Rusko-NATO: 14 let po Putinově projevu v Mnichově


PRVNÍ ZPRÁVY

10. 3. 2021

Před čtrnácti lety přednesl Vladimír Putin v Mnichově šokující projev, který narušil starý řád. Uplynulo čtrnáct let, ale teze vypracované ruským prezidentem v roce 2007 jsou stále aktuální i  dnes,píše se v článku na AgoraVox.

Na rozdíl od svého předchůdce Borise Jeľcina, který v roce 1992 chválil Američany: „Komunismus je mrtvý – ať žije Amerika”. V roce 2007 naopak sebral uský prezident odvahu do svých rukou a začal „vrčet“ proti USA.
„Nikdo nezpochybňuje vztah mezi Evropou a Spojenými státy”, právě v těchto intencích Putin zahájil svůj projev. Projev, který narušil starý řád. Bylo to také poprvé v historii vztahů mezi Ruskem a  Německem, kdy v Mnichově přednesla projev ruská hlava státu.
Vraťme se k obviněním ruského prezidenta proti Spojeným státům americkým, které se podle něj snaží vnutit své právní normy, politiku a své hodnoty jiným zemím. „Je to velmi nebezpečné: nikdo se už necítí v bezpečí, protože už nikdo nemůže najít ochranu ani u mezinárodního práva, “ zdůraznil ruský prezident hlasitě a jasně.
Zatímco den po pádu berlínské zdi dostal slib Michail Gorbačov o neexpanzi NATO na východ, tak Putin ve svém projevu už musel odsoudil pokračující expanzi Atlantické aliance na bývalé členy Varšavské smlouvy, která v roce 1991 zmizela, stejně jako do zemí, které byly kdysi integrovány v bývalém Sovětském svazu – tedy na hranicích Ruské federace. Nemluvě o plánu Washingtonu rozšířit svůj protiraketový štít do Evropy.
„Pokud jsme však již začali hovořit o bezpečnosti, pak pro začátek musíme pochopit, proti komu a jak se bráníme,“ zeptal se Vladimír Putin .

V této souvislosti ruský prezident připomněl okolnosti událostí z 11. září 2001 ve Spojených státech a zdůraznil, že za to mohou všichni, zejména politici, protože řekl, že „je na nás, aby občané našich zemí nám věřili, a to co se stalo, tak protože jsme nebyli schopni vidět změny, ke kterým v tomto světě došlo za posledních deset let” .

„Stále žijeme ve starém hodnotovém systému, mluvíme o partnerství, i když jsme se ve skutečnosti stále nenaučili vzájemně si důvěřovat“ , pokračoval prezident Putin.

Se všemi použitými přívlastky někteří správně nebo nesprávně kvalifikovali tento projev jako spouštěč nové eskalace – „studená válka“ nebo alespoň to bylo vnímáno jako výzva Ruska vůči Západu.
Je zřejmé, že teze vypracované prezidentem Putinem v  roce 2007 jsou stále aktuální i dnes. Rusko je stále v doku. Je prohlášeno za nepřítele číslo jedna ve svobodném světě“.
Hegemonické cíle USA nadále destabilizují světový řád a vážně prohlubují krizi s Ruskem a Evropskou unií v mnoha oblastech. K tomu se přidává arogance různých amerických vlád vůči Rusku, které dosáhly svého vrcholu. USA nikdy nebraly vážně návrhy a  postoj Ruska k budoucnosti světa a jeho ekonomickou váhu – moc na ústupu, jak Washington nepřestává připomínat.
Ve své době Barack Obama dokonce zašel příliš daleko. Ve své nepřátelské náladě vůči prezidentu Putinovi, označil během svých posledních okamžiků v Bílém domě Rusko „jako zemí menší než Spojené státy, zemí slabší. Jejich ekonomika neprodukuje nic, co by někdo chtěl koupit, kromě ropy, plynu a zbraní. Neinovují “.
Přestože je Obama vysoce vzdělaný, bezpochyby úmyslně zapomněl, že Rusko je rozlohou největší zemí na světě. Hromadí také obrovské přírodní zdroje, které žádná jiná země nemůže mít. Zprávy spojené s pandemií Covid-19 také dostatečně ukazují, že Rusové jsou schopni vynalézat a být mezi nejlepšími. Jako první objevili nejúčinnější vakcínu proti koronaviru na světě – Sputnik V.
Během tohoto období se Moskvě podařilo zmařit americké plány po celém světě, zejména v Sýrii. Rovněž důrazně odsoudila americkou podporu státního převratu na Ukrajině v roce 2014.
Během tohoto období je Rusko trvale obětí západních sankcí, díky nimž bude muset podstoupit nemilosrdnou válku proti ekonomickému plánu – energetickému konfliktu – Nord Stream 2, plynovodu sváru. I když Rusko v posledních letech  udělalo vše pro to, aby se vyhnulo přímému střetu se Spojenými státy a EU.

Na druhé straně jsou USA a jejich vazalové v NATO v popředí destabilizace Ruska zevnitř, při sebemenší chybě, otevřeně podporují škodlivé aktivity některých ruských politických aktérů. Zároveň je rozšířené NATO nyní před branami Ruska, které se dnes nachází mezi kladivem a kovadlinou.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)