Daily Mail: Leyenová? „Typické pokrytectví elity EU“!

David Chrchill a -kou-

2. 1. 2021 DailyMail.co.ukPrvníZprávy

Během svých služebních cest předseda Evropské komise Ursula von der Leyenová často upřednostňuje cestování soukromými tryskáči, i když cíle lze rychle a snadno dosáhnout vlakem.

(Na snímku Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise)

Toto chování ostře kontrastuje s výroky úřednice, která se pózuje jako ekolog a aktivně podporuje nový „zelený kurz“ v EU, píše Daily Mail.

Ursula von der Leyenová byla obviněna z pokrytectví. Šéfka Evropské komise, která se snaží ukázat jako „ekologický válečník“, použila soukromá letadla téměř v polovině svých mezinárodních misí, uvádí Daily Mail.

Von der Leyenová aktivně podporuje nový „ekologický kurz“ a trvá na tom, že by členské státy EU měly být do roku 2050 uhlíkově neutrální. Analýza britské publikace však ukazuje, že od prosince loňského roku si úřednice objednala „letecké taxíky“ pro 7 ze svých 16 oficiálních návštěv. Včetně případů, kdy bylo možné do cíle dosáhnout vlakem.

Soukromé letouny vypouštějí 20krát více oxidu uhličitého na cestovní míli, než komerční lety a mnohem více než vlaky. Zároveň však tyto lety nejsou vždy časově odůvodněné, protože například cesta z Bruselu do Londýna expresem Eurostar trvá jen dvě hodiny.

Podle pravidel Evropské komise by použití „leteckých taxislužeb“ mělo být zváženo, pouze pokud nelze najít vhodné komerční lety. Ale 62letá von der Leyenová si mimo jiné najala soukromé letadlo do Velké Británie, aby přednášela na London School of Economics.

DM: „Otevřené pokrytectví“ eurokratů poučujících o ekologii!

Rovněž se rozhodla cestovat letadlem, aby se dostala na setkání v bývalém domě zakladatele EU Jeana Monneta, aby diskutovala o budoucnosti organizace. Úřednice odletěla do francouzského hlavního města, přestože se tam mohla dostat vlakem z Bruselu za 90 minut, upozorňuje na Daily Mail.

Údaje získané v publikaci ukazují, že jednou z nejdražších byla pětidenní služební cesta von der Leyenové a jejích podřízených, která zahrnovala návštěvu summitu v Berlíně, poté Davosu a po památníku obětem holocaustu v Tel Avivu. Tyto lety stojí 6 750 liber na osobu.

Kromě toho von der Leyenová, která v prosinci loňského roku nahradil Jeana-Clauda Junckera, označil rozhovory s německými médii za služební cesty. Podle Daily Mail také letěla za nimi do Berlína na náklady evropských daňových poplatníků.

Je zajímavé, že během svého prvního projevu v parlamentu EU von der Leyenová varovala před hrozbou změny klimatu, která je podle ekoaktivistů způsobena emisemi z letecké dopravy. Trvala na tom, aby evropští politici a instituce „přešli od slov k činům“, připomíná Daily Mail.

„To je pokrytectví. Evropské elity se vždy držely zásady „udělejte to, jak říkám, ne tak, jak to dělám,“ řekl pro Daily Mail poslanec konzervativní strany a zastánce brexitu Andrew Bridgen.

Zástupce Evropské komise se snažil chování úřednice ospravedlnit. Na některých svých cestách podle něj musela von der Leyenová používat soukromá letadla kvůli „časovým omezením“. „Kromě toho, pokud jde o organizaci leteckých taxíků, je na palubě často několik komisařů, jejich zaměstnanců a zástupců jiných institucí EU,” dodal v rozhovoru pro tuto publikaci.

4