P. C. Roberts: Absurdní zahraniční politika USA

Paul Craig Roberts 

27. 2. 2021 blog autoraOutsidermedia

Náčelník amerických ozbrojených sil v Evropě generál T. D. Wolters pronesl 24. února řeč, která by měla znepokojit každého. Generál např. prohlásil, že smyslem pobytu americké armády v zahraničí je „tvorba míru“ a že Spojené státy musí, aby tento mír světu zajistilo, Rusko anektovat.


(Na snímku generál T. D. Wolters při čemsi, co starším připomíná PŠM v naší lidové armádě)
Neustále nás zaměstnává boj s Moskvou, a jestliže se i nadále bude Rusko vzpírat naší vedoucí roli ve světě, jsme připraveni prostřednictvím NATO na tento ruský postoj odpovědět. Všechny destabilizující aktivity na zeměkouli svedl generál na Rusko: „Bez ohledu na široké mezinárodní odsouzení a pokračující ekonomické sankce vytváří Rusko i nadále destabilizující ohniska neklidu a tak zůstává přetrvávající existenciální hrozbou pro USA i pro naše evropské spojence.“

Samozřejmě, mohli bychom generálovu řeč odsunut stranou jako propagandu. Ale to není tak snadné. Ona totiž obráží sebe ospravedlňující a sobě sloužící a proto též slepou americkou zahraniční politiku, která velmi pravděpodobně míří k válce.

Generál Wolters prohlašuje, že smyslem pobytu americké armády v zahraničí je tvorba míru. Takže válečné hry USA/NATO a vojenské manévry na ruských hranicích jsou tvorbou míru a tedy pravým opakem toho, z čeho má Rusko obavy? Americké začlenění východní Evropy do NATO a podvracení dřívějších součástí Sovětského svazu jako např. Ukrajiny nejsou akty agrese? Dvě desetiletí trvající washingtonské války na Středním východě a Severní Afriky také vytvářejí mír a mír vytváří i neustálé americké hrozby Íránu a Číně?

Generál Wolters to tak vidí a stejně to vidí i současný americký establishment. Ale z pohledu Rusů vyhlíží všechno jinak. Rusko je obklíčeno vojenskými základnami mocnosti, která neustále směrem k Rusku vysílá signály svého nepřátelského postoje, falešných obvinění a nikdy nekončící vlny sankcí. Rusko vidělo, jak byl prezident Trump odstraněn z úřadu, protože vyjádřil svůj úmysl normalizovat vztahy s Ruskem, a každý americký politik, který podporuje dohodu s Ruskem o kontrole zbrojení či o jakémkoli snížení napětí mezi dvěma velmocemi, je okamžitě onálepkován jako ruský agent.

Kreml už nespočetněkrát objasnil, že není ani pro USA a ani pro Evropu žádnou hrozbou a že jediné, o co stojí, jsou normální vztahy mezi zeměmi i velmocemi.

Generál Wolters však na takovouto snahu odpovídá jednoznačně. „Soupeříme proto, abychom zvítězili.“

Vybral a přeložil Lubomír Man
Zdroj: Paul Craig Roberts