Jaroslav Bašta: Bulvár jako strážce morálky

Jaroslav Bašta
25. 10. 2020 PrvníZprávy

V širším pražském centru stěží najdeme odlehlejší a opuštěnejší místo než je Vyšehrad. Zároveň leží na dohled od budov ministerstva zdravotnictví, takže volba lokality pro neveřejnou schůzku ministra s dalšími lidmi by byla pochopitelná.


(Na snímku Jaroslav Bašta)


V době koronavirové tam vidím dva problémy, z morálního hlediska jeden horší než druhý. Setkání se odehrálo v prostorách restaurace, která měla být uzavřená, nicméně s ministrem a jeho kolegy tam seděl nájemce objektu jako hostitel. Takže to všichni zúčastnění mohli vnímat jako soukromé posezení.,píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Ovšem někdo to prásknul bulváru. Tím se s jednodenním zpožděním vše rázem změnilo. Náhle šlo o restauraci otevřenou v době, kdy jsou všechny ostatní zavřené, aktéři schůzky určitě neměli nasazeny roušky, protože ministr šel přes dvůr bez ní a (ó hrůzo) nasadil si ji až v autě. Výsledkem této aféry bude nejenom výměna nepopulárního (až nenáviděného) ministra, ale nejpozději počátkem příštího roku pád vlády.

Schneider: Nesouhlasím s odvoláním Prymuly!

Protože vyděsit a ovlivnit našeho současného pana premiéra je tak snadné. A vůbec to není nákladné. Stačí pár komentářů a fotografií, najít ochotného práskače (či provokatéra), a náhle se z bulváru stane strážce morálky a skutečný tvůrce vládní politiky. Bude-li tento trend řízení věcí veřejných v době nejtěžší krize za posledních 30 let pokračovat, pak za stávajícího rozložení politických sil vidím jediné racionální řešení – nominovat na předsedu budoucí úřednické vlády Pavla Novotného ze Řeporyj. Z hlediska řešení problémů s pandemií to žádný dopad mít nebude, protože krize dál poběží samospádem – o Vánocích 2 000 mrtvých denně, jak prognozuje evoluční biolog J. Flégr.

Vláda přestane mít potíže s bulvárem, naopak bulvární noviny začnou mít problém s vládní politikou, která neponechá prostor pro vlhké sny českých novinářů, protože je neprodleně uskuteční. Propad do totálního chaosu by pak byl jen asi dvakrát rychlejší než za působení současné vlády, takže již na jaře by se mohlo najít řešení krizové situace.

Je mi jasné, že můj návrh na nového premiéra, který se nebude bát bulváru, neuspěje. Zároveň vím, že s příchodem zimy a tragických dopadů pandemie budou vládní politiku jako celek (a tu personální zejména) ovlivňovat vnější zásahy typu Prymula na Vyšehradě. Protože takové ovlivňování je snadné a laciné. Výsledkem voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce pak nebude dosavadní Sněhurka (ANO) a osm trpaslíků, ale devět subjektů, které přesáhnou pětiprocentní hranici.

Na to, abych si dokázal představit budoucí českou politiku, mám příliš málo fantazie, končí komentář Jaroslav Bašta.