„Great Reset”: Konec občanské svobody a státní suverenity

-do- a -rp-
7. ledna 2021  DieFreieWelt a PrvníZprávy


Socialismus pro bohaté, kapitalismus pro chudé: Globální korporace a obchodní elity chtějí regulovat trhy a zabezpečit jejich privilegia. Občané nadále ztrácejí svobodu, píše se v komentáři na Die Freie Welt k plánům ekonomického fóra v Davosu.

Dokud se zdroje a trhy budou zdát nekonečné, volání po tržní ekonomice je skvělé. Ale když jsou zdroje a trhy omezené, nejmocnější ekonomické elity mají tendenci rozdělit stávající koláč.

Za tímto účelem jsou vlády tlačeny k přijímání zákonů a mezinárodní organizace jsou nuceny zavádět programy, které omezují tržní ekonomiku ve prospěch konkrétních zájmů.

Právě to se právě teď děje. Koronakrize by měla připravit velký nový začátek, „Great Reset“. Pak by měla být zcela přehodnocena předchozí forma kapitalismu.

Iniciativu však nerozvíjejí občané svobodných národů, ale ekonomické a finanční elity a řada levicových progresivních politiků z různých zemí.

Termín „The Great Reset“ představil prostřednictvím Světového ekonomického fóra jeho předseda Klaus Schwab a princ Charles. V roce 2021 by měl být „Great Resett“ hlavním tématem Světového ekonomického fóra. Podrobnosti jsou tedy diskutovány na schůzce elit.

Socialismus pro bohaté, kapitalismus pro chudé

Myšlenky „Great Reset“ neodpovídají ani příznivcům ekonomiky volného trhu, ani příznivcům sociální demokracie či socialismu.

Zastánci myšlenek FA Hayeka a Ludwiga von Mises kritizují, že plány „Great Reset“ ruší občanské svobody a základní součásti svobodného sociálně tržního hospodářství a že program přináší výhody pouze určitým velkým korporacím.

„Great Reset“, jak je kritizován, je obrovská propagandistická kampaň, která má převzetí moci globálními korporacemi získat pozitivní obraz. Mluví se o odpovědnosti vůči životnímu prostředí (změna klimatu atd.). Ve skutečnosti však jde o neofeudální rozdělení trhů k zajištění zájmů investorů. Výhody pro velké společnosti, malé společnosti a osoby samostatně výdělečně činné celosvětově zahynou.

A příznivci socialistických idejí kritizují, že se jedná o „korporátní velký reset“ korporací, jak to popsal vůdce socialistického myšlení Slavoj Žižek . Je to socialismus pro bohaté, ale kapitalismus pro chudé, který slouží pouze zájmům investorů.

Nic nevlastním, nemám soukromí a život nikdy nebyl lepší!

Jakkoli lze interpretovat myšlenky „Great Reset“, vždy jde o kontrolu lidí a jejich ekonomických a politických akcí: ať už prostřednictvím většího dohledu, omezení národní suverenity, transhumanismu, který nám dává lidem digitální Svět strojů je propojen, ať už vynucením nových způsobů života (odvrácení se od spotřeby masa, odvrácení od benzínových motorů atd.).

„Great Reset“ je elitářský myšlenkový konstrukt, který slouží méně elitářským zájmům. Není to občanské hnutí svobodných občanů. Veřejnost by proto měla kriticky sledovat vývoj Světového ekonomického fóra a jeho účastníků. Jinak bude poslední zbytek svobody smeten přes hlavy občanů.