Proč, čeho a kdo se bojí vývoje kauzy Rady ČT?

Růžena Chrastekova
20. 11. 2020 VašeVěc

Docela nedávno si odvážně, ve službách a v zájmu opozice, zaspekuloval novinář Šídlo ze Seznamu, o pádě vlády a jmenování vlády úřednické prezidentem republiky. Byť to sám jako spekulaci neoznačil, naopak, vydával to za téměř jistotu. Shrnutím veřejně dostupných informací, lze také zaspekulovat o tom, co, proč a kdo hraje největší role ve výbušné kauze Rady ČT, její kontrolní komise a České televize vůbec. A na rozdíl od toho Šídla není potřeba si nic vymýšlet, jenom ta fakta a informace seřadit, vytřídit a dát do souvislostí.

Skutečností je to, že ČT, převážně a hlavně v oblasti zpravodajství, pracuje prapodivně až nestandardně, v nesouladu s jejím posláním veřejnoprávního média, placeného z koncesionářských poplatků VŠECH občanů, koncesionářů, nejenom politiků, příznivců a voličů současné politické opozice. Přesto je ČT už zcela otevřeně, neskrývaně hlásnou troubou, PR organizací, pokytující služby jenom té opozici a dávno tomu již je, když byla nestrannou, objektivní, nezaujatou a vyváženou ve svých zpravodajských a politických pořadech, od samotných zpráv až po různé komentáře, debaty, rozhovory. Mnohokrát a různě kritizovaná, komentovaná a odsuzovaná skutečnost, pravda a nic než pravda, žádné spekulace, ČT je součástí opozice a “kope” za ni aktivisticky, víc jak pilně. Hlavně proti vládě, premiérovi, ale i prezidentovu republiky.

Komu a proč tento stav vyhovuje, jakou roli v této celkem nechutné frašce proměny naší, všech, televize v jejich, opoziční a proti té nadpoloviční množině voličů, kterou se snaží podprahově, ale i zcela otevřeně manipulovat, podsouvat jí jiné, jejich názory? Kdo z toho profituje a kdo to všechno zaštiťuje, doslova kryje? Zase, zcela bez jakékoliv spekulace, jednoznačně šéf tohoto mediálního molochu, krmeného koncesionáři cca sedmi miliardami ročně, generální ředitel ČT Dvořák.

Sedm milard, povinně vysbíraných z kapes koncesionářů, ze kterých si, nutno podotknout, vyplácí sám ten šéf přímo prezidentský plat, s odměnami i ten převyšující. A v záhadné výši platy aktivistických komentátorů, moderátorů. Ta záhada tkví prý úmyslně v tom, že ten koncesionář, který to vše platí, cáluje ze své kapsy, ještě nedozrál k tomu, aby ty sumy pobral, snad pochopil. Volně citovaná slova pana generálního ředitele s prezidentským platem a přeštědrými, milionovými ročními odměnami. Takže občane, koncesionáři – plať a neptej se, co a jak s tvými penězi činíme, kolik komu a za co platíme, vůbec už se neopovažuj volat po nějaké kontrole hospodaření s těmi penězi, co nám dáváš, protože jsi prostě a jednoduše hloupej, přímo blbej na to, abys to věděl.

Jo, samozřejmě, je tu, zákonem daná, Rada ČT, která to jakoby vše, to hospodaření hlavně, schvalovala. Na doporučení poradní kontrolní komise. Která ale, jak plyne zvolna a doložitelně z uvolňovaných informací, žádné spekulace, na povrch, nic nekontrolovala, vše doporučila na první dobrou, protože nač pracovat, když to kapesné zase, těch několik málo desítek tisíc měsíčně, není teda žádný velký vejvar, že ano. Byla to dobrá Rada, přímo spřátelená, žádný problém, panu generálnímu odkejvala všechno, i ty miliony odměn, hlavně klídek, tabáček, pohodička, vždyť kamarádi, že? Že, pane Šarapatko? Že se taky kopne nějaká malá kamarádovi, o tom žádná. Jistě, spekulace, ale víc jak limitně se blížící pravdě. Kamarádi taky potřebují mít nějaké své pořady a “díla” ve vysílání a taky se jim za to musí zaplatit. Kdo, za kolik, jo, to se (zatím) nikdo nedoví … Jo, ty začerněné smlouvy, to je věc, panečku! A ta kontrolní komise? Prosímvás, vždyť jsme také kamarádi, tady to podepiš a žádné strachy, je to v cajku, neřeš to. A kdyby náhodou nebylo, tak to nějak pořešíme, že … 

https://www.parlamentnilisty.cz/…/Dozorci-komise-CT-Je…

Dovolením nových členů Rady ČT, které bylo naprosto transparentní, volby poslanců v Parlamentu byly svobodné, demokratické a řádné, dle platného zákona o ČT, se ale začalo to bahýnko, ten ustálený kal, ty zdánlivě nerozbitné ledy hýbat a je tu poprask jak Brno. Je tu strach, obrovský strach všech zainteresovaných, tím generálním ředitelem počínaje, až po ty odvolené členy kontrolní komise. Že se jim na ty jejich levárny přijde, že to ta prokletá Lipovská, i ten Xaver a Matoch rozvrtají, že se budou ptát a budou nekompromisně, naprosto v souladu se svými pravomocemi, chtít odpovědi. Že budou chtít vidět ty smlouvy bez toho začernění, na což mají právo zase ze zákona. A třeba i vědět, kolik bere takový otázkař nedělní, protože oni byli řádně zvoleni a ten pan generální už jaksik nemůže říct, že jsou blbí na to, aby to věděli a pobrali.

V kauze Rady ČT, její kontrolní komise a vůbec celé ČT tak jde jenom a pouze o peníze zainteresovaných nespokojených a o moc (a z ní plynoucí zase peníze) politiků, kteří jí už a někteří ještě, nemají, ale chtějí mít. O nic víc a o nic méně.

Paní Lipovská, pánové Xavere Veselý a Matochu, ale i další slušní radní, ptejte se, prosím, žádejte odpovědi. Za nás, podle pana generálního blbé, koncesionáře. Protože když si někoho platíme, tak chceme vědět za co a za kolik. A také chceme, aby se nám naše ČT vrátila, všem, aby nebyla jenom PR agenturou opozice. Děkujeme.