Biden začíná úřadovat – a válčit

Ivan David

27. 2. 2021


USA zahájily tento čtvrtek nálety na východní Sýrii, konkrétně oblast Deir Ezzor. Útoky se zaměřily na místa spojená s činností skupin šíitských milicí podporovaných íránským režimem, o nichž se předpokládá, že jsou zapojeny do nedávných útoků na americké cíle v Iráku. Tyto útoky znamenají první zjevné použití vojenské síly prezidentem Joe Bidenem… Mimochodem, jak dlouho je to, co jsem psal, že po sporném vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách loni v listopadu je válka na spadnutí?


“Tyto útoky byly povoleny v reakci na nedávné útoky na americké a koaliční pracovníky v Iráku a na pokračující hrozby pro tyto pracovníky,” uvedl ve svém prohlášení mluvčí Pentagonu John Kirby. 15. února zabila raketa vypálená pravděpodobně milicemi podporovanými Íránem amerického kontraktora a zranila 6 dalších včetně vojáka americké armády. K útoku došlo na letišti poblíž města Erbil v irácké poloautonomní oblasti pod správou Kurdů. Představitelé Bidenovy administrativy tento útok odsoudili, ale až tento týden naznačili, že nevědí s jistotou, kdo jej provedl. Všimli si prý, že v minulosti byly íránské skupiny šíitských milicí odpovědné za četné raketové útoky zaměřené na americký personál nebo americká vojenská zařízení v Iráku. Kirby v úterý uvedl, že vyšetřování útoku z 15. února má na starosti Irák.
Již 8. ledna hlásila americká armáda u 11 svých vojáků příznaky otřesu mozku po íránském raketovém útoku, který zasáhl leteckou základnu Al Asad v Iráku, kde jsou rozmístěny americké síly. Ukázalo se, že šlo o odvetnou akci Íránu v reakci na loňské zabití špičkového vojenského generála Qassema Soleimaniho v Bagdádu 3. ledna. Tento útok drony tehdy nařídil bývalý prezident Donald Trump. Soleimani schvaloval útoky na velvyslanectví USA v Bagdádu a podle amerického ministerstva zahraničí „aktivně připravoval plány útoků na americké diplomaty a členy složek americké armády v Iráku a v celém regionu“.
Mluvčí Pentagonu Kirby také řekl: “Prezident Biden bude jednat v zájmu ochrany amerického a koaličního personálu. Postupovali jsme záměrně s cílem deeskalovat celkovou situaci ve východní Sýrii i Iráku.“ Ministr obrany USA Lloyd Austin řekl ve čtvrtek večer novinářům: „Jsme si jisti ohledně cíle a víme, co jsme zasáhli. Jsme přesvědčeni, že tuto oblast používali stejní šíitští radikálové, kteří provedli útoky na americké cíle,” dodal s odkazem na útok z 15. února. Mluvčí Pentagonu Kirby ještě upřesnil, že americké útoky zničily několik zařízení umístěných v hraničním kontrolním bodě využívaných řadou iránských podporovaných skupin milicí, včetně Kait’ib Hizballáh a Kait’ib Sayyid al-Shuhada. Členové Kait’ib Hizballáhu byli údajně mezi těmi, kteří loni zaútočili na velvyslanectví USA v Bagdádu.
Ministr obrany Austin poznamenal, že doporučil prezidentu Bidenovi dát rozkaz k náletu. Biden prý povolil nálety den po rozhovoru s iráckým premiérem Mustafou Al-Kadhimim. „Diskutovali o nedávných raketových útocích na irácké a koaliční pracovníky a shodli se na tom, že osoby odpovědné za tyto útoky musí být hnány k odpovědnosti,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu. Irácké ministerstvo obrany ale dnes popřelo, že by USA poskytlo jakékoli informace ohledně cíle útoku v Sýrii, a znovu zopakovalo, že jejich spolupráce s americkými silami se „omezuje na boj proti IS“. Velení irácké armády prohlásilo, že je „překvapeno“ americkým prohlášením o útoku na cíle v Sýrii. Že by irácký premiér neřekl o útocích své vlastní armádě?
Reakce syrské vlády také není nadšená: Syrské ministerstvo zahraničí důrazně odsoudilo agresi USA v oblastech v Deir Ezzor poblíž syrsko-irácké hranice. Vláda se pak vyjádřila, že „poslední americký útok je špatným znamením pro politiku nové americké administrativy“. Podle webu syrialiveuamap byl při americkém útoku zabit Sayd Rahi, člen Íránem podporovaných milic. Jeho pohřeb se konal v pátek odpoledne.
I Rusko ostře odsuzuje obnovení amerických útoků na syrské cíle. Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl: „Máme údaje, že Spojené státy neplánují opustit Sýrii a chtějí tuto zemi zničit“. Také dodal, že USA varovaly Rusko několik minut před útokem. Oficiální stanovisko Moskvy zní, že “Rusko důrazně odsuzuje americké nálety v Sýrii, a požaduje bezpodmínečné respektování svrchovanosti a územní celistvosti Sýrie“.
Mezitím Kait’ib Hizballáh na začátku tohoto týdne popřel jakékoli zapojení do útoků na americké síly v Erbilu. „Rozhodně jsme nemířili na Erbil ani na Zelenou zónu a nemáme žádné povědomí o skupině, která to udělala,“ řekl mluvčí hnutí Hizballáh Mohammed Mohi agentuře Reuters, která komentář označila za „vzácné přímé popření“.
Ostatně, není ani důležité, kdo doopravdy zaútočil na americké kontraktory v Erbilu, protože „válka muší bejt“. O posílení amerického vojenského kontingentu v Iráku bylo rozhodnuto už dávno a nadšeně přivítáno na nedávné Mnichovské bezpečnostní konferenci. To, jestli tam Iráčané americké vojáky chtějí či ne, není pro americkou vládu nikterak důležité. Přítomnost amerických sil, spojence Turecka v NATO, navíc pravděpodobně povede v oblasti autonomního Kurdistánu k dalšímu napětí mezi kurdskými vojenskými a guerillovými skupinami, které bojují proti Turecku, a vojenskými silami iráckého Kurdistánu, které mají Turecko jako spojence. Když k tomu připočítáme americkou péči o iráckou a syrskou ropu, naděje na mírové uspořádání v oblasti se ztrácí v nedohlednu. Ovšem, někdo na tom báječně vydělá. Po boku US Army má do Iráku zamířit i Bundeswehr a Turecko také bude postupovat jako dosud, tedy rozšiřovat své hranice. Všichni budou zbrojit, jak řekl mluvčí Pentagonu Kirby, „ve jménu politiky deeskalace ve východní Sýrii a v Iráku“.