Sociální sítě a směšnost jejich obhajoby

Rudolf Mládek
16. 1. 2021 PrvníZprávy

Názor, že sociální síť může vypnout kohokoliv, kdo „porušuje zásady její komunity“, protože je to soukromá firma, v žádném případě neobstojí. Přesto se s ní setkáváme na každém kroku, jako alibi pro cenzuru, píše Rudolf Mládek v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

(Na snímku: Mark Zuckerberg, spoluzakladatel, prezident a výkonný ředitel Facebooku)
Přestavte si, že by majitel restaurace vyhlásil veřejnosti neznámá kritéria „restaurační komunity“ a podle toho umožňoval vstup hostů. Představte si, že by totéž, co provádějí sociální sítě zkusily třeba takové České dráhy a neumožňovaly by nastoupit do vlaku. Nepřijatelné, nepřípustné. Opačně, pokud nahlédneme na sociální sítě jako na nakladatelství, žádné nakladatelství nevydá sbírku urážek nebo hanopisů.

Jenomže sociální sítě již překračují ta pravidla, která pro nakladatelství nikdo nezpochybňuje. Novodobá cenzura, tak žádaná například Jourovou z Evropské komise, je realitou a navíc se stupňuje. Když Facebook, resp. jeho vedení, oznámilo, že bude špiclovat účastníky další sítě WhatsApp, začal už úplný úprk z této komunikační sítě. Není bez zajímavosti, že nově stoupá užití Signalu, což je zdarma dostupná aplikace pro komunikaci s ostatními uživateli pomocí chatu, klasických hovorů nebo videohovorů. Největší reklamu jí udělal nejbohatší člověk planety Elon Musk, když uživatele WhatsApp veřejně vyzval, ať jej opustí a přejdou jinam, nejlépe na Signal.

Signal je totiž nezisková aplikace pro šifrovanou komunikaci, která byla dříve oblíbená hlavně mezi novináři a lidskoprávními aktivisty. Počty stažení Signalu podle agentury Reuter dosáhly minulý týden hranice 810 000 a od 6. ledna stouply 18 krát. Aby organizace nápor zvládla, musela zakoupit nové servery.

Miliony uživatelů odcházejí od WhatsApp

A to v Evropě již dlouho existuje protiputinovská aplikace Telegram, která údajně čítá 500 miliónů uživatelů, jak informuje její zakladatel Pavel Durov. Komunikační aplikace Telegram, která vybudovala svou image na bezpečnosti a soukromí, opět posouvá hranice těchto hodnot. V nové aktualizaci představila funkci, díky které bude moci uživatel smazat jakoukoliv zprávu v privátním nebo i skupinovém chatu nezávisle na tom, kdo a kdy ji odeslal. Zpráva navíc může dle přání uživatele zmizet na všech zařízeních, nejen její kopie v zařízení toho, kdo chce zprávu smazat.

Když uvážíme, jak přísné je nařízení GDPR – Obecné nařízení o ochraně osobních údajů – pak stahování a doslovné zneužívání dat ze strany internetových gigantů lze dnes už označit nejen jako nepřípustné, ale spíše jako nezákonné.

Autor tohoto článku opustil Facebook před mnoha lety a ani po opakované žádosti, aby byl vymazán jeho účet, se toho nedočkal. Směšné. Obdobný účet na Twitteru mu naštěstí zanikl sám, dávno před příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu. A jsme-li u tohoto odcházejícího amerického prezidenta pak se sluší připomenout, že když jednotlivé země Evropské unie chtěly americké internetové giganty zdanit za zisky, které u nich dosahují, byl to Trump který v odvetě vyhrožoval daněmi. Jak příznačné. Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.

Sociální sítě a internetoví giganti byli sice dílčím přínosem, ale dnes představují nebezpečí pro demokracii svou zjevnou svévolí. Nepřekvapí, že vypnutí Trumpa v USA kritizují i ti státníci, co mu v minulosti nemohli přijít na jméno, u německé kancléřky Merkelové je to ale milé překvapení. Uživatelům se dá doporučit jediné: Hledejte nové sítě, pokud máte tu potřebu se na nich zviditelňovat. Opouštějte každého, kdo se Vás pod nějakou záminkou zkouší špiclovat, byť absolutní ochrany soukromí samozřejmě ve věku elektronických komunikací dosáhnout nelze. To je daň, kterou za pokrok platíme. Ale nedělejme nikomu pokusné králíky a hlupáčky, na kterých se lehce vydělává. Dokud je volba, zvolme. Zítra žádná volba být nemusí.