Polská tajná služba zveřejnila adresy krycích firem

Jan Urbach
8. 11. 2020   VašeVěc

Polská tajná služba (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego – ABW, Agentura pro vnitřní bezpečnost) při vyhlášení výběrového řízení na dodavatele elektrické energie zveřejnila všechny adresy, na které měla být elektřina dodávána. Deník “Super Express” informoval, že v dokumentech byly zveřejněny nejen adresy poboček ABW, ale i adresy krycích firem „civilních“ organizací, které jsou fasádou pro činnost kontrarozvědky.

ABW se pro deník Super Express vyjádřila, že výběrové řízení probíhalo přesně v souladu se zákonem o veřejném zadávání. Uvedla také, že uvedení důkladné lokalizace objektů mělo výběrové řízení zjednodušit a zrychlit. Uvedla také, že Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego disponuje mnoha objekty, jichž lokalizace není – bez podstatných důvodů – sdělována veřejnosti.

Bývalý šéf ABW plukovník Grzegorz Małecki deníku, že důsledky tohoto pochybení mohou být pro pracovníky takových krycích institucí k pláči, zveřejnění adres je cennou informací pro všechny zahraniční rozvědky. Skutečnost, že kontrarozvědka seznam odběrných míst elektřiny ze svých internetových stránek po zjištění, co vlastně zveřejnila stáhla, škody zjevně nenapravuje.