Rusko označilo „Novičok“ za čistě západní značku!

-kou-
12. 10. 2020 RIAPrvníZprávy

Nejméně 20 západních zemí pracovalo s jedy ze skupiny „Novičok“ a její název byl replikovány jako „čistě západní značka“.

(Na snímku letecký pohled na laboratoře v Porton Downu, Británie)

Uvedlo to informačního a tiskového oddělení ruského ministerstva zahraničí.

Jak bylo uvedeno na ministerstvu, informace o hmotnostním spektru a struktuře této látky se poprvé objevily v databázi Amerického institutu pro standardy (NIST 98) v roce 1998. Tyto informace tam poskytlo Centrum pro výzkum amerického ministerstva obrany.

Později se na základě této látky objevila celá skupina nebezpečných chemikálií, které nespadají pod Úmluvu o zákazu chemických zbraní. S těmito jedy pracovali zástupci států i další západní odborníci, vysvětlilo ruské ministerstvo zahraničí.

„Byly syntetizovány a jsou v těchto zemích k dispozici přibližně ve 140 verzích. My jej nemáme,“ uvedlo ministerstvo.

Lavrov: Lékaři Charité nenašli v Navalného analýzách žádné bojové jedy

Po otravě ruského opozičního bloggera Alexeje Navalného a po jeho převozu z ruského Omsku do Berlína, německá vláda oznámila s odkazem na laboratoř Bundeswehru, že v jeho vzorcích byl odhalen „Novičok“. Ihned poté bylo z otravy Navalného obviněno Rusko a spustila se kampaň k sankcím proti Moskvě.

Zvláštností je argumentace, že když Navalného „otrávili“ v Rusku, tak je jasné, že ho otrávili Rusové a osobně to nařídil Putin. Se stejnou logikou „otrava“ Skripalů v anglickém Salisbury pak znamená, že ho otrávily britské tajné služby a osobně k tomu dala příkaz tehdejší premiérka Mayová, ostatně tajná vojenská laboratoř vlastnící „Novičok“ – Porton Down – se nacházela jen pár kilometrů od incidentu.

Naléhavé výzvy Moskvy o poskytnutí vzorků a informací Berlín zarputile ignoruje. Nicméně Německo neustále vyhlašuje, že Rusko musí transparentně tento případ vyšetřit.

Přičemž je známo, že německá zpravodajská služba BND měla přístup k této látce („Novičoku“) od 90. let. Rovněž ji studovalo asi 20 západních států, včetně Velké Británie, USA, Švédska a České republiky. Rusko uvádí, že v souladu s prezidentským výnosem z roku 1992 zastavilo vývoj v oblasti chemických zbraní a v roce 2017 zničilo veškeré dostupné zásoby těchto látek, což potvrdila OPCW.