Připravovaný státní převrat v Rusku: Kdo za ním stál a komu se podařilo rozbít plán – názory expertů

3. 1. 2021      tsargrad
Na začátku roku 2020 byl v Rusku uskutečněn pokus o státní převrat, který byl odvrácen prezidentem Vladimírem Putinem a hlavou MO Ruska Sergejem Šojgu. Detaily skrytého boje po zrnkách shromáždili experti. V Rusku začal rok 2020 náhlou demisí vlády, která se stala překvapením pro mnohé politology a experty. Podle názoru řady z nich se v Rusku jednalo o pokus o státní převrat.

Jednu z prvních verzí o převratu zveřejnil známý ruský konzervativní filozof a spisovatel Vitalij Averjanov. Poznamenává, že události, ke kterým došlo začátkem roku, vůbec neodpovídaly charakteru prezidenta Ruska Vladimíra Putina. Expert poukazuje na to, že ruský lídr je “evolučním politikem”, který koná postupně a není nakloněný prudkým změnám v rovnováze sil.

Z tohoto Averjanov činí závěr o tom, že jednat příkře a revolučně Putina přinutily okolnosti. Za jediný scénář, při němž je něco takového možné, expert považuje pokus o státní převrat.

“Můj názor je takový: v prosinci prezident dostal definitivní důkazy o spiknutí, které proti němu spřádaly hlavy řady oligarchických klanů a vysoce postavení funkcionáři, včetně členů medveděvské vlády”, prohlásil Averjanov během rozhovoru s “Byznys Online”.

Expert také vyslovil předpoklad, že převrat už byl v běhu a projevoval se neplněním příkazů prezidenta, a také v činech, zaměřených na podrývání důvěry k hlavě státu. K tomu Averjanov vztahuje nepopulární důchodovou reformu.

Atributy státního převratu spatřil i ekonom Michail Chazin. Věnoval pozornost podivným událostem jara roku 2020. Za prvé, zahraniční média započala jako na povel šířit téma “nemoci” Vladimíra Putina. Za druhé, nenadále byl vyznamenaný ministr obrany Sergej Šojgu. Chazin je přesvědčený, že je to článek jednoho řetězu.

“Domnívám se, že v dubnu a květnu se uskutečnil pokus o státní převrat. Nebudu uvádět jména těch, kteří se účastnili antiputinovského schématu, ale poznamenám, že poté dostal Sergej Šojgu vyznamenání, spojené s narozeninami ministra”, poznamenal expert ve vysílání Cargradu.

Chazin se domnívá, že Putin se pokouší se zbavit tak zvaného liberálního ekonomického bloku. Tam, jak je známo, patří i hlava Centrální banky Elvíra Nabiullinová, i ministr financí Ruska Anton Siluanov. Mimo to však k tomuto liberálnímu bloku Chazin spolu s jinými experty tradičně řadí hlavu Sberu Germana Grefa nebo, například, bývalého šéfa Rosnano Anatolije Čubajse.

Politolog Sergej Michejev zase předpokládá, že “státní převrat”je příliš silné slovo pro ty procesy, které probíhaly na začátku roku 2020. Podle názoru experta souvisí tyto procesy s rokem 2024, který je určitými silami v Rusku i za jeho hranicemi posuzován jako rok, v němž se má odehrát revanše “z hlediska navrácení Ruska do kotce”.

Na prudké změny v rovnováze sil ve vládě Ruska poukázal politolog Konstantin Dvinský. Podle jeho pozorování v roce 2020 tak zvaný liberální klan utrpěl celou řadu porážek a uvolnil místo “státotvůrcům”, kteří nyní systematicky zbavují Rusko “liberálního dědictví” a určují politiku státu.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová