Britská okresní soudkyně Vanessa Baraitserová rozhodla o zamítnutí žádosti USA o vydání zakladatele a informátora WikiLeaks Juliana Assange

Ivan David
4. 1. 2021

Baraitserová uvedla, že vydání by mělo negativní dopad na duševní zdraví Assange, a uvedla, že rozhodla proti žádosti USA kvůli obavám, že oznamovatel má v důsledku toho vysoké riziko spáchání sebevraždy. “Rozhoduji, že by bylo nespravedlivé vydat pana Assange,” uvedla soudkyně.



V průběhu slyšení o vydání několik svědků uvedlo, že Assangeovy podmínky ve vězení ho vystavují vysokému riziku deprese a sebevraždy a že tyto problémy by se pravděpodobně zhoršily, kdyby byl whistleblower vydán do USA.

Psychiatr Michael Kopelman, který také vypovídal před soudem, tvrdil, že v Assangeově cele byla nalezena žiletka, a dodal, že jeho pacient uvažoval o způsobech ukončení vlastního života.

Assange je v USA obviněn ze spiknutí s Chelsea Manningovou za účelem počítačového vniknutí do sítě ministerstva obrany za účelem odcizení utajovaných dokumentů, zejména válečných deníků v Afghánistánu a Iráku a tajných zpráv ministerstva zahraničí.

Podle zákona USA o špionáži z roku 1917 čelí také celkem 17 obviněním v souvislosti se zveřejněním protokolů a kabelogramů. Assangeovi hrozí v případě dokázání viny ve všech bodech trest až 175 let vězení.