Když se stát řídí jako firma a ta firma pořizuje bojové vrtulníky

-vlkp-
30. 3. 2021  KosaZostra

Původní titulek zněl pády jedné helikoptéry. Nakonec jsem jej změnil na ten, který případ nákupu vrtulníků pro AČR provází už hodně dlouho.

Ale dnes je to opravdu o pádu jedné helikoptéry. Vlastně nikoliv jedné, ale rovnou dvanácti. Těch co nám tak primově a superpředraženě nakoupil ve Washingtonu Andrej Babiš, aby se tam mohl, v Bílém baráku vyfotit s Donaldem Trumpem. Kterého dnes zapírá. A k těm úžasným společných fotografiím se nezná.


(Na snímku UH-1Y Venom – vrtulník, který nás přijde draho)

Kosa na téma tohohle naprosto zparchantělého kšeftu, který daňové poplatníky, v rámci tzv. transatlantické solidarity přišel na 15,5 miliardy korun přinesla celou řadu článků.

A dokonce dosud osmi /dnes už devíti/ dílný seriál

Když se stát řídí jako firma a ta firma pořizuje bojové vrtulníky

Zájemci si ho mohou vylustrovat v  archivu Kosy. Dozví se z něj obrovskou spoustu detailů o téhle, neváhám dnes říci – podvodné armádní akvizici.

Nikdy bych byl netušil, že přidám ještě jedeno a  kdo ví zda opravdu poslední – pokračování. Leč nelze se tomu vyhnout! Proč?

Protože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil ministerstvu obrany pokutu 550 milionů korun za chyby při zakázce na armádní vrtulníky!

Takže pokuta, která nemá v  dějinách ČR obdoby. Přes půl miliardy. Což ale není zdaleka všechno. Vedle oznámení o tom megaštráfu čtu, s doslova vytřeštěnýma očima, že americká firma Bell českým vojákům dodá za 646 milionů dolarů, tedy 17,6 miliardy korun, osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper.

Do teď jsem žil v přesvědčení, že celá, nebetyčně předražená zakázka nás bude koštovat „jen“ 15-15,5 miliardy…. A ono 17,6!!!

….17,6 oproti 9,1 od italsko-britského konsorcia za stroje Agusta AW 139M!!!!

Tedy za polovic. Ale my jsme grandi!!!! My si pořídíme ty americké. Aby se Babiš mohl nechat vyfotit s  americkým prezidentem. Jestliže mne opět někdo chce obvinit z obsesí vůči Babišovi, pak pro jistotu přidám jeho tehdejší výroky při návštěvě ve Washingtonu:

„Jsou tam dva američtí výrobci vrtulníků, které my i ministerstvo obrany považujeme za favority, a čekáme na nabídku, ale samozřejmě důležitá pro nás bude určitě nějaká dobrá cena,“ prohlásil krátce po návštěvě Bílého domu Babiš. Naznačil i, že důvodem, proč padla volba na Američany, může být nespokojenost USA, že česká armáda od amerických zbrojařů delší dobu nic nekoupila.

„V minulosti ta spolupráce v obraně, ve zbrojařském průmyslu nebyla úplně ideální, Spojené státy si na to stěžovaly, a proto jsme změnili strategii,“ řekl Babiš před novináři ve Washingtonu.

Nicméně armáda nákup obhajuje jak se dá, ministerstvo jak by smet. Pokuta prý je neoprávněná.

Co že UHOS vytýká ouřadu, vedenému Zemanovým chráněncem Metnarem? Tohle:

„Přestupku se ministerstvo dopustilo tím, že v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s vládou Spojených států amerických dříve, než rozhodlo o námitkách italské společnosti Leonardo, která je výrobcem mimo jiné armádních vrtulníků,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Je někdo překvapen? Čtenáři Kosy by být neměli! Protože přesně tohle Kosa avizovala. Jenže ne od UHOSu, nýbrž z Bruselu , od Evropské komise, ke které se Italové odvolali.

Pokud někdo ohrnuje nos – no jo Brusel… voni nás zase chtějí násilnit, zase nám chtějí předepisovat, co smíme a co ne… pak by měl nabídnout státu, že všechny svoje peníze, kterými disponuje on a jeho rodina daruje do státní pokladny na úhradu těch zbytečně vyhozených 8 miliard cenového rozdílu mezi americkými a  italsko-britskými vrtulníky. Najde se tady někdo takový? Co svědci Miloše Neomylného a  věřící Církve koblihy nejsvětější? Co takhle ručit svými statky za činy svých svatých?

Říká někdo, že ty americké vrtulníky, když jsou dražší, musí být tedy výrazně a výrazně lepší po všech stránkách? Jooooo? Pak mi nezbývá než těm, co zastávají tohle stanovisko s  odpuštěním- rozkopat jejich bábovičky na pískovišti a hodit jejich hračky do kanálu. Protože mám k dispozici zdroj, který se dostal ke srovnávací studii vlastností těch koupených amerických vrtulníků s  těmi zavrženými italskými. A věřte, že vám z  toho, co se v ní píše , bude těžce šoufl. Prostě koupili jsme druhořadou a  výrazně horší kvalitu. Ovšem nesmírně předraženou. Všechna srovnávací data jsou převzata z

Tohle je prosím oficiální armádní hodnocení!!! Ještě nějaké dotazy?

A proč, že se přes jasnou mluvu čísel a dat o  tom, který z nabízených vrtulníků, s velkým odstupem, lépe splňoval armádní zadání, navíc se cenově jevil pro americkou konkurenci zcela nedostižný a přesto prohrál?

Armáda to vyřešila jednou jedinou větou:

Stroje například nesplňovaly armádní požadavek na odzkoušení v operacích!!!!

Tak nesplňovaly odzkoušení v operacích?! A  Britové a  Italové na misích v  Afghánistánu nebo jinde lítají čím? Asi na papírových dracích….

Nesmyslnost hlavního „trumfu“ Armády České republiky, kterým zabila britsko-italskou nabídku podtrhuje skutečnost, kterou jsem detailně rozebíral v  článku

Když se stát řídí jako firma a ta firma pořizuje bojové vrtulníky – VII – aneb proč Američané kupují vrtulníky, které pro nás nejsou dost dobré

kde stojí, krom jiného toto:

….do světa unikla oficiální zpráva, že americké letectvo dostane koncem listopadu své první zbrusu nové víceúčelové vrtulníky MH-139, celkem asi 84 kusů. Byl tím zahájen proces přezbrojení 582. vrtulníkové skupiny, která je součástí 20. letecké armády, jež podléhá Velitelství letectva pro globální údery (AFGSC, Air Force Global Strike Command). Úkolem skupiny je podpora strategických střel (strategic missile support), ochrana jaderných základen na území Spojených států, a to především přepravou speciálních jednotek v případě ohrožení.

Takže USA kupují pro podporu vůbec nejcennější výzbroje, kterou mají k dispozici techniku, jenž není dost dobrá pro zelený kompars jménem Armáda České republiky? Ne, nic si nevymýšlím! V dalším si to můžete zkontrolovat v  článku, který opět přebírám ze Security magazínu, na který jsem byl upozorněn.


Američané koupili italské vrtulníky, které českému ministerstvu obrany nevyhovují. Rozhodla kvalita a cena

Takže naše operetní armáda, vedená operetními generály a operetním ministrem obrany za dvojnásobnou cenu odmítla cosi, protože to není vyzkoušené v  operacích, co pro svou strategickou vrtulníkovou skupinu koupili Američané!!!!

Slova jako skandální a podobná ztrácejí svůj smysl. Tohle je prostě už nikoliv darebáctví, nýbrž zločin!

Přiznávám svou naivitu – doufání v to, že téma uchopí včas parlamentní opozice a  rozpoutá ve sněmovně včas peklo. Pozitivně vím, že na můj vrtulníkový seriál kdosi určitě upozornil pirátského poslance Ferjenčíka. Nestalo se nic. Ani on, ani jeho strana, ani jiná opozice nezareagovali. Proč také? Největší spojenec je největší spojenec. A těm my jednak bezmezně věříme a především, v  rámci transatlantické solidarit, si rádi a  s potěšením nějakou tu miliardičku klidně připlatíme!!!

Když to shrnu – opozice v tomhle případě vyšla z celé kauzy ještě hloupěji než Babiš. Ten se aspoň vyfotil v Bílém domě. I když to dneska klidně zapře a rozhodně se k těm fotečkám nezná. Ale opoziční mluvkové a mluvky nezískali ani to…

Ti z nevládních sněmovní lavic se ozvali až nyní. Konkrétně jedna z mých velkých oblíbenkyň -Černochová z ODS. Zřejmě poněkud zastydlá mužatka,

cosi dnes léčí komplexy z toho, že se narodila pozdě, aby mohla narukovat do armády nebo k policii. Takže dnes v parlamentu předsedá výboru pro obranu.

A ta se rozhodla nekompromisně zasáhnout. V prvém kroku svolává svůj výbor, kde chce kauzu vrtulníků řešit. Pokud čekáte, že hledá nějakou cestičku, jak ten zhovadilý nákup těch helikoptér ještě zvrátit, zoufale se mýlíte!

To ji nechává, tak jako dříve, zcela klidnou. Absolutně. To je pod její rozlišovací schopnost!!!

Jí vadí ta půlmilionová pokuta od UHOS!!! To je škandál. Ale nákup druhořadé techniky, v  podstatě nesplňující armádní zadání? To jí nestojí za řeč!

Dovolím si tuhle, nejspíše vnučku, nezapomenutelné četařky Babinčákové z Tankového praporu citovat:

Na středu 10. února v 7 hod. svoláváme mimořádné jednání výboru pro obranu, který se bude zabývat fatálním pochybením Ministerstva obrany při podpisu smlouvy na víceúčelové vrtulníky, v jehož důsledku resort obrany dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 550 milionů Kč.

Vyzývám v této souvislosti také premiéra Babiše, aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na Ministerstvu obrany a vyvodil z tohoto pochybení odpovídající důsledky. Pokud máme navyšovat prostředky na armádu a pokud toto navyšování má mít nadále širokou politickou podporu, nemůžeme si dovolit, aby tyto byly následně promrhány na stamilionových pokutách a aby docházelo k dalšímu rozkladu tohoto resortu.


Pro ni je nesnesitelnou trýzní, že Obrana přijde o půl miliardy. Kterou nezinkasují zahraniční zbrojní mašíblové, nýbrž se vrátí do státního rozpočtu!!!! Ta hrůza – do státního rozpočtu za doslova zmetkovskou a totálně zhudlařenou dodávku pro českou armádu!!!!

Doslova a  do písmene vyhozených 8 miliard jí nestojí za řeč….

Tohle není prosím Kocourkov. To je současná Česká republika! A její politické elity. Počínajíc prezidentem, kterýsi protlačil ministra ignorantského obrany, přes tlučhubovského premiéra, který kvůli své osobní propagaci a plezír vyhazuje státní peníze z okna ve gigantickém rozměru, až k opozici, jíž to vyhazování v nejmenším nevadí, jde li ideologicky správným směrem!!!!

Hrůza a  hnus velebnosti!

Ovšem ta zatím nepravomocná pokuta ÚHOS nejspíše nebude to úplně poslední a možná ani zdaleka nejhorší, co rezort obrany a  Českou republiku ohledně těch prima amerických helikoptér postihne. Už v předchozích dílech jste četli, že Italové tendr zažalovali u  Evropské komise. A podle nového článku na Security Magazinu, který tuto stížnost k EK pojednává, se máme na co těšit.

Protože Brusel řešil velké české zbrojní zakázky v minulosti už dvakrát. Obě patří mezi ty extra povedené!

V prvním případě šlo o transportéry Pandur, za což nakonec šel sedět Topolánkův fámulus Dalík. V tom druhém pak o transportní letadla CASA, v  čemž lítala Kalouskova Kabrhelka – jinak arizonská pěnice Parkánová. Kterou ovšem soud nechal jít, když znevážil znalecký posudek, který si sám objednal Seznal jej nekvalifikovaným…Věřili byste tomu?

EK v obou případech upustila od pokuty. Mastné. U CAS ale jen díky českému závazku, že v budoucnu už přísně respektuje EVROPSKÉ předpisy pro tendry podobného typu. Jako vždycky jsou ovšem v centrále EU konfrontováni s českým příslovím:

Sliby se slibují, blázni se radují. Přesněji – sliby se v Praze slibují, blázni v Bruselu se radují!

O tom, že se nám helikoptéry od superspojence prodraží naprosto nevídaně informuje další materiál Security magazínu! Kde popisuje, jak “výhodný“ kontrakt Babiš s Metnarem v USA podepsali. Tak výhodný, že nás v koncovce nějakých 12 vrtáků stát pověstné kalhoty. Znáte nějaký další stát, který takhle nakupuje? Jen země, co je best in covid! Takže nyní je také best of Helicopter!

Z onoho dalšího článku ze Security magazínu dám jen závěrečné dva odstavce. Je v nich úplně všechno!

O náklady jde až v první řadě. K pořizovací ceně amerických vrtulníků, která je značná, připočtěme provozní náklady. Jen údržba může dosáhnout v průběhu životního cyklu tří až pětinásobek pořizovací ceny. A dále tu jsou pokuty. Ta od ÚOHS ve výši půl miliardy korun představuje „pouhá“ necelá tři procenta pořizovací ceny vrtulníků. I tak, bude-li potvrzena, Ministerstvo obrany pořádně zabolí. Ale věc má na stole také Evropská komise, a v tomto případě již může hrozit problém přesahující kapacity českého MO. Za letouny CASA s pořizovací cenou 3,5 miliardy údajně hrozila v analogickém případě pokuta 1 miliardy. To představuje necelých 30 procent z hodnoty nákupu. Za vrtulníky by to mohlo být v této logice klidně i pět miliard. A když toto vše posčítáme, dostáváme se v případě amerických vrtulníků na celkových bezmála 80 až 110 miliard.

Italské řešení by bylo bývalo velmi pravděpodobně prosté pokut a i provozní náklady by byly nižší. Při stejném vzorci je řeč o 30-40 miliardách. V prvním případě za až 110 miliard (a bonusovou ostudu) dostaneme osm víceúčelových vrtulníků a nedostatečný počet čtyř bitevních vrtulníků, které široko daleko žádná armáda nenasazuje. Ve druhém případě bychom za 40 miliard dostali dvanáct moderních vrtulníků, jichž po světě, i v ozbrojených silách, létají stovky.

Tenhle průšvih jde za Babišem a Metnarem. Zcela. Ale bez viny není ani opozice. Ta před pár dny, při schvalování novely rozpočtu hřímala , že Babiš není nikde ochoten šetřit. A když se jaksi zmínila o nějakém tipu, kde se dá ušetřit, ukazovala na důchodce. Nikoho z jejích poslanců ani nenapadlo omlátit Babišovi o hlavu ty povedené americké vrtulníky. Doslova za všechny peníze.

Je to všechno stejná ráce!