15. březen 1939 stále živý. Pro Info.cz Berndt Posselt přijatelný jako český prezident.

Ivan David 
16. 3. 2021
Narazil jsem na zajímavé interview z června 2019. Nabízím velmi krátký úryvek:
Berndt Posselt v rozhovoru pro Info.cz, o Sudetoněmeckém srazu v Řezně 2019: “Byli tady zástupci KDU-ČSL, Zelených, TOP 09, Pirátů i ČSSD, český velvyslanec jménem českého státu pozdravil účastníky velmi pěkným uvítacím slovem”.
“Posselt je odpůrcem poválečných Benešových dekretů, které podle něj už nemají praktický význam a patří na „smetiště dějin“. Vyjádřil se však v tom smyslu, že Češi dekrety stejně zruší sami a není možné je k tomu nutit.”

(Poznámka I. D.: Zástupce Evropské komise na jednání Petičního výboru Evropského parlamentu 26. 1. 2021 prohlásil zcela oficiálně, že Benešovy dekrety musejí být zrušeny, jsou neslučitelné s demokratickými normami. Všichni poslanci, kteří se k tomu na místě vyjádřili vyslovili se stanoviskem souhlas mimo zástupce Polska. Nikdo z ČR není členem výboru. Jde o vrácení majetku zabaveného Němcům a Maďarům. O válečných reparacích samozřejmě nebyla řeč…)

“Češi a sudetští Němci by mohli podle mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SDL) Berndta Posselta ukázat celému světu cestu ke smíření a dohodě. V rozhovoru s INFO.CZ Posselt mluví o tom, jaký smysl by měl sudetoněmecký sraz v Česku, jak vidí dnešní českou politiku i co by dělal, kdyby se – zcela teoreticky – stal českým prezidentem.
Otázka Info.cz: Bývalý ministerský předseda Bavorska a současný německý ministr vnitra Horst Seehofer podpořil myšlenku, aby se některý z příštích sudetoněmeckých srazů konal v České republice. Je to podle vás reálné? V Česku jsou tomu nakloněni pouze Piráti a KDU-ČSL…
B. P.: Už dnes se v Česku účastníme řady akcí, tou největší je v březnu Brněnský mírový pochod, a vždycky mají harmonický průběh. Nerozumím tedy hysterickým reakcím některých lidí na Seehoferův návrh, a to zejména z toho důvodu, že mluvil o delší časové perspektivě. Nikoho nenutíme, aby nám umožnil organizaci Sudetoněmeckého srazu v Česku. Pokud nás ale někdo pozve, budeme šťastní.
Jako český prezident bych posiloval demokracii
Pokračování rozhovoru s B. Posseltem: Na závěr jedna hypotetická otázka. Pokud byste se jako potomek sudetských Němců teoreticky stal českým prezidentem, co byste chtěl v Česku změnit?
B. P.: Snažil bych se mezi lidmi zlepšit informovanost o Evropě, mimo jiné proto, že evropská myšlenka vznikla ve formě panevropského hnutí právě v Česku. První moderní Evropan byl po první světové válce hrabě Richard Mikuláš Coudenhove-Kalergi z Ronspergu (Poběžovic) v západních Čechách. Celkově by pro mě bylo důležité zlepšit občanskou výchovu mladých lidí a dospělých s cílem posílit demokracii.