Návštěva Lavrova v Číně: Rusko se chce domluvit ohledně nového světového řádu

Ljuba Stěpušová, Olga Lebeděvová
31. 3. 2021      pravda
Návštěva ministra zahraničních věcí Ruska Sergeje Lavrova v Číně se stala předmětem rozhovoru v dalším vydání pořadu “Názor”. Co bylo neobvyklého na této cestě a čím je zajímavá, Ljubě Stěpušové sdělil prezident Rusko-čínského analytického centra Sergej Sanakojev.

Zajímavé bylo, na jakém pozadí tato návštěva probíhala. Protože samotná setkání hlav zahraničně-politických rezortů jsou pravidelná. Celý mechanismus mezivládních kontaktů a kontaktů hlav států je celkově velmi dobře vyladěný. Ale právě tato návštěva probíhala na pozadí dost skandálního zostření vztahů s USA. Fakticky neslýchané, na jedné straně, výpady proti naší hlavě státu ze strany prezidenta USA, na druhé straně, absolutně nepřijatelné chování během setkání delegace USA a Číny na Aljašce.

Pokud to někdo promeškal: z čínské strany tam jel ministr zahraničních věcí Wang I a člen politbyra Jang Ťie-čch, který na ÚV KS Číny řídí a má na starosti zahraniční styky. V minulosti byl také ministrem zahraničních věcí Číny.

Proběhla tam vážná slovní potyčka, která překročila i rámec protokolu, i formát komunikace.

A všechno kvůli tomu, že Američané pokračují i vůči Rusku, i vůči Číně v požadavcích, abychom souhlasili s jejich pravidly, která zavádějí ve světě.

My však říkáme: páni, co tak najednou? Svět se již dávno dostal dopředu, je mnohem rozmanitější, vícepolárnější, než si to představujete. A vy jste již dávno hegemonem stávajícího světového řádu pouze ve své fantazii.

To je hlavní kostra konfliktu – že se svět změnil a že bývalý lídr zatím klade odpor, nechce, aby změny byly, ale Rusko a Čína si jsou dost soběstačné proto, aby šly tou cestou, kterou jsme si zvolily.

A právě o tomto se hovořilo mezi našimi – ruským a čínským – ministry zahraničních věcí.

Mají naprosto stejné chápání toho, že budou i dvoustranné vztahy rozvíjet, a že naše strategické partnerství všestranného charakteru se dostává do nové epochy – jsou to důležité projekty i v humanitární, i v ekonomické sféře, když už je nám hozena taková výzva, tak se koordinujeme mezi sebou na mezinárodní aréně.

Budeme dbát na vzájemné působení na platformě takových struktur, jako je OSN.

Ministr Lavrov podotknul, že je pochopitelně třeba společně s Čínou pracovat na tom, aby se nerozviklávala tato struktura, jak to chtějí naši oponenti, a budovat podle norem mezinárodního práva veškeré mezinárodní vztahy.

K tomu se velmi hodí i iniciativa Číňanů o vybudování komunity společného osudu lidstva, a také naše neustálé připomínání nezvratnosti výsledků druhé světové války a uznání našeho velkého vítězství jako světového dědictví lidstva.

Na těchto pilířích jsme tedy připraveni navrhnout světu nový řád. Bude stabilnější, bezpečnější, a co je mnohem důležitější – bude spravedlivý.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová