Raději smrt než Sputnik V radí Jan Lipold ze Seznamu

Lubomír Man
1. 3. 2021
Lipoldova nedělní stať má rozsah 120 řádků, ale její obsah vyjadřuje můj shora uvedený titulek o devíti slovech naprosto dostatečně a možná i výstižněji.. Lipoldova stať je totiž rozplizlá kaše, plná nenávisti k Rusku a k prezidentu Zemanovi a premiéru Babišovi za to, že si dovolili otevřít otázku, která pod povrchem oficiálních žvástů bublá v naší veřejnosti už několik dlouhých týdnů či snad i měsíců: Tak proboha, je-li Evropská unie tak neschopná dovézt k nám dostatečný počet vakcín ze Západu a zbytečně nám denně umírají desítky našich spoluobčanů, proč se neobrátíme na Východ, na Rusko či na Čínu, jejichž vakcíny vychvalují do nebes i nejpřednější západní virologové a chválou na ně neskrblí ani nejvýznamnější západní lékařský časopis Lancet?

Proč, proč, proč, bublá to v českých hlavách, které ovšem šéfkomentátor Seznamu Zprávy Lipold tvrdě a ideologicky před pár okamžiky okřikl: Běda vám všem, kteří byste k nám chtěli dovézt ruskou vakcínu, protože s ní by do naší krajiny mohl doputovat vděk k ruským lidem a snad i vděk prezidentu Putiovi za pomoc v době pro nás, pravda, nejednoduché. Ale raději volme smrt naši i našich blízkých, než abychom dovolili aby takovéto sentimenty a nálady u nás našly živnu půdu, aby se rozplemenily, aby se zmocnily hlav a citů našich lidí, protože tamná a hluboká zloba a zášť vůči Rusku je naší novou a svatou povinností od okamžiku, kdy jsme se stali členy západních společenství EU a NATO. Těm jsme dnes touto nenávistí povinování a nic na světě nesmí být této naší zlobě a zášti stavěno do cesty.

Tak tedy jednejme, takto uvažujme a to zcela důsledně. To znamená, i kdybychom z nedostatku očkovací látky my sami či naše děti, rodiče a bratři a setry v předsmrtné hrůze chroptili. Protože jedině jen tak dokážeme, že si naší příslušnosti k západnímu politickému táboru opravdu a upřímně považujeme.