Středeční a až dosud nejmohutnější důkaz nestrannosti ČT

Lubomír Man
7. 1. 2021
Pro dění, jež se včera, to je ve středu 6. ledna, odehrávalo ve Washingtonu, si zpravodajská redakce ČT ustavila tuto ideovou základnu, z níž je nutno při posuzování tohoto dění vycházet. Pro přehlednost obsahuje tato základna jen tyto tři body: Za prvé: americké volby byly v naprostém pořádku a k žádným podvodům při nich nedocházelo. Za druhé: Jestliže tedy Trump proti výsledkům těchto voleb protestuje a svolává k tomuto protestu do Washingtonu své příznivce, nedokazuje tím nic jiného, než to, že
je oním neblahým typem lotra, který neumí v souboji vedeném v duchu fair play uznat svou porážku a nezaslouží si proto nic jiného než nejhlubší pohrdání všech slušných lidí celého světa. Samozřejmě včetně lidu České republiky.

Za třetí: Kdyby se náhodou prokázalo, že předcházející vyjmenované dva body a zvláště pak bod jedna neodpovídá skutečnosti či že je dokonce nejflagrantnějším popřením této skutečnosti, je nutno tento třetí bod nebrat v úvahu a dále pracovat jen s plným využitím bodů prvního a druhého.

Takto ideově vybaveni vyrazili tedy dva moderátoři ČT Železný a Řezníček do dramatu středečního washingtonského aktu, tak jako Jeníček a Mařenka vyrazili kdysi do temného lesa. A aby se v tom Washingtonu, který se jim neustále promítal na vedle nich stojící obrazovku, necítili tak sami a opuštění, měli stále po ruce celou řadu expertů a politologů, jejichž úkolem bylo to, co Železný a Řezníček dle výkladu bodů jedna a dvě tvrdili a prohlašovali, jen potvrzovat a v žádném případě tedy ne snad rozporovat, či pronášet cokoli, co by třeba i jen připomínalo bod tři. 

Podle tohoto požadavku byli též tito experti a politologové už předem pečlivě vybráni, a nutno říci, že se všichni náramně osvědčili, zvláště pak dva experti a současně i pedagogové soukromé New York Univerzity v Praze (kdo ví, co se tam tak asi může učit?). Mě osobně pak zvlášť upoutal onen pedagog a expert této univerzity, který vystoupil z oněch dvou jako druhý a jevil tak rozhodné odsouzení toho, co si to ten Trump a jeho washingtonští špinavci a otrhanci dovolí provádět, že jsem měl chvílemi strach, že se na obrazovku vrhne a začne do ní bušit pěstičkami.

Všechno tedy proběhlo v cajku, žádný opoziční hlas, ba ani ten nejslabší nezazněl, takže kodex ČT ve znění, že „ČT poskytuje nestranné a nezávislé zpravodajství a komentáře“ a „musí si zakládat na otevřenosti, nestrannosti a nezávislosti“ trpěl znovu a ostatně jako vždycky. Snad jen s tím rozdílem, že tentokrát svoji bolest doprovázel se zvlášť hlasitým skučením a naříkáním.