Obchodníci s našimi životy se odkopali, udeřil Bašta. Zemanova slova přinesla bouři

Jaroslav Bašta
11. 3. 2021  ParlamentníListy


Politická a ideologická mlha a něco víc než lidské životy. K diskusím kolem ruské vakcíny Sputnik V a výzvě prezidenta k rezignaci ministrů se vyjádřil bývalý disident, poslanec za ČSSD a diplomat Jaroslav Bašta: „Prezident řekl něco, co pánové nechtějí slyšet, a tak se takzvaně dokonale odkopali. Jakékoliv argumentace, které mají ideologický podklad, dokládají, že kopají za stranu, která neuspívá ekonomicky.“ Bašta také připomněl, že to byla Evropská unie, která dala peníze na vývoj vakcín farmaceutickým firmám, jež je podle smluv nedodaly.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová jsou překážkou pro ruskou vakcínu Sputnik V v České republice a jako řešení vidí jejich konec ve funkcích. Podobně se vyjádřil i o ministrovi zahraničí Tomášovi Petříčkovi (ČSSD). Na to se s bouřlivými reakcemi roztrhl pytel. Marek Ženíšek (TOP 09) označil prezidenta za kolaboranta a velezrádce, Miroslav Kalousek pro iDNES.cz uvedl, že jde o výrok choromyslného starce v pokročilém stadiu demence. Lidovec Marian Jurečka považuje za nepřijatelné, aby byl Blatný odvolán za to, že nejde na ruku zájmům Ruska a Číny. Proč Zemanova slova vyvolala tak silné reakce?

Protože pan prezident řekl něco, co pánové nechtějí slyšet. On vlastně dotáhl do konce svoji větu, kterou řekl asi před čtrnácti dny, že vakcíny nemají ideologii, že jde o prostředek k záchraně životů. A pánové jsou přesvědčeni, že jsou některé věci, které váží víc než lidské životy, zejména pak životy jiných lidí než politiků, politologů a novinářů, kteří se k tomu vyjadřují. Já si myslím, že v tomto případě se odkopali dokonale.

Tím myslíte takzvanou pražskou kavárnu, že se odkopali? A v jakém slova smyslu?

To není jen pražská kavárna, to jsou v podstatě všichni, kdo obchodují s naším zdravím a s našimi životy, a mají prostě ten názor, že výdělek zahraničních firem, které sem mají podle jejich názoru dodávat vakcíny i léky, je víc než život našich občanů.

Západní média také připouštějí, že vakcína funguje, nicméně Rusové chtějí získávat vliv, a Zeman se jim proto velmi hodí. Bývalý velvyslanec Petr Kolář řekl, že Sputnik chtějí ti, kdo směřují zemi na východ. Jsou to v tomto smyslu tedy neopodstatněná obvinění?

Já bych to asi uvedl do úplných souvislostí, o kterých se nemluví. Samozřejmě že v tom, kdo prodá vakcínu, je stejný záměr na Západě i na Východě. Nejenom Američané, Britové, Němci, ale také Číňané a Rusové prostě mají zájem na tom, aby očkovací látky, které vyvinuli, prodávali. Jedná se o souboj mezi jednotlivými velkými farmaceutickými firmami. V tomto případě je k tomu třeba přistupovat tak, že budeme vycházet nikoliv z jejich, ale z vlastních zájmů. Náš základní národní, lidský zájem je zabránit dalšímu šíření nemoci, dalším úmrtím a tomu, aby kolabovala ekonomika. Rychlost očkování a proočkovanost populace by měla mít přednost před vším. V tom případě jakékoliv argumentace, které mají ideologický podklad, dokládají, že lidé, kteří je používají, kopají za tu stranu, která neuspívá ekonomicky – to znamená, že není schopna vakcíny dodat, ač to slíbila, a dostala za to předem zaplaceno, to je první věc. A druhá věc je, že ty vakcíny možná nesnesou srovnání s těmi konkurenčními.

V dění kolem vakcín hraje velkou roli to, odkud vakcína pochází. A stále se do toho plete rozdělování lidí na ruské a protiruské – to je, o čem mluvíte…

… ano.

Vezměme tedy teoreticky, kdyby byl Sputnik V do České republiky dodán v dostatečném množství, narušilo by to snahu západních neziskovek a těch, kdo se Rusko snaží ukazovat jako nepřítele? Ať už jde o případ s odstraněním sochy Maršála Koněva, Skripala, Navalného a podobně? Je jasné, že zrovna tak Rusko se snaží prezentovat jen pozitivně a usiluje o náklonnost. Může ale případné dodání vakcín z Ruska snahu démonizovat Rusko narušit?

Podle reakce, která nastala, a podle neochoty Evropské unie ruskou vakcínu urychleně podmínečně schválit tak, jako to udělali u těch ostatních, naznačuje, že mají strach, že by to mohlo narušit obraz Ruska jako zaostalé nepřátelské země. V tom bych s vámi souhlasil. Na druhou stranu je tady třeba vycházet z toho, co je důležité. Jestliže tvrdíme, že jsme společnost, která se opírá o humanistické ideály, tak tím nejdůležitějším jsou lidské životy. A jestliže máme možnost lidské životy zachránit, tak bychom neměli koukat na takové věci, jako je ideologie a snaha vyvolávat válku.

A pokud jde o vakcíny, třeba Pfizer a další, zapomíná se, že zhruba před rokem, myslím, že to bylo v květnu loňského roku, Evropská unie pomohla financovat firmám, které vakcíny produkují, jejich vývoj. A na základě toho s nimi pak uzavřela smlouvu o přednostních dodávkách vakcín pro členské státy Evropské unie za snížené ceny. Proto jsem mluvil o tom, že jsme si ty vakcíny v podstatě předplatili. V okamžiku, kdy farmaceutické společnosti, místo aby to dodávaly podle smlouvy nám, tak dodávají vakcíny těm, kdo je přeplácejí, což jsou v tomto případě třeba Velká Británie, Izrael a další. Dochází k porušení toho, co bylo domluveno. Nevíme, jak je to přesně, protože proti všemu jsou smlouvy tajné a nejsou přístupné, nicméně alespoň tohle se ví.

Stěžejní, co vyplynulo z rozhovoru s prezidentem, je, že by Zeman rád viděl rezignaci nejen ministra Blatného, ale i ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Storové a ministra Petříčka. Také řekl, že to navrhne premiérovi Andreji Babišovi, a pokud mu nevyhoví, mohlo by to narušit jejich přátelské vztahy. Zajímalo by mne, ……..