nějakém masovém vlivu, s poukazem na obecně nízkou popularitu, držící se kolem 2% (podle výzkumů opozičního centra Levada) . Ale přirozeně, že mne zajímalo, do jaké míry má pravdu Intibo, či já. Volby na to daly rychlou odpověď.

Velkým markantem tohoto hlasování bylo jeho roztažení do tří dnů. Kvůli koronavirové krizi. Některé ze stran, jenž nyní v hlasování propadly, okamžitě označily tuto technickou záležitost za příčinu jejich neúspěchu. Prý umožňovala větší falšování výsledků a  na druhou stranu vyžadovala daleko větší objem peněz pro zajištění zájmů jejich kandidátky než starý formát. Není mi jasné jak peníze ovlivní nebo neovlivní volby a jejich výsledek, jestliže se volí v jednom dni nebo ve třech. A  falšování výsledků? Na to nejsem odborník. Ale vycházím z toho, že existuje jistě všude nějaká volební komise, která pečlivě dbá na neporušenost pečetí volebních uren. To snad není tak těžké ohlídat ve dvou po sobě následujících nocích. Ta změna navíc byla uzákoněna dávno před termínem hlasování a  všichni o ní věděli. Viz článek už zmíněného Libora Dvořáka na portálu Českého rozhlasu:

Nově způsob voleb v Rusku bude méně přehledný, kontrolovatelný a transparentní

dovolím si citovat:

Podle některých ruských liberálních analytiků je důvod pro zásadní proměnu ruského volebního zákonodárství nikoli koncepční či zdravotně bezpečnostní, ale zcela konkrétní a rovněž vynucený.

Jsou to profurgalovské bouře v Chabarovsku a vůbec na celém ruském Dálném východě, které naznačují, že stále nespokojenější národ by napříště nemusel být ovladatelný tak snadno, jako byl doposud, a že právě v regionech by strana moci Jednotné Rusko mohla stále častěji volby prohrávat.

Kritici této zákonodárné změny upozorňují hlavně na fakt, že několikadenní volební proces je méně přehledný, kontrolovatelný a transparentní než ten dosavadní. Oč jde patrně především.

Inu, jak už jste četli v úvodu Dvořák dodržel tradiční schéma referování o ruských hlasováních – krok první, předvolební: stejně to bude podvod!

Že je tu nějaký koronavirus? Nebo, že v zemi jako je Rusko, zejména na Sibiři řídce osídlené, kde vzdálenost 100 km znamená sousedy přes plot? Že tedy 3 hlasovací dny mají smysl? Nezajímá! Přece podle některých ruských liberálních analytiků….

A ještě ty profurgalovské bouře v Chabarovsku – to byl onen sibiřský region, kde minule Jednotné Rusko prohrálo a  nezískalo gubernátorský, který připadl opozici. Aby se po nějakém čase ukázalo, že gubernátor Furgalo je pěkný ptáček, zapletený dlouhodobě s  místní mafií a  mající snad dokonce prsty v nějaké vraždě. Takže si pro něj přišla policie a zatkla ho. A lidé šli do ulic za Furgala,  a že prý je to kremelský putinovský komplot. A  také útok na zástupce opozice, v podtextu té liberálně demokratické. Nikdo se už nás neobtěžoval s  informací, že Furgalo neměl s Navalným a spol. ani minimum společného, protože je členem strany bigotního ruského extremisty Vladimíra Žirinovského! Hlavní je, že se stavěl proti centrální Moskvě a tím proti ruskému prezidentovi. Už tím je demokrat. A  klidně i liberální…. To jsou ale konce!

Nicméně je fakt, že zejména volby v  sibiřských regionech se hodně řešily a že zde ani ne tak Putin, nýbrž jeho místní Jednotné Rusko tu nejsou úplně, či vůbec za rytíře na bílých koních. Do Moskvy daleko. A Moskva je zde chápána spíše jako parazit tyjící z tvrdé práce místních ve složitých přírodních podmínkách, inkasující zisky z  těžby surovin, ale regionům málo vracející. Informačně velmi hodnotný text na toto téma otiskla například moskevská Pravda.

Mimo jiné tam stojí, že bohatství a s ním i prosperita se týká jen 13-ti šťastných regionů. Netvrdí to nikdo menší než Igor Melamed, generální ředitel Mezinárodního centra pro regionální rozvoj.
Velkým problémem je, že 60, nebo dokonce 70% ruských regionů nemá konkurenční výhody. Prostě nemají příležitosti nebo dokonce pro úspěšný rozvoj. V textu jsou uváděny příklady, kdy z regionů je vše odváděno do center – Moskvy a  Petrohradu, protože regionální podniky jsou začleněny do gigantických koncernů, jenž mají centrály v obou ruských metropolích. Daně tedy zůstávají v  centru a nevrací se zpět.

Tolik základní citace.

Rusisté mezi vámi si jistě přečtou celý text a získají detailní obraz o tom, jak byly před volbami nastaveny výhybky a proč. 

Jednotné Rusko si, zejména na Sibiři, nemohlo být jisto výsledky. Problémy, z našeho pohledu gigantické, tu jsou denní realitou. A  do toho ještě Navalný a jeho křížové tažení proti korupci v  sibiřských centrech a pak ta otrava….. Plus těžká palba zahraničních/českých medií o tom, jak Rusko a Rusové už mají plné zuby toho mocí a vražděním posedlého cara Putina. Takže jak to nakonec dopadlo?

Začněme tím nejdůležitějším – předběžnými výsledky gubernátorských voleb. Červený graf je volební účast, modrý počet získaných hlasů vítěze z odevzdaných hlasů.

Rezultát je jednoznačný – všichni kandidáti na gubernátory za Jednotné Rusko přesvědčivě získali úřad a to hned v prvním kole!!!!
A volby do zastupitelstev? Od gubernátorských se liší, ale ne příliš. Navalného formace a jeho „chytrá volba“ jakž takž zafungovala jen ve dvou případech – v Tomsku a  Krasnojarsku. V Tomsku Jednotné Rusko ztratilo většinu v městské radě – ze 27 mís nyní drží „jen“ 11. Navalného lidé pak získali „hrdé“ dva mandáty!

Abych byl konkrétní, jak to v Tomsku spočítali:

Jednotné Rusko (24,33%), Komunistická strana Ruské federace (17,58%) a Žirinovského Liberálně demokratická strana (15 , 13%). To je tedy prozápadní liberálně demokratická orientace jako hrom!!! Putina ohrožují komunisté a ruští nacionalisté… Kdyby se na celoruské úrovni někdo z nich, místo Putina, stal držitelem výkonné moci, považoval by to Západ za výhru? Už to vidím!

Krasnojarsku to má býti nějak podobně.

Jinak? Jinak Jednotné Rusko!

Ještě někdo hodlá tvrdit, že Moskva a Putin stáli o to odstranit Navalného ze scény, protože má reálný politický vliv a představuje pro ně hrozbu? Mimochodem – právě čtu, že Navalný se chystá vrátit do Ruska a tamní politiky…..

Dal jsem si ruskými zdroji práci, abych vnikl alespoň trošku pod povrch a  hledal nějaké dosud neznámé a neprezentované podstatné skutečnosti nebo specialitu těchto voleb.

Znovu platilo, že kdo hledá – najde!

Může být, že tohle hlasování zrodilo určitý nový fenomen na ruské politické scéně. Dosud neznámý, ale s politickým potenciálem do budoucna. Jde o čerstvě vzniklou stranu Noví lidé! Nemyslím, že jste o ní slyšeli. Nikoliv Navalný, Titov, nebo nějací pohrobci věčného volebního lůzra Borise Němcova, nýbrž jacísi Noví lidé! Na první pokus, po ani ne 6 měsících úřední existence, dokázali bezpečně překonat 5% uzavírací klauzuli ve všech 4 guberniích, kde kandidovali – Rjazani, Kostromě, Kaluze a  Novosibirsku. Tedy na ruských periferiích a venkově!

Kde se Noví lidé vzali, co představují a  kdo jsou?

se o nich jen málo. Například to, že ji založil majitel ruské společnosti Faberlic Alexej Nechajev. Dále pak to, že sestavovali velmi pečlivě kandidátky. A  důsledně se vyhýbali „osvědčeným“ opozičně politickým figurám. Vsadili na kandidáty bez politické minulosti, ale s  čistým osobním štítem a  řekněme místní známostí a  významem. Zkrátka – našli nové persony, jež se v minulosti ničím neušpinily a proto se jim vzhledem k tomu, že existovaly protestní nálady a oni nabídly nové tváře, podařilo získat takové vysoké procento. Podle charakteristik má jít o formaci pro tzv. městského voliče. S několika nosnými tématy – boj proti korupci, ale také ekologie by hrála důležitou roli.

Strana městského voliče uspěla v okrajových guberniích? Ano, tohle se dá rozvinout, na tom lze stavět na celoruské úrovni v budoucnu. Nikoliv na Navalném a  podobných.

Jsou tu ovšem ještě další zajímavosti. Jednou z nich nepochybně reprezentuje fakt, že dokonce takový britský The Independent psal o vyhlídkách Nových lidí předem!!!!

Jak o nich věděl? Má opravdu o tolik lepší zpravodaje než je kremlobijec Míra Karas z ČT a  podobní další čeští korespondenti v Moskvě, kteří přece vždycky mají prst na tepu ruských událostí, zejména v opozičním táboře? A tady nic? Nulová informovanost?

Přidám ještě další zajímavost kolem Nových lidí. Tradiční opozičník Titov se svou formací Strana růstu dopadl i těchto volbách jako vždycky. Tedy nula od nuly pošla. Stěžoval si na zoufalý nedostatek peněz. Opravdu bez těch se nemá lézt nejen do hospody, ale ani do politiky. A přece ruské zdroje píší , že …

…celý Novosibirsk byl pokryt reklamou pro Nové lidi,….. Předchozí měsíc byla strana aktivně propagována různými telegramovými kanály, jejichž služby v takových případech také stojí peníze….Shrnuto, politologové vysvětlují úspěch strany s největší pravděpodobností velmi velkým rozpočtem na reklamu.

Český a  zdá se, že ani světový mainstream, až na The Independent, dosud Nové lidi nezaregistroval. Se zájmem budu sledovat, kdy se tak stane, začne Nové lidi adorovat a především, jak se tahle zbrusu nové politická formace začne vyvíjet v prostředí ruské reálpolitiky. Nepochybně stejně interesantní mohou být informace i  zdá se – velkorysém finančním pokrytí tohoto politického projektu. Nehodlám nic naznačovat či  konspirovat o zahraničních vlivech a  dárcích. Klidně za tím může stát jeden či několik ruských Babišů, či Vítků Bártů, kteří… (doplňte si pro jistotu sami).

Klasickému prefabrikovanému zpravodajství o Rusku jako říši všeho zla nezbývá, po, v podstatě volebním triumfu Putinova Jednotného Ruska, než vytáhnout kapesníky a  prefebrikovanou verzi o podvodných a nesvobodných volbách. Když zamlčí úspěch Nových lidí, – bude pro bezmozkového, o fakta se nezajímavého informačního konzumenta hlavního proudu opět uvěřitelná. Nicméně fenomen Nových lidí to jaksi zásadně narušuje. Ale oni už si nějak poradí. Ve smyslu verze 2 – i přes snahy kremelského režimu falšovat se lidé nedali zastrašit a  Noví lidé dokázali… Moc se na to těším!

Popsal jsem základní faktické markanty místních voleb v  Rusku. Je jasné, že Putin, po  velkém výsledku v referendu o nové ústavě, má další důvod k oslavám. Drží jasný důkaz, že jeho politika i on osobně stojí na pevném voličském fundamentu. Zbývá tedy řešit otázku — jak je možné, že Rusko za ním tak stojí, kde bere voličskou základnu, o které si západní politici mohou nechat jen snít?

Ano, je zde jednoduché vysvětlení, tak často minimálně podprahově používané v západních/českých sdělovadlech – to víte, polo či zcela negramotný věčně opilý ruský mužik se vždycky klaněl věrchušce a má to prostě v genech – volit cara gosudara a  sám nemyslet. A když mu ještě někdo dá před hlasováním stakan vodky… nebo v jiné verzi. v Rusku je všechno podvod! I ten mužik!

Jenže je to doopravdy takhle jednoduché? Je onen hypotetický ruský mužik, méně gramotný a více propadlý alkoholu a  drogám, než voliči ze stále širšího a  širšího lumpenproletariátu chudinských čtvrtí amerických a britských měst? Nebo je příčinou onoho putinovského volebního fundamentu přeci jen něco jiného? I tohle jsem si pečlivou rešerší ruských zdrojů pro tento článek odpracoval!

Velmi se mi v  tomto ohledu zamlouvá rozbor voleb a příčin opětného vítězství Jednotného Ruska, s kterým přišel tradiční deník Izvěstie. Dovolím si i tentokrát pár věcí ocitovat. Podotýkám, že původní článek byl psán PŘED konečným výsledkem voleb!!!!

Odborníci vysvětlují porážku opozice nedostatkem motivace, irelevantností protestní agendy během pandemie a touhou po stabilitě.

– Nejprve zmiňme, že velmi efektivně zapracoval efektivní volební marketingový stroj pro Jednotné Rusko.

Druhý faktor souvisí s touhou po stabilitě. Vládnoucí strana představuje pro obyčejné lidi podporu prezidenta a vlády. Vladimir Putin a Michail Mišustin mají velmi vysoké obecné hodnocení a hlasování pro Jednotné Rusko je vnímáno jako demonstrace podpory jak vládě, tak prezidentovi, “vysvětlil Izvestijím generální ředitel VTsIOM Valery Fedorov.

Třetí faktor podle něj souvisí s obnovou v sboru gubernátorů. Většina prozatímních držitelů této funkce jsou nové osobnost. Jedná se o zástupce jiné generace, kteří se nebojí komunikovat s voliči, prokazují otevřenost a dobře ovládají základní komunikační nástroje.

„Jednotné Rusko“ je velmi sebevědomé a podle mých předpovědí získá většinu hlasů. Proč přetrvává jeho politická dominance? Byla a zůstává stranou skutků. Systematicky a účinně pomáhala občanům během pandemie, zejména pomocí podpůrného centra a dobrovolnické činnosti. Nakonec přišla s řadou iniciativ v sociální oblasti, podrobně je rozpracovala ve spolupráci s vládou a dosáhla jejich přijetí, “vysvětlil Izvestii šéf APEC Dmitrij Orlov.

Podle něj strana, na rozdíl od opozice, provádí neustálou vnitřní obnovu. Je to ona, kdo vytvoří obnovenou koalici, která by se po parlamentních volbách v roce 2021 měla stát sociální základnou moci.

Opozice ztratila během pandemie svůj význam, protože lidé čekali na skutečnou pomoc, nikoli na kritiku úřadů, věří Konstantin Kostin, šéf Fondu pro rozvoj občanské společnosti.

Zajímavý je i názor na to, proč kandidát Jednotného Ruska bezpečně a  už v prvním kole získal gubernátorský post v Irkutsku, kde si opozice dělala největší naděje, že by mohla Putinovu stranu zbavit mandátu, tak jako se jí to minule podařilo v  Chabarovsku.

Hlavní důvod absence druhého kola v Irkutské oblasti je jednoduchý – neexistuje motivace pro vítězství komunistické strany a neúspěch v konečné mobilizaci „komunistického“ voliče. Kobzevovi /JR/se podařilo přivést vlastní voliče, ale Ščapov /KSRF/ je neuměl zmobilizovat, zdůraznil expert.


Nemám s Ruskem žádnou vlastní zkušenost. Ale výše citovaná vysvětlení mi přijdou logická. Rusko si liberalismus západního ražení velmi brutálně, na vlastní kůži, zkusilo pod Jelcinem, Čubajsem a  Němcovem v 90-tých létech. Výsledkem byl státní bankrot, rozpadající se země, dvě čečenské války, oslabená a rozervaná země, zbídačené obyvatelstvo. To si tyhle doby pamatuje stejně důkladně jako Němci svou hyperinflaci po první světové válce. A  vzalo si z těch 90-tých stejné poučení jako Německo ohledně přísného hlídání stability své měny.

Putin pro naprostou většinu ruských voličů pořád představuje nápravu poměrů, stabilitu, rád a  funkční stát. Jak je v textu Izvěstií také napsáno – protest není program. Míňen je protest proti vládě. Ten uspěl jedině tam, kde za ním stály nezkrarikované nové tváře z Nových lidí. Žádný Navalný a podobní!

Pokud Putin a lidé kolem požívají pověsti těch, co Rusko z rozvratu vytáhli a vytahují vzhůru a  starají se o jeho znovuobnovu a posílení, může západní mainstream a jeho ruští protagonisté tvrdit a konat co chtějí, ale ve volbách jsou bez šancí.

Zcela jednoznačně lze konstatovat, že tyhle volby rozhodně neproběhly ve stínu Navalného ani jeho incidentu, nýbrž, že naopak do pomyslného politického přítmí dostaly právě miláčka západních medií a politiků, momentálně pobývajícího na berlínské klinice Charitéé. Opět se, na rozdíl od nově vzniklého politického seskupení Noví lidé ukázala v plné nahotě jeho absolutní číselná bezvýznamnost! Proto ho nařídil Putin otrávit. A navíc novičokem. Takovou hrůzu mu naháněla Navalného reálná a  zcela na číslech čerstvě ověřitelná bezvýznamnost!

Tak to bychom měli. Konečně je článek celý! Ale jedno mi stále vrtá hlavou – proč všechna sdělovadla o těhle volbách důsledně mlčela a  mlčí????