Ministr, který lobbuje proti lidem ve svém resortu

Ivan David

23. 12. 2020


Doufám, že to není nakažlivé a nebudou následovat další ministři – třeba ministr zdravotnictví! Všiml jsem si jevu, o kterém bych si myslel, že není možný – ministr školství Robert Plaga (ANO), po roce oznámení, hojně publikovaných, kterak zvýší platy učitelům o 9% tarifu – což produkuje hojně závisti, zřejmě záměrně – navrhl přede dvěma dny na vládě 4% do tarifů a zbylých 5 % do nadtarifních složek. Většina učitelů dobře ví, co to znamená – těch 5 % nikdy neuvidí, a to bez ohledu na to, jak „dobří učitelé“ jsou. Zajímavé, u jiných profesí se kvalita jednotlivců na vládní úrovni neřeší. Alespoň v případě státních úředníků jsem o ničem takovém nic neslyšel.

Právě se chystá novela zákona o pedagogických pracovnících, podle které má učit každý vysokoškolák, kterému uzná kvalifikaci ředitel. Do tří let může začít studium tzv. pedagogického minima – nebo také ne. Tuto novelu kromě vládního ANO silně tlačí Piráti, podporovaní neziskovkami ve školství, a hodlají umožnit doslova kdekomu, aby „školil nekvalifikované učitele, kterak učit“. Za státní peníze, které pak chybí jinde. Proč pak studovat pedagogickou fakultu a další učitelské obory, že… Stačí školení, třeba 250 hodin a jste učitel! Slíbené zvýšení platů by možná do „nástupu odborníků do škol“, kteří mimochodem mohu působit na školách už podle stávajícího zákona, mohlo „hodit vidle“. Kdyby si učitelé, kteří z oboru odešli, a mladí lidé, zvažující budoucí povolání, všimli, že z učitelského platu se dá žít i v Praze, možná by těch kvalifikovaných začalo přibývat, a s penězovodem na vzdělávání nekvalifikovaných učitelů by mohl být konec. Jistě že i nekvalifikovaný učitel může být dobrý učitel – ale přímá úměra, tedy že čím větší počet nekvalifikovaných, tím lepší kvalita výuky, určitě neplatí.
Nechápu, jak ministr může šetřit na lidech, které má ve vládě zastupovat. A to iniciativně i proti návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která navrhla oněch 9% do tarifu. A přitom naprosto obešel jednání s odbory a tripartitou. Chce se zalíbit premiérovi? Ministryni financí? Sleduje jiné cíle? Nemá rád učitele? Pak by jim asi neměl dělat ministra… Vláda ušetří 5 miliard korun, zněl titulek mnoha deníků. Šetří se na resortu, který je chronicky podfinancovaný. Do budoucna to není dobré znamení a hlavně – doufám, že další ministři se nepřidají a nebudou se předhánět, kdo „ušetří“ víc. Nebo by mohli následovat příkladu ministerstva školství – je málo zdravotních sester a bylo by třeba podstatné zvýšení jejich počtu i platů? Proškolíme – aneb zdravotní sestrou za 3 měsíce! Na rozmyšlenou máte tři roky, ale pracovat jako zdravotní sestra můžete okamžitě!