Opozice se přechytračila

Jiří Jírovec
14. 2. 2021
Opozice přišla na velkou myšlenkou, jak zatočit s Babišem. Neodhlasujeme mu ve Sněmovně prodloužení nouzového stavu, a tak bude vypadat škůdce. jemuž je nutné vzít z ruky boj s koronavirem a možná i celou vládu. Houstnoucí atmosférou Sněmovny létaly věty o chaosu a neschopnosti, výroky, že opatření nefungují a bla bla bla. Odpovědnost převezmou kraje a vláda ztratí jeden ze smyslů své existence.

Projevy ve Sněmovně vzbuzovaly zdání, že jakmile se do boje pustí hejtmani, vyfutrovaní nápady Pirátů, Top 09, Lidovců a ODS, koronavirus se zalekne, vezme nohy na ramena a bude upalovat za hory a doly (nejlépe do Ruska naproti Sputniku).

Ještě dnes budeš se mnou v ráji utěšoval Kristus lumpa po své pravici. Byla to tak trochu lež, protože syn Boží věděl, že sám bude vzkříšen až za tři dny. Naši lumpové na pravici rozžíhají světlo naděje na konci tunelu. Již v pondělí budete s námi v ráji, plném otevřených hospod a barů, sjezdovek i fotbalových stadionů, dočkáte se rozkoše z nakupování a zbavíte dětí, které konečně vypadnou do školy. Tak vyznívaly sliby sebevzkříšené pravice.

Jenže opozice, ke své škodě, zapomněla na významný Murphyho zákon: „Každá velká myšlenka přináší nevýhodu, která je stejná nebo větší než velikost myšlenky samé.“

Je pravděpodobné, že otce velké myšlenky probudil z vítězného spánku nářek hejtmanů: „Co jste nám to udělali? Všechno zůstane při starém, ale budeme to mít na triku my.“

Ve Sněmovně se, po zamítnutí žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu, udála zajímavá věc. Opozice totiž nezískala dostatečný počet hlasů pro doplňkové usnesení navržené KDU-ČSL, TOP 09, ODS:

“Poslanecká sněmovna apeluje na všechny občany České republiky, aby i přes ukončení nouzového stavu i nadále dodržovali všechna preventivní opatření, aby se v zájmu co nejrychlejšího zvládnutí pandemie COVID-19 chovali vzájemně ohleduplně a zodpovědně a respektovali nařízení vlády i krajů.“

Opozice měla takové prohlášení vydat, když začala jarní vlna covidu-19. To se nikdy nestalo.

Pokud vládní opatření kdy zmínila, zpochybnila je jako chaotická, nesrozumitelná, nedávají smysl. Holt Babišovo PR. Zamítnutí usnesení lze považovat za drobnou pomstu. Má-li být vše na krajích, budou hejtmani horkotěžko vysvětlovat obyvatelům, že je třeba omezit kontakty mezi lidmi, nechat zavřené to, co je zavřené nyní. Ať si to tedy chvíli užijí.

Den poté, opozice poněkud změnila rétoriku. Prý se vlastně nic nestalo, vždyť téměř všechna opatření lze zachovat – mají na to přece studii – máme totiž i jiné zákony. Zase to jsou jen kydy, protože zůstává otázka, k čemu to štěkání ve Sněmovně bylo, když se nic nezmění.