Ruští prankeři vytáhli na světlo páchnoucí vnitřnosti Amnesty International

Janinna
2. 3. 2021   Pokec24

Organizaci na ochranu lidských práv Amnesty International pronásleduje řada skandálů, do nichž je zapojen ruský bloger-kriminálník Alexej Navaľnyj.

V lednu, kdy byl Navaľnyj zadržen po příjezdu do Moskvy, Amnesty International spěchala, aby mu udělila status vězně svědomí, a dokonce shromáždila téměř 200 000 podpisů po celém světě požadujících jeho propuštění.

Mnozí byli pobouřeni dvojím standardem Amnesty International, která dříve nevěnovala pozornost pronásledování lidí na Ukrajině, v Litvě a Lotyšsku, ale protože byli pobouřeni „nesprávní lidé“, tak aktivisté za lidská práva, kteří jsou spojováni s americkým obchodníkem Georgem Sorosem a kteří aktivně zasahují do politiky, tomu nevěnovali pozornost.

Situaci změnila novinářka Katja Kazbeková, která na sociálních sítích zveřejnila odkazy na Navalného antisemitské a xenofobní výroky z roku 2000.

Amnesty International to nemohla ignorovat. Amnesty International zbavila ruského blogera Alexeje Navalného statutu vězeň svědomí. Důvodem je záplava stížností upozorňující na jeho xenofobní výroky z minulosti, za které se neomluvil.

V Rusku explodovala „správná“ liberální ruská opozice a na Amnesty International sršely kletby.

Jak zjistili ruští šprýmaři Vovan a Lexus (Vladimir Kuzněcov a Alexej Stoljarov), Sorosovi obránci lidských práv jsou z toho „otřeseni“. Mluvili o tom v rozhovoru s prankerem, který se představil jako Navalného spojenec Leonid Volkov, který je v Berlíně.

„Nebylo naším záměrem, aby se to stalo. Velmi doufáme, že případ Navalného, ​​jeho nespravedlivé zadržení, bude v čele toho, co děláme. Rádi bychom spolupracovali,“ blábolila generální tajemnice Amnesty International Julie Verhaar.

Ředitelka pro východní Evropu a Asii Marie Struthers se Volkovovi omluvila za to, že Navalnému „byl status přiznán příliš rychle a způsobil více škody než užitku“.

„Máme nějaké nápady. Chci jen, abyste pochopili, jak je to upřímné,“ řekla Struthers.

Její zástupce Denis Kirvosheev přesvědčil Volkova, že případ Navalnyj je pro Amnesty International v Rusku hlavní událostí.

„Museli jsme učinit co nejhlasitější prohlášení, používat nejsilnější jazyk, jaký umíme. Musíme ho dostat ven, abychom vyvinuli tlak na ruskou vládu. Amnesty International formálně zůstává u Navalného a sleduje cíl, aby tato nevinná osoba nebyla ve vězení,“ řekl Krivosheyev.

Všichni tři obhájci lidských práv žádali „Volkova“, aby nevyvolával skandál a slíbil na oplátku zorganizovat hlasitou kampaň na sociálních sítích.

„Pokud vystupujeme na jedné straně, je to pro Alexeje to nejlepší, co můžeme udělat,“ řekl Krivosheev.

„Volkov“ se zvláštním sadismem řekl trojici, jaké ošklivé věci o nich liberálové napsali na sociálních sítích.

Ti jen provinile přikývli a ujistili se, že všemu rozumí.

„Volkov“ požadoval, aby Amnesty International slíbila, že nebude zasahovat do pronásledování ruských novinářů v Lotyšsku a nebránila práva těchto novinářů, protože „si nezaslouží pomoc“.

V reakci na to Krivosheev uvedl, že organizace si je vědoma současné situace, ale nebude nijak reagovat a chránit jejich práva. „Nemusíš se bát, že k tomu něco řekneme,“ ujistil šprýmaře.

– Chtěl bych něco přidat. Vím, že v Lotyšsku nyní existují určité problémy s propagandistickými médii, včetně Sputniku a dalších. Doufám, že chápete, že bychom těmto lidem neměli pomáhat. Chápete, že lidé, kteří tam pracují, v Lotyšsku pod značkami Sputnik a RT, si naši pomoc nezaslouží.

Vidím, že někteří moji kolegové jsou trochu zmatení. Leonide, mluvíš o zatčení několika novinářů Sputniku v Lotyšsku, které sledujeme, ale nereagujeme na ně a neplánujeme tomu věnovat pozornost … alespoň teď. Nemusíte se bát, že k tomu něco řekneme. Budeme pozorovat.

„Samozřejmě s Ruskem dnes nekomunikujeme, nedáváme komentáře, nereagujeme na ně. Bohužel to naše národní úřady dělají a bohužel to vedlo k našim interním diskusím“ – vedení Amnesty International se omlouvá Volkovovi za to, že upravila status „vězně svědomí“ pro Navalného poté, co jeho xenofobní poznámky vešly ve známost.

Amnesty International ujišťuje šprýmaře, který předstíral, že je Leonidem Volkovem, že obránci lidských práv nebudou komentovat trestní případy vedené proti novinářům v Lotyšsku:

Pokud by Vovan a Lexus neexistovali, stálo by za to je vymyslet. Chlapi snadno odhalí věci, které jsme si na jedné straně všichni dlouho mysleli, a na druhé straně jsme se neodvážili je nahlas vyslovit.

„Chápete, že lidé, kteří tam v Lotyšsku pracují pod značkami Sputnik a RT, si naši pomoc nezaslouží.“

Novináři… Nezaslouží si to… Naše pomoc… Lidská práva.

Amnesty International? Obránci všech utlačovaných?

https://bit.ly/3uIlPb5