Vyzobáno z webů za srpen 2020

Jan Kadubec
1. 9. 2020   Outsidermedia

*Pompeo: „Současná prezidentská administrativa ví a chápe, že zdroj našich práv není vláda, ale Bůh.“

*Podle amerického historika Erica Zuesseho je závěr, „že USA jsou oligarchií a vůbec ne demokracií“ správný. „Americká demokracie je jen podvodem a vytíráním zraku a je úplně lhostejné, jak často oligarchové, kteří naší zemi vládnou a kontrolují média, tvrdí opak“, napsal Zuesse v časopisu Counterpunch.

*Americké výjimečné postavení vede k tomu, že pokroku je možné dosáhnout jen bez americké účasti. V čestném a spravedlivém světě by museli být Mezinárodním trestním soudem obžalováni z těžkého zločinu agrese George Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Colin Powell a Tony Blair odpovědní za nezákonný útok na Irák v roce 2003. Mezinárodní trestní soud se však tehdy takového kroku proti státům NATO neodvážil, protože jsou příliš mocné. Je pro mne velkým zklamáním vidět, že moje vláda je dnes hotova udělat něco, za co jsme věšeli Němce jako válečné zločince. Mezinárodní trestní soud byl zřízen v Haagu, aby tam byli pohnáni k odpovědnosti ti, kdož pohrdají lidskými právy a vedou války.

*Válka v Afghánistánu je nejdelší válkou v americké historii, přičemž nejmladší američtí vojáci nyní bojují ve válce, která začala dříve, než se narodili.

*V průběhu vietnamské války svrhly Spojené státy na Laos více než dva milióny tun bomb. Každých osm minut se řítil k zemi náklad jednoho letounu. Po dobu devíti let.

*Mike Pompeo s odvoláním na Nixonův článek z roku 1967 definuje jako cíl USA přivodit změnu Číny. Protože svět musí zvítězit nad novu tyranií, USA jako země milující svobodu musí navodit v Číně změny. Svobodné země musejí jednat podle jednotných principů, vytvořit novou alianci demokracií, přičemž Spojené státy jsou majákem svobody pro lidi všude ve světě, včetně lidu uvnitř Číny.

*Čínská komunistická strana podle Pompea provádí vlivové operace a snaží se na Západě krást duševní průmyslové vlastnictví. Komunistická strana Číny je dnes zapletená do naší ekonomiky, politiky a společnosti způsobem, jakým Sovětský svaz nikdy nebyl, pravil Pompeo.

*Dle slov šéfa Bílého domu TikTok „odejde z byznysu”, pokud ho nekoupí Microsoft či další společnost. Stanovili jsme termín – kolem 15. září. Tehdy TikTok přestane pracovat v USA. Zda však někdo společnost koupí, to bude zajímavé, prohlásil Trump. Prezident k tomu dodal, že jednal se zástupci Microsoftu a navrhl koupit celou čínskou společnost, nikoli podíl v ní. Kromě toho trval na tom, že část prostředků z prodeje by mělo dostat ministerstvo financí USA.

*Šafr nejdříve upozornil na nebezpečí, kterým je vystaven západní svět: „Máme ale problém, že chování komunistické Číny se za posledních deset let posunulo směrem k otevřenému nepřátelství vůči Západu a ruská propaganda se vehementně snaží rozvrátit demokratické státy.“ A pokračuje: „Pompeo apeloval na Čechy, aby bránili svoji suverenitu. Když si člověk uvědomí, jaké síly dnes ovládají Českou republiku, tak bychom toto Pompeovo školení potřebovali opakovat každý týden.“ A zakončuje svůj komentář opět kopancem do Zemana: „Náš prezident se ale chová jako agent čínské komunistické strany a nejspíš také jejím agentem je. Podobně servilní postoj má Zeman i vůči Putinovu Rusku,“ a dodává: „Zemanova proradnost a jeho nízká inteligence je i naší ostudou.“

*Koronu vytvořili Číňané pod vedením Putina, aby zničili evropský blahobyt a demokracii.

*Čína má více než čtyřnásobek obyvatel než USA. Čínu je možné zpomalit, nikoliv však zastavit.

*Čínský ministr zahraničí Wang Yi řekl v telefonním rozhovoru se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, že Spojené státy ztratily „rozum, morálku a důvěru“.

*Pokud se budete řídit touto chybnou logikou Spojených států, může kterákoli země pod záminkou ochrany národní bezpečnosti podniknout podobná opatření proti jakékoli americké společnosti. Spojené státy nemusí otevírat Pandořinou skříňku, jinak samy sklidí hořké plody, sdělil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin.

*Demokraté sice odmítají barevné revoluce, ale když se naskytne příležitost jako v Minsku, mlčí – vždyť propojit sanitní kordon kolem západní hranice Ruska z Pobaltí přes Bělorusko a Ukrajinu do Gruzie je tak lákavé!

*Oskar Krejčí: Osobní vlastnosti prezidenta Donalda Trumpa. To, co se někdy jeví jako lidovost a přímočarost, může být pouhá developerská neomalenost. Peníze jsou moc, ostatní hodnoty jsou pouze komodity. Pravda je zajímavá jen tehdy, když vytváří zisk. Právo je dáno držbou – když vám věc nedokážou vzít, je to vaše; kde nemají sílu přinutit vás změnit rozhodnutí například o clech či embargu, platí vaše rozhodnutí. To se sice elitám středovýchodní Evropy vyrostlým z divoké privatizace může zdát samozřejmé, neodpovídá to ale představám ztvárněným v mezinárodním právu. Proto činy Bílého domu mnohdy vyvolávají neplánované výsledky. Stačí jen vůle k vítězství. Spojené státy mají právo na vše, co dokážou prosadit se ziskem.

*Byla kdysi doba, že se dal imperialismus poměřovat podle počtu kolonií. Americkou verzí kolonie je vojenská základna. Celkem vzato existují také oficiální dokumenty, vypovídající o tom, že USA jsou v období po druhé světové válce odpovědny za smrt 20 až 30 miliónů lidí. To jsou takové rozměry, že se člověk ptá: Jak se vlastně může podařit učinit takové monstrózní dimenze pro veřejnost prakticky úplně neviditelnými? Fakta jsou známa. Jsou jen za pomoci fragmentace a dekontextualizace učiněna pro obyvatelstvo neviditelnými. To znamená, že se to prostě nestalo. A pokud se to stalo, nehraje to žádnou roli. Nikoho to nezajímá.

*Nelze si nevzpomenout na hostinu, kterou uspořádala královna Alžběta I v roce 1581 na počest Francise Drakea v Deptfordu na Temži. Pak ho pasovala na rytíře na hlavní palubě jeho lodi „Zlatá laň“, která se právě vrátila s nákladem plným španělských šperků. Dnes USA zabavily obsah čtyř ropných tankerů, které údajně přepravují íránské palivo do Venezuely, což nás nutí si vzpomenout na britské soukromé korzárské lodě. Šlo o velké piráty, kteří drancovali španělské lodě přepravující zlato, stříbro a drahé kameny z Nového světa do Evropy v 16. a 17. století. V roce 1580 začala královna Alžběta I. vydávat „korzárské patenty“, které umožňují řadě osob – včetně Francise Drakea a Johna Hawkinse – zabavit nepřátelský náklad na moři a uložit jim povinnost převést část výtěžku z tohoto obchodu do státu.

*Narazil jsem na jeden kuriózní a aktuální Stalinův citát: „Vždycky jsem si myslel, že demokracie je vláda lidu, ale právě soudruh Roosevelt mi jasně vysvětlil, že demokracie je vláda amerického lidu.“ Trochu se bojím, aby nám soudruh Biden příští rok nevysvětloval, že demokracie je vláda amerického černého lidu. Pardon, Černého, obává se Bašta na závěr.

*Rosa Luxemburgová už před sto lety ohlašovala konec kapitalismu, a to na základě velmi pronikavé úvahy. Podle ní totiž kapitalismus může existovat jenom potud, pokud bude mít k dispozici další a další „panenská území“, která může kolonizovat, vysát a zničená zanechat podél své cesty. Chová se jako parazit, který hledá hostitelské organismy a až se jejich zásoba vyčerpá, sám zanikne. Jenže během těch sto let se situace změnila. A život na dluh odkryl ohromné nové „panenské území“, úžasné odbytiště, podobně jako kdysi fyzické kolonie.

*Jan Schneider: Český velvyslanec při NATO Jakub Landovský dal Právu (17. srpna 2020) rozhovor pod názvem „Jádro a 5G nejsou trička“. Landovský na otázku, co USA vede k takové rétorice, odpovídá zřejmě v duchu imperiálního myšlení centrály NATO: „Rusko od událostí na Krymu neváhá nasazovat své vojáky a žoldáky po světě a přichází do teritorií, kde měly primát evropské země nebo USA.“ Dále cituje generálního tajemníka NATO Stoltenberga: „Čína přichází do arktického prostoru, do Afriky, je aktivní v kyberprostoru a zejména modernizuje svůj strategický arzenál jaderných zbraní. Strategicky investuje do přístavů, do komunikační infrastruktury v Evropě i jinde po světě. Čína přichází do našeho prostoru a to nelze ignorovat.“ Takže když do těch teritorií přišly západní země, bylo to v pořádku. Když tam přijde někdo jiný, za použití do jisté míry podobných metod, tak je zle. Dosti k nevíře je ovšem Stoltenbergův již naprosto nesnášenlivě imperiální slovník („Čína přichází do našeho prostoru“)!! Že je celé NATO na šikmé ploše, víme už dávno. Landovský to znovu potvrzuje, když říká, že „Rusko patří mezi hrozby, proto jej Aliance sleduje a reaguje politikou odstrašení a dialogu.“

*Souhlasíte se slovy Markéty Všelichové, že situace v Turecku je ještě mnohem horší, než je vidět zvenku: „Právo existuje jenom na papíře. Stát si může udělat s kýmkoliv naprosto, co chce.“ S tím souhlasím, totéž existuje mimochodem v České republice, odpovídá Jaroslav Štefec.

*Budeme mít evropské Německo nebo německou Evropu? Tak zněla otázka z počátku 90. let.

*Vedle „humanitárního bombardování“ Západ vynalezl i „humanitární sankce“.

*Ivo Šebestík: Hlas oligarchy má nesrovnatelně větší sílu než hlas neprivilegovaného člověka. Jaký je poměr síly dvou zdánlivě rovnocenných hlasů v demokracii, když na straně jedné stojí oligarcha a na straně druhé občan bez privilegií a bez většího majetku? Je to poměr tisíc ku jedné? Nebo dokonce milión ku jedné? Spojené státy zcela nepokrytě podřídily demokracii penězům a tento jejich příklad už stačil zamořit velkou část Evropy. V moderních časech jediná globální velmoc, která sama pochopila, že její čas vypršel a stáhla se z velmocenské pozice, aniž by způsobila apokalyptické krveprolití, byl Sovětský svaz. Bohužel, Spojené státy takto postupovat rozhodně nebudou. Je to velmoc, která vznikla násilím na původním obyvatelstvu Ameriky a násilná povaha je nesporně její nejcharakterističtější stránkou. Mnohem typičtější než její Ústava a dříve tolik vychvalovaná demokracie. Svět pod americkou hegemonií nikdy nevybředne z krizí a nezbaví se konfliktů, neboť svět v permanentních konfliktech je zdrojem živoucí energie pro velký americký kapitál. Ústup USA je sice žádoucí, ale velice nebezpečný.

*Rokossovský je Poláky považován za jednoho z viníků porážky Varšavského povstání v roce 1944 s tím, že prý zastavil vojsko a pozoroval, jak hitlerovci povstalce ničí. Maršál měl nepříznivý názor na činy vůdce povstání polského generála Bór-Komorowského: „Velení Armiji Krajovej udělalo ohromnou chybu. Vedeme vojenské akce v Polsku, jsme síla, která v nejbližších měsících Polsko osvobodí a Komorowski se svými stoupenci se sem navalí jako zrzavý v cirkuse – jako klaun, který se v aréně objeví v nejnevhodnější chvíli a přijde zabalený do koberce. … Kdyby se tu mluvilo o klauniádě, nemělo by to význam, ale jedná se o politickou avantýru a ta stojí Poláky statisíce životů. Je to ohromná tragédie a nyní chtějí vinu za ni svalit na nás. Bolí mě pomyslet na tisíce a tisíce lidí padlých v našem boji za osvobození Polska. Samotná myšlenka na to, že se snad bojíme Armiji Krajovej, je hloupá až po idiotismus.“

*Dnes se západní okrsky Polska nazývají „Vrácená země“, ale ve Varšavě nechtějí pamatovat na to, kdo je skutečně vrátil. Ničení sovětských památníků v Polsku má takový charakter, že se proces jeví jako nezvratný. Pošklebování se nad sochou maršála Rokossovského je čin, který je ponižující především pro Polsko. Krátká historická paměť vede vždy k opakování nejtěžších chyb. Churchill kdysi nazval Polsko „hyenou Evropy“. Tato reinkarnace polského státu ukončila svoji historii zcela žalostně. Poláci, kteří odřízli hlavu bronzovému Rokossovskému, jsou také hyenám podobni. Bylo by dobré, kdyby se seznámili s tím, co se stalo jejich předchůdcům.

*Muammar Kaddáfí v projevu na půdě Valného shromáždění OSN v říjnu 2009: „Jsme jako Speakers ́ Corner v londýnském Hyde Parku. Prostě si tu hovoříme a nikdo se nestará o to, co se mluví. Dnes je Rada bezpečnosti jakýsi bezpečnostní feudalismus, politický feudalismus pro ty, kteří požívají výhod stálého místa. Chrání se navzájem a ostatní jen využívají. Mělo by se to jmenovat Rada teroru a ne Rada bezpečnosti.“ Kaddáfí byl dva roky poté napaden zeměmi NATO – Francií, Velkou Británií a Spojenými státy – a brutálně zavražděn.

*V dubnu roku 1956, krátce před zestátněním Suezského průplavu, varoval Eden sovětského vůdce Nikitu Chruščova důrazně a jasně vyřčenými slovy: „Pokud se týče ropy, musím Vám dát naprosto bez obalu najevo svoje mínění – byli bychom odhodláni o ni bojovat. Bez ropy nemůžeme existovat a nemáme v úmyslu nechat se zaškrtit.“ Po zestátnění vyjádřil také americký státní tajemník John Foster Dulles v rozhovoru s britským a francouzským ministrem zahraničí přesvědčení, že „musí být nalezena možnost, jak přimět Násira, aby Kanál zase vyplivl“. Velká Británie se rozhodla bojovat o průplav a tím i přístup k ropným polím Blízkého východu vojenskými prostředky. „Ocitli jsme se vskutku před strašlivým dilematem,“ poznamenal si do deníku britský ministr financí Harold Macmillan. „Pokud energicky zasáhneme proti Egyptu a Kanál bude z toho důvodu uzavřen, ropovody v Levantě budou přerušeny, oblast Perského zálivu revolucionizována a dodávky ropy zastaveny – pak jsou Spojené království i celá západní Evropa ‚vyřízeny‘. Jenomže „pokud utrpíme diplomatickou porážku, Násir z toho vyjde ‚se zdravou kůží‘ a země Blízkého východu se shodnou na nutnosti zestátnit ropu, jsme ‚vyřízeni‘ zrovna tak. Co máme tedy dělat? Zdá se mi být jasným, že naše jediná šance je energicky jednat a doufat, že naši přátelé na Blízkém východě budou držet s námi, naši nepřátelé budou poraženi a my budeme moci zachránit ropu. Je to ale strašné rozhodnutí.“

*V rámci spiknutí – podle definice tajné úmluvy mezi dvěma nebo více osobami, směřující k dosažení společného cíle – se ve dnech 22. až 24. října 1956 v jedné vile v Sèvres u Paříže setkali vysocí představitelé Velké Británie, Francie a Izraele, aby projednali plány přísně tajné operace „Musketeer“. Britskou delegaci vedl ministr zahraničí Selwyn Lloyd, francouzskou ministerský předseda Guy Mollet a izraelskou premiér Ben Gurion. Spiklenci se dohodli na tom, že Izrael zaútočí na Egypt a jeho jednotky proniknou řídce osídlenými oblastmi Sinajského poloostrova ke břehu Suezského průplavu. Francie a Velká Británie poté dají Násirovi nepřijatelné ultimátum, čímž bude vytvořena záminka k vojenskému obsazení Suezského průplavu. Cílem této operace bylo získat kontrolu nad Suezským průplavem a – v což doufal Izrael – svrhnout Násira.

*Po r. 1989 jsme měli 30 let na to, abychom dokázali, že nový režim bude lepší a pro nejpočetnější skupinu nastaví lepší podmínky. K veslu přece přišli ekonomové nezatíženi nějakými bolševickými přikázáními, ale vyzbrojeni výhodami volného trhu. A výsledek? Vše zprivatizováno, rozkradeno, zničeno. Trhy ovládají megakorporace, pro které je zákazník obtížný hmyz určen pouze k oškubání. Aktuálně končí Avia, o osudu Škodovky jde neveselá šeptanda, školství v inkluzivních troskách. Stát zadlužen i pro příští generace, mladí bez bytové perspektivy ovšem řádně vyškoleni, že důležitější je možnost si určit pohlaví.

*V tuto chvíli je v ekonomice milion zaměstnanců pobírajících nějaký typ státní podpory, což je z celkových zhruba čtyř milionů zaměstnanců jedna čtvrtina, což není málo. Je naprosto evidentní, že v tomto stavu ekonomika nemůže jet nekonečně dlouho, doplnil Hampl.

*Podle Lipovské také vznikla nová kategorie lidí – placení nepracující. Jsou to ti, kteří jsou doma, ale stále pobírají plnou či téměř plnou mzdu.

*Ivan David: Ptám se lidí primitivně nadávajících na Cikány: „Kdybys byl zrozen v cikánském ghettu jako sedmý ze sourozenců a měl rodiče, kteří nikdy nepracovali, taky bys byl dnes univerzitním profesorem?“ Nejsou „nepřizpůsobiví“, jsou naopak velmi přizpůsobiví. Přizpůsobují se tak, jak to umějí a jak je jim umožněno.

*Profesor Jan Keller: Víte, zvláštní na celé věci je už to, že opět potřebujeme Marshallův plán. Před tři čtvrtě stoletím ho Evropa potřebovala proto, že byla totálně zničená dosud největší válkou v lidských dějinách. Nyní ho potřebuje poté, co celé generace politiků hovořily o tom, jak Evropa pod jejich moudrým vedením stále více vzkvétá a prosperuje. A vidíte, stačilo, aby si někdo v Číně pořádně nedovařil netopýra, a úsilí celých generací je ohroženo. Nevím jak vy, ale mne z toho jímá jakýsi pocit marnosti. Ptáte se, co potřebujeme ve skutečnosti. Myslím, že pro začátek by stačilo udělat z Evropy normálně fungující politický útvar. Ten se pozná podle toho, že má vnější hranice, které je schopen a ochoten si ohlídat. Dále podle toho, že ho řídí politici, kteří zodpovídají za svá rozhodnutí. Myslíte si, že von der Leyenová bude za něco zodpovídat během třiceti let, kdy budou naši potomci splácet dluh, který se svými kolegy a kolegyněmi zařídila? A do třetice je třeba, aby mohli voliči kontrolovat politiky, kteří stojí v čele. V případě Evropské unie není, bohužel, splněn ani jeden z těchto tří základních předpokladů. Přitom bychom to potřebovali jako sůl.

*Že v tom SSSR vůbec nějaký člověk ještě zůstal, kdo vlastně bojoval v Rudé armádě za 2. sv. války, když vlastně Stalin všechny zavraždil? Kde se vzala pracující inteligence, která byla nutná pro elektrifikaci, industrializaci, vývoj, výzkum, školství, zdravotnictví? V SSSR mezi válkami dokonce vzrostl počet obyvatel!

*Počet odsouzených do gulagu je pečlivě zmapovaný a až do zrušení gulagu bylo celkem odsouzeno 1 600 000. Podstatná část odsouzených v Sov. svazu se vrátila zpět do běžného života. Pokud si někdo plete vyhnanství s gulagem, měl by více studovat historii. I Stalin byl ve vyhnanství. On i K. H. Borovský byl ve vyhnanství za RaU. To nepočítám pracovní a likvidační tábory, které zřizovala Francie či Anglie. Asi tak.

*Zygmunt Bauman: Spokojenost roste jen do určité míry bohatství, kdy jsou překonány elementární hranice chudoby. Rozdíl mezi „utopií zahradníka“ a „utopií lovce“ tyto změny zachycuje. Zahradník vychází z toho, že musí do světa vnést řád, který by sám o sobě neexistoval. Podle pečlivě promyšleného plánu vybraným druhům rostlin pomáhá, jiné označuje za škodlivé a potlačuje je. Má na mysli celkovou harmonii a růst všeobecného blahobytu. Věří v pokrok a v možnost dosažení nějakého ideálního stavu. Tento postoj v současnosti ustupuje postoji lovce. Lovec se absolutně nestará o celkový blahobyt či rovnováhu sil a harmonii. Zajímá ho pouze jeho úlovek. Pokud uloví ve svém okolí všechnu zvěř, přesune se jinam. Úvahami o možném vyčerpání lovišť se nezabývá jako „svým“ problémem, nebo alespoň nikoli naléhavým problémem. Dnes jsme všichni lovci. Nebo se nám alespoň vnucuje myšlenka, že jsme lovci a že pokud se tak nebudeme chovat, hrozí nám, že budeme zařazeni mezi lovnou zvěř.

*Lev Tolstoj se jednou ptal mužika, zda si uvědomuje, že je pod stálou péčí Boha. Mužik odpověděl, že přece se pán Bůh nebude starat o tak bezvýznamného tvora, jakým on od kolébky až po hrob je.

*Proč mnoho západních zemí dnes chce přepsat historii druhé světové války? Protože si pamatují, na které straně bojovali – ve stejném příkopu s nacisty. Pouze 5 evropských zemí se tehdy oficiálně nezúčastnilo kampaně na východě: Švédsko, Švýcarsko, Portugalsko, Turecko a Španělsko (s velkou rezervou, protože španělská dobrovolnická „Modrá divize“ bojovala s Rudou armádou, ale v roce 1943 byla mnohokrát poražena – a poté rozpuštěna). A zbytek Evropy hnal své hordy či techniku ve společné formaci s Führerem.

*Jan Vítek: Bělorusko je jako zámožná nevěsta, která nemá o nápadníky nouzi. NATO by tam rádo přesunulo svoje tanky a děla, aby měly Smolensk na dostřel, Polsko je touží pojmout do svého objetí, v němž kdysi bylo celých sto let, Rusko se už dlouho chystá, že spolkne Bílou Rus jako malinu, jenže Lukašenko je příliš tvrdý oříšek na strávení. Pod pláštíkem svobody a demokracie se skrývá nastolení neoliberálního kapitalismu. Tato agenda zahrnuje mimo jiné odbourání odborových práv, zrušení regulace cen a některých nepohodlných ustanovení pracovního práva týkajících se ochrany dělného lidu. Co ale je hlavní, jde o privatizaci národního majetku a jeho rozprodej do cizích rukou. Tady se jednota opozice hroutí. Prozápadní část chce prodat rodinné stříbro západním investorům, zatímco proruská část chce, aby je získali ruští oligarchové. Ve hře je osmdesát procent všeho běloruského průmyslu, které patří státu, a celé zemědělství, sestávající se převážně ze soukromých usedlostí. Běloruští pracující lidé by si měli uvědomit, že když uměle vyvolaná barevná revoluce dosáhne svého cíle, jejich průmyslová a zemědělská základna bude rozbita a rozkradena, aby nemohla konkurovat západním výrobcům, jak se stalo v Rusku, Litvě, Polsku a řadě dalších zemí, včetně naší. Bělorusům hrozí sešup z jednoho ráje do druhého. Pohled na sousední Ukrajinu by jim měl otevřít oči.

*Ezra Pound: Kdyby totiž roku 1933 nebylo nikomu dovoleno pracovat víc než pět hodin denně, sotva by byl někdo bez práce a žádná rodina by se tak neoctla bez peněz a o hladu. Vím, nikoli z teorie, ale z praxe, že můžete žít neskonale líp, máte-li velice málo peněz a hodně volného času, než když máte víc peněz a málo času. Čas nejsou peníze, ale je to skoro všechno ostatní. Pokud moje paměť sahá, nikdo v současnosti neuznal ten prostý fakt, že člověk se spoustou volného času může mít ze života mnohem víc s velice málo penězi než přepracovaný člověk s mnoha penězi.

*Jestliže před válkou dlužila Evropa USA sotva 10 milionů dolarů, po válce to bylo přes 12 miliard (uváděna jsou i mnohem vyšší čísla). „Války jsou vyvolávány proto, aby se dělaly dluhy“, říká Pound v rozhovoru s Donaldem Hallem (Chtěl jsem napsat Ráj, Olomouc 1993, s. 170).

*Na opačném konci škály říkají: Bankovní ředitel nemusí znát vůbec nic, stačí, když ví, jak se liší účet a hypotéka. Někteří „velcí finančníci“ a cenami ověnčení „ekonomové“ dnes nedokážou rozlišit ani tohle.

*Jsou dva druhy národů: ty, které mají své finance ve svých rukou, a ty, které jsou financovány, zdůrazňuje Pound. O kterém z národů lze dnes ale říci, že vládne svými penězi? A kdo jsou všemocní „investoři“? Demokracie, hlavně ta v USA, vykročila dobře, nechala se však zotročit temnými, neprůhlednými silami kapitálu. Nakolik může „svobodný svět“ existovat v okovech půjček a dluhů? Kapitál musí být produktivní, musíme rozlišovat tvůrčí a spekulativní kapitál.

*Bez života není smrti; bez smrti není života. Bez horního není dolní; bez dolního není horní. Bez neštěstí není štěstí; bez štěstí není neštěstí. Bez snadného není obtížné; bez obtížného není snadné. Bez statkáře není pachtýře; bez pachtýře není statkáře. Bez buržoazie není proletariátu; bez proletariátu není buržoazie. Bez imperialistického národního útisku není kolonií a polokolonií; bez kolonií a polokolonií není imperialistického národnostního útisku. Tak je tomu se všemi protiklady. (Mao Ce-tung, „O rozporu“, in: Vybrané spisy, sv. II, Praha)

*Stojí za poznámku, že i za porážkou „tvrdého a ryzího“ Lin Piaova křídla stojí prý Mossad: „létající Žid“ Henry Kissinger při své návštěvě v Číně, která předcházela té Nixonově, totiž Maovi sdělil, že proti němu „vojáci a radikálové Lin Piaa“ kují spiknutí. Lin Piao, původně samotným Maem – „rudým sluncem“ – určený za svého nástupce, tak zahynul za nevyjasněných okolností v letounu na útěku z Číny.

*Ivo Šebestík: V politice se žongluje s významy slov mnohem více než v surrealistickém básnictví. Poláci se chystají přivítat na svém území vojáky cizího státu. No, když si někdo přeje nechat se obsadit z jiného důvodu, než že byl dříve poražen ve válce či anektován, je to věc vkusu. Proti gustu žádný dišputát.

*Většina soudců vděčí za svá koryta ODS, která byla 4x ve vládě a prezidentu Klausovi, který je na doporučení ODS jmenoval. A platy soudců jsou 88 800 po 252 200 Kč hrubého měsíčně. Navíc přičteme náhradu za výdaje a případně ještě naturálie. Dostáváme se na velmi vysokou částku. Takže je jasné, že soudí podle zadání a ne podle zákonů. Jak to tenkrát říkala ta politička z VV – Lůza má policii, MY máme justici.

*Poslanec Jaroslav Foldyna se během schůze Poslanecké sněmovny o situaci v Bělorusku neudržel. „Z peněz daňových poplatníků financujeme nevládní organizace, které rozjebávaj systém v celém světě, kde se jim to zlíbí. Uvědomte si to!“

*Oskar Krejčí: V případě, že by někoho v centrále NATO napadlo, že by mohli poskytnout bratrskou pomoc povstalcům v Bělorusku, Putin dal najevo, že bude muset pomoct druhé straně.

*Jaroslav Štefec: Když tak činí herci, budiž, ale u státníka je nedostatek charakteru nebezpečný. A páni senátoři a poslanci? Nedávno obě komory Parlamentu schválily vyslání českých vojáků do Mali, aniž by tušily, jaká je tam situace. Dnes titíž amatéři sebevědomě tvrdí, že vědí, jak se má vládnout v Bělorusku. Ale měli bychom mít pochopení – vždyť v Bělorusku je toho tolik k privatizování a tolik soch, které je třeba zbourat! Poněkud předčasné prohlášení českého premiéra o připravenosti ČR přijmout zraněné Bělorusy v českých nemocnicích, připomínající (rovněž předčasnou) dramatickou reportáž tuším že BBC o zřícení budovy WTC 7 cca 20 minut před jejím pádem. Vypadá to, jako by něco nevyšlo podle plánu a premiérovi bezvýznamné zemičky v centru Evropy to prostě jen zapomněli sdělit. Vždyť přece na jeho slovech a názorech stejně nikomu důležitému nezáleží. Nic v Bělorusku neorganizujeme, jen podporujeme ty, co to organizují, říká ministr Petříček.

*Oskar Krejčí: Popravdě řečeno, v minulosti lze nalézt řadu ne zrovna přátelských kroků Ruska vůči Polsku. Ovšem například dělení Polska vždy probíhalo po dohodě s Pruskem-Německem – a toho se Varšava, alespoň veřejně, nikterak nebojí. A když už by se měla politika odvozovat pouze od historie, Poláci také v minulosti obsadili Moskvu; do Berlína se pak polští vojáci jako vítězové dostali jen v řadách Rudé armády.

*N. Starikov: Za rozpoutání obou světových válek zdaleka nenese „vinu“ jen to Německo. Že totiž obě války byly vyvolány/vyprovokovány i proto, aby se v nich dvě významné kontinentální mocnosti (Německo vs. Rusko/SSSR) natolik oslabily, že by poté pro „anglosionisty“ nepředstavovaly vážného protivníka. Cíle bylo cestičkami křivolakými víceméně dosaženo (Německo je pod okupační správou dodnes a Rusko/SSSR je podstatně oslabeno). Leč „chybka“ se vloudila. Síly podcenily Čínu. Osudově…

*Plánování není jaksi něco co „velmi stabilní génius“ v Bílém domě ovládá.

*Lévy závěrem dodal, že když dnes vidí Česko a premiéra Andreje Babiše, tak musí uznat, že daná „země Franze Kafky, země Václava Havla nebo Milana Kundery udělala obrovský krok zpět“.

*„V listopadu 89 přicházejí na Václavské náměstí dělníci z ČKD: Už jsme tady! Už jsme tady! … a běžte se podívat, kde ty továrny Českomoravské-Kolben-Daněk stojí. Dnes tam není ani cihla! Co se stalo? Byly zprivatizovány společně se strategickým partnerem,“ sdělil Zbořil.

*Potom nastoupila demokracie, exekutoři, bezdomovci, feťáci, zloději, lháři, dluhy a pravda s láskou.

*Karel Sýs: Zeman byl zvolen posledním prezidentem. Po uplynutí jeho mandátu budou napříště stavěni do čela protektorátu osoby modré krve, výhradně HIV pozitivní. Přirozeně nebudou voleny, nýbrž jmenovány americkými a bruselskými kurfiřty.

*O veselém pesimismu v duchu podobenství Andreje Stankoviče: „Bourání posvátných krav je součástí naší každodenní řeznické práce.“

*Ivo Šebestík píše o tom, proč bývá hlavním talentem politika hroší kůže a schopnost „mluvit podle not“, které předzpíval někdo jiný…

*Jan Schneider: Dovolím si pro vysvětlení lehce upravit výrok G. K. Chestertona: „Mysl poslankyně Němcové odráží nekonečno a jest plna jasných hvězd, neboť podobá se louži – je mělká a stojatá.“

*„Ale upřímně řečeno, tak já si teď mohu dovolit tu míru upřímnosti a otevřenosti, kterou pokud bych byl v aktivní službě, bych asi si dovolit nemohl. Ale je pravda, že když jsem byl náměstkem ministra zahraničí, tak jsme svého času založili na ministerstvu zahraničí takovou trošku diverzní jednotku, která měla mimo jiné za úkol podporovat občanskou společnost v těch zemích, kde ještě demokracie nebyla na vzestupu. A dělali jsme to s vědomím toho, že to je náš vlastní zájem, že čím více se bude demokracie a svoboda šířit v Evropě, tak tím my budeme se cítit bezpečněji,“ vysvětlil Kolář.

*Nám dosadila CIA kulisáka, Ukrajincům rovnou šaška!

*Stačí se podívat na složení současné francouzské fotbalové reprezentace, a to člověk ani nemusí mít barevnou televizi. Ale všichni ti „těžko asimilovatelní“ borci se bijí za větší slávu Francie, a když ji vybojují, Francouzi najednou ztratí barvocit a slaví jak utržení…

*Nečti pořád, nebo ti to zůstane!