Strašidlo žere Pražáky!

Přemysl Votava
12. 9. 2020 ČNL

Ta písnička Ivana Mládka nás před lety zcela ovládla.…“ strašidlo z bažin žere hlavně Pražáky“. I Vzpomněl jsem si na ni při těch posledních hrozných covid číslech. Praha zápasí s koronavirem, plní se nemocnice, umírají lidé… Praha se v posledních dnech stala dokonce nebezpečím pro celou Evropu. V cizině padají tresty i pokuty za cestu do Prahy. Cizinci zůstávají doma. Hotely i památky jsou prázdné. Ptám se, kde ti Pražáci udělali chybu, Praha je hýčkána, na rozdíl od „venkova“ jsou zde soustředěna špičková zdravotní zařízení, Praha se chlubí svými univerzitními a vědeckými kapacitami, tak jako všeobecnou zdravotní a lékařskou dostupností. Dalo by se říci, není nad ty Pražáky. Je tomu opravdu tak?

Nechci být v této vážné době příliš jízlivý. Něco jiného jsou totiž politické tanečky, zahraniční výlety s červeným kobercem, či bourání historie. Pražská pravicová koalice hledá téma, chce upoutat veřejnost. Nedaří se, výsledky se neobjevují, jejich konání je spíše upocené, trapné až nedůstojné. Co ukázala pravicová koalice v boji s coronavirem? Pocítili jsme to v praxi?

Opozice přitom denně bombarduje vládu za její nedostatečný přístup k řešení problému s Covidem-19. Asi neoprávněně. Prahu přece na rozdíl od většiny krajů, řídí pravicová radnice. Pravice zde vyhrála komunální volby. Primátorem v Praze je MUDr. Zdeněk Hřib, zástupce pirátů, odborností lékař, vystudoval v Praze medicínu. Vysoce vzdělaný odborník i rázný Moravák. Také pražské radnice v jednotlivých MČ ovládají různá pravicová seskupení. Stačí hvízdnout a Letná, či centrum Prahy se naplní jejich příznivci, přesto je to málo. Covid-19 v Praze vítězí. Kde se stala chyba? Jiná města epidemii zvládla lépe.

Pan primátor chce být vidět. Místo boje s virem hledá zahraniční aktivity. Radnice tak často nahrazuje ministra zahraničích věcí. Čína a Ruská federace se staly vhodným terčem pražské radnice, přicházejí provokace, urážky… Naším nepřítelem je ale Covid–19 a ne Čína či Rusko!. Jsme svědky přebarvování historie, mizí pomníky osvobození Československa Rudou armádou. Maršál Koněv byl skácen dokonce v době zvýšeného ohrožení země koronavirem. Občané měli jiné starosti, radnice tedy nelenila… Na Staroměstském náměstí rychlostí blesku byl instalován Mariánský sloup. Proti Covidu-19 to stále nezabírá.

Čísla stoupají, vir válcuje Prahu. Praha přitom stále tančí, bary i kluby jsou plné… Mávání praporky Tibetu, Taiwanu, či vztyčení Mariánského sloupu Prahu nezachrání! Pozveme si k tomu šamana, či kouzelníka. Zkoušeli to někde pod rovníkem! Primátor Hřib by tam mohl vyrazit.