Ján Čarnogurský: Co se děje s Evropskou unií?

Ján Čarnogurský a -rp-
15. 2. 2021  FBPrvníZprávyzdroj

Americkému deep state se stěží podařilo odstranit Donalda Trumpa od pokračování v prezidentské funkci. Ale odkaz, že Amerika je unavená z ochrany Západu a – řekněme – řízení světa, zůstává, píše Jan Čarnogurský na facebooku.

(Na snímku Ján Čarnogurský, bývalý místopředseda federální vlády ČSR, předseda vlády R, ministr spravedlnosti) 



Lze očekávat, že fenomén Trump se dříve nebo později objeví znovu a s větší silou.

Mluvme o Evropě. Začátkem února navštívil Moskvu evropský komisař pro zahraničí Josep Borrell. Jeho návštěva měla být přípravou březnového jednání Evropské rady o vztazích k Rusku. Shodou okolností se uskutečnila po vyvrcholení aféry kolem Alexeje Navalného a jako v kapce vody ukázala změněnou váhu obou subjektů, Ruska i EU. Před návštěvou se na demonstracích za Navalného v Moskvě a v St. Peterburgu zúčastnili diplomaté Polska, Švédska a Německa. Bylo to porušení jejich diplomatického poslání, protože diplomaté nesmí zasahovat do vnitřní politiky státu, kde působí. Rusko po skončení jednání s Borrellem, ale ještě během pobytu Borrella v Moskvě označilo zúčastněné diplomaty za personae non gratae a musí opustit Rusko. Byla to „facka“ Borrellovi.

Facek bylo více. Lavrov na společné tiskové konferenci označil Evropskou unii za neseriózního partnera. Na tiskové konferenci a zřejmě i během jednání Borrell měl na tváři roušku podle bruselských předpisů, Lavrov jako svobodný člověk neměl, možná už byl očkován vakcínou Sputnik. Zdá se, že se ani na ničem nedohodli. Borrell začal mluvit o Navalném, ale Lavrov mu ještě před cestou do Bruselu poslal video se záběry daleko tvrdších zásahů policie proti demonstrantům v zemích EU než zasahovala moskevská policie.

Borrellovu cestu do Moskvy, zřejmě pod dojmem jejích výsledků, už stihla zkritizovat německá tisková agentura Deutsche Welle, více než politici z bruselské centrály EU, mezi nimi i náš liberální Savonarola s mlékem na bradě Michal Šimečka. Borrellovi vyčítali také gratulaci Lavrovovi k vakcíně Sputnik. Vnášejí politiku i do vakcíny proti covidu…

Demonstrace za Navalného postihl úplný krach. Navalného veřejně zkritizoval Georgij Javlinskij, nejznámější hlava ruské liberální opozice. Podle průzkumu agentury Levada podpora prezidenta Putina po aféře Navalnyj neklesla (poklesla ze 65% na 64%, což je v rámci statistické chyby), organizátoři další demonstrace odvolali pro slabou účast. Běloruský model trvalých demonstrací se v Rusku nezdařil. Člověk se ani nediví, že vztahy Rusko – EU jinak vidí slovenští lidé od politiky.

Slovenský ex-premiér Mikuláš Dzurinda napsal, že Rusko ztratilo vliv a respekt. Opak je pravdou. Poslanec nejsměšnějšího orgánu EU Europarlamentu Ivan Štefanec napsal, že Rada Evropy by měla vyloučit Rusko. Pro informaci Ivana Štefance, v Rusku veřejně diskutují vystoupení z Rady Evropy. Ideová linie RE je zjevně odlišná od ruské a Rusko si nenechá předepisovat, kolik pohlaví v Rusku existuje nebo zda může mít mužské a ženské záchody.

Borrellova návštěva ilustrovala, že Rusko si od EU vůbec, ale vůbec nenechá mluvit do svých věcí, protože nemá k tomu důvod. Zdá se, jakoby EU zatím nepochopila, jaké nicotné je její geopolitické postavení. V tomto stavu Rusko nepohne za EU ani prstem. Pokud Spojené státy dotlačí Německo, aby nedokončilo plynovod Nord Stream 2, povede to zakrátko k nedostatku plynu v Německu a k růstu hlasů pro Alternativu pro Německo.

S migrantskou otázkou si Evropa neumí poradit. V Turecku jsou přes dva milionů migrantů z různých arabských zemí. EU platí Erdoganovi miliardy euro, aby je nepustil do Evropy a Erdogan má migranty jako páku k vydírání EU. Řeči o tom, že migranti obohacují domácí kulturu platí do jistého poměru domácích a migrantů. Zeptejte se ve Vídni, v německých městech, ani nemluvě o Francii a Beneluxu o soužití s migranty. Evropa se začíná podobat Byzantské říši před pádem Konstantinopole a sama nemá nástroj na svou ochranu. Taková Evropa chce předepisovat Rusku pravidla chování?

Březnové zasedání Evropské rady (šéfové států a vlád členských zemí) o politice vůči Rusku bude nejdříve tragikomické. Možná rozšíří sankční seznam o pár ruských funkcionářů a Rusko na odvetu o pár evropských. Lidé ze sankčního seznamu budou jezdit pro změnu na dovolenou do Asie. Růstu ruského významu ve světové politice to neuškodí, ale Evropa, Evropská unie bude dále přešlapovat směrem dozadu.

Kritici Borrellovy cesty do Moskvy si myslí, že její krach souvisí se špatnou volbou času na cestu. Čas a krach vůbec spolu nesouvisí. Krach cesty souvisí s tím, že Evropská unie se pohybuje po klesající spirále, Rusko po stoupající a evropští kvaziodborníci to nedokážou rozeznat. Příliš jsou zvyklí dívat se na Rusko přes prsty. Oni nedokáží přijmout ani fakt, že Rusko vyvinulo vakcínu proti coronaviru dřív než Západ a nejméně stejně dobrou jako nejlepší západní. Věřím, že ti, kteří psali o Rusku, že je jako Horní Volta s atomovými zbraněmi, raději zemřou na covid než by přijali ruskou vakcínu.

Alexej Navalnyj se může přesvědčit, že si zvolil nesprávnou strategii. Bude ve vězení, zatím asi dva a půl roku, ale má na krku další stíhání. Ruská veřejnost se ho zřekla, stejně ruská liberální opozice, která je proti Putinovi. Ve všech věznicích na světě jsou tvrdé podmínky a vězňové mezi sebou mají nepsaná pravidla. Stačí si přečíst francouzský román Motýlek nebo se podívat na některé americké filmy. Bití spoluvězňů je i na Slovensku. Takové, které soud odsoudil za sexuální zneužití dětí. Žádné množství dozorců tomu nezabrání. Četli jsme, jak kdysi spoluvězni bili ve vězení Husáka, pravda, z jiných důvodů. Ve vlasteneckém Rusku mohou bít spoluvězně i když ho pokládají za zrádce Ruska. Nepřeji Navalnému, aby se na něj přilepil ve vězení takový cejch.

V minulosti i vzájemné války mezi jednotlivými částmi Evropy vytvářely látku pro velké umění. Bojovali v nich, zpravidla na obou stranách, velcí lidé. Ze současného konfliktu mezi Ruskem a Evropskou unií žádné velké umění nevznikne. Na evropské straně nevznikne, protože žádných velkých osob ani idejí tam není a na ruské straně také nevznikne, protože zápas s trpaslíky a úředníky nevytváří prostor pro růst ani lidi ani idejí.

(rp,prvnizpravy.cz, fb, foto:arch.)