Prezidentské volby v USA a tajná finta Demokratické strany?

Jiří Vaško
1. 11. 2020
Ať ve volbách vyhraje republikán Donald Trump nebo demokrat Joe Biden, skutečným vítězem zřejmě opět zůstane tzv. Deep state, sdružující stále ještě velmi mocný vojenskoprůmyslový komplex a finanční oligarchii. A také proto, zdá se, ostatní geopolitičtí hráči, zejména Čína a Rusko, se příliš nevzrušují a bez většího napětí čekají na výsledek předvolebního megashow.
 

A teprve až opadnou emoce budou moci zjistit, kdo pro ně bude eventuální partner, jak americké politiky se vstřícně nataženou rukou stále nazývají Rusové, nebo nepřátelský lump. Zda staronový nebo nový prezident se konečně začne snažit o zlepšení vztahů ve světě nebo 
o pokračování snah o diktát USA a tím o zvyšování mezinárodního napětí.

Je ovšem velmi pravděpodobné, že pokud opravdu vyhrají Demokraté, jak to avizují některé průzkumy, připraví Americe i světu velké překvapení. Mají zřejmě nachystanou tajnou fintu, spočívající v tom, že J. Biden bude zanedlouho po volbách nahrazen viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Kdo totiž pozorně sleduje předvolební kampaň v USA si jistě všímá nejisté chůze i jiných pohybových problémů J. Bidena, a také jeho potíží s vyjadřováním. Přes jistě skvělou péči lékařů to může svědčit o nepříliš dobrém zdravotním stavu již 78letého politika. A právě ze zdravotních důvodů může být J. Biden v případě svého zvolení zanedlouho podle ústavy nahrazen K. Harrisovou a to až do konce funkčního období. 

Šestapadesátiletá právnička, velmi zkušená a občas ostrá a tvrdá politička by se tak mohla stát první ženou, navíc tmavé pleti, ve funkci prezidenta USA. Do této funkce by se tak dostala chytrou oklikou, protože jinak by v mnohém rezervované a konzervativní americké společnosti takovou šanci jistě neměla. A právě takového scénáře se možná obává i D. Trump.

Problém je, že ať vyhraje republikán nebo demokrat, druhá strana se s tím zřejmě nebude chtít smířit a vzhledem k již nyní vyhrocené situaci a napětí bude chtít v případě těsného výsledku za jakoukoli cenu volbu napadnout a zvrátit. Zda se jí to může podařit lze odhadnout velmi těžko.

Život však přináší různá překvapení a jen hloupí lidé se nemění. Proto se může stát, že i paní Harrisová, která určitě není hloupá, by v případě vítězství demokratů mohla být pro USA i svět dobrým prezidentem. Zvláště když by se alespoň zčásti oprostila od establishmentu a řídila moudrostí svých po mamince zděděných indických předků… Zejména myslitele Mahátma Gándhího (1869-1948), který mj. řekl: „Jaký rozdíl to má pro mrtvé, osiřelé a bez střechy nad hlavou, že šílená zkáza je činěna jménem totalitarismu či ve svatém jménu svobody a demokracie?“ Nebo: „Pro svoje přesvědčení jsem ochoten a připraven zemřít, ale pro nikoho a nic na světě nejsem ochoten vraždit.“

A všemocnému Deep State, který by se kvůli zachování své moci mohl pokusit i o vyvolání nové velké války, mohla připomenout výrok velkého ruského fyzika Lva Davidoviče Landaua (1908-1968): „Fyzici prokázali lidstvu obrovskou službu: vynalezli tak strašlivou zbraň, že je válka nemožná – i po vítězi by zůstal jenom mastný flek“.