Vučič pro Bild: Nejsme EU, nejsme USA ani Německo, jsme samostatní

18. 2. 2021 Informer.RsPrvníZprávy

V rozhovoru se srbským prezidentem Aleksandrom Vučićem novinář německého časopisu „Bild“ trval na tom, aby komentoval situaci v Rusku ohledně Navalného, ale také postoj k Číně a veřejné líbání vlajky „krvavé diktatury prezidenta Si, to je brutální.

Aleksandar Vučič, srbský prezident

Na otázku o ruském opozičníkovi Alexeji Navaľném odpověděl Vučić, že nebude zasahovat do vnitřních záležitostí nikoho a že Rusko je přítelem Srbska.

„Nejsme EU, nejsme USA ani Německo. Musíme se o sebe postarat sami, protože jsme stále chudá země,“ zdůraznil Aleksandar Vučić.

Na otázku, zda je pro něj případ Navalnyj nedůležitý, Vučić odpověděl „staráme se o svou zemi a díváme se na Rusko jako na svého přítele.“

Na otázku ohledně postoje k Číně připomněl, že v březnu, kdy byly z této země dodány ochranné masky, veřejně políbil vlajku „krvavé diktatury“, že stále chválí „diktátora“ Si a že Čína staví železnici v Srbsku , řekl, že není komunista, a že jeho úkolem je udělat něco pro svou zemi.

„V době, kdy nám nikdo nechtěl nic dát, dodali respirátory, které při koronakrizi zachránily tisíce životů,“ upozornil srbský prezident.

Na otázku, co je pro něj jednodušší vyjednávat – s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, čínským prezidentem Si Ťin-pchingem nebo francouzským prezidentem Emanuelem Macronem nebo německou kancléřkou Angelou Merkelovou, Vučić odpověděl, že musí mluvit se všemi a že také mluvit mezi sebou.

„Proč můžete mluvit s Ruskem o společnosti Nord Stream, proč můžete mluvit s Čínou o jejich továrnách a společnostech? Proč byste měli být jediní, kdo mají toto právo,“ zeptal se Vučić.

Na konci rozhovoru se vyjádřil i k německé kancléřce Angele Merkelové

„Upřímně, myslím si o ní vše nejlepší a chci to říci hned. Zachránila nás v roce 2015, zajistila zde mír. Ne vždy máme stejný postoj, například o Kosovu. Vždy však měla čas naslouchat nám a dostatek úcty k naší zemi,“ řekl Vučić.