Vážení čtenáři, sbírka končí až v pondělí ve 24:00 hod.

17. 1. 2021 

Vážení čtenáři,

děkujeme všem, kteří poskytli dary na přebudování webu Nová republika k dosažení jeho lepší kvality, a na podporu jeho částečné profesionalizace. 

Sám jsem nevěřil v dosažení tak vysoké částky ve sbírce. Navrhoval jsem polovinu, ale odborníci, se kterými jsem hovořil, nás přesvědčovali, abychom byli ambicióznější. Cílové částky 400 000 bylo dosaženo včera v sobotu 16. ledna 2021.  Ale sbírka běží do pondělní půlnoci.


Nezávislá média jsou stále více ohrožována cenzurou ve všech jejích formách. Evropská komise se silnou podporou velké většiny Evropského parlamentu propaguje boj proti „dezinformacím“ a „nenávistným projevům“. Je to velmi snadno zneužitelné proti nezávislým zdrojům informací a názorům, které nevyhovují vládnoucím silám. A to nemusejí být ani demokraticky zvolené vlády. Vždyť i v USA zablokovali přístup ke všem médiím úřadujícímu prezidentovi. 

Jak jsme už dříve slíbili, rozhodně posílíme obranu proti možnosti zásahů z vnějšku. Vedle textů, mezi nimiž bychom rádi viděli větší podíl originálních proti převzatým (i když je rádi šíříme a rádi sdílíme podle zásady „copyleft“), chceme přinášet více videí, podcasty a také více komunikovat se čtenáři, kterým chceme poskytovat zpětnou vazbu, a to formou anket a diskuzí včetně panelových diskuzí na videích s možností posílat otázky. Musíme reagovat také na časté oprávněné stížnosti na úroveň komentářů, do kterých zasahují „trolové“, různí rozbíječi a osoby, které se nedokáží vyjádřit bez vulgarismů. Dosavadní systém umožňoval pouze mazání takových komentářů nebo zrušení všech komentářů. Budeme muset přistoupit k tomu, že všichni komentující budou mít nezaměnitelnou identitu byť i s krycím jménem. Pokud přes upozornění nebudou dodržovat zásady korektní komunikace, budou vyřazeni. 

Děkujeme a těšíme se na spolupráci 

Za kolektiv Nové republiky 
Ivan David