Srovnávání Jaroslava Foldyny s Pavlem Novotným? Trapná manipulace…

Ivan David

30. 3. 2021

PrimaNews v pořadu moderovaném Pavlínou Wolfovou pozvala Pavla Novotného a Jaroslava Foldynu. Moderátorka opakovaně Foldynovi předhazovala, že se „z politika oddaného umírněným levicovým myšlenkám najednou stal stejně oddaný pravičák“. Uvěřila Wolfová prostoduchým schématům a nálepkám „extrémní pravice“, nebo jde o cílenou dehonestaci? SPD není ani levicová, ani pravicová. Jsme přesvědčeni, že společnost, aby přežila, musejí v ní mít možnost najít uplatnění všichni, nejen úspěšní podnikatelé nebo parazitní zbohatlíci, nebo jen utlačované či domněle utlačované většiny nebo menšiny. 

Označovat oba politiky za „lokální stranické hvězdy“ znamená srovnávat Řeporyje s Ústeckým krajem. Foldyna má pravdu, on se nezměnil, změnila se sociální demokracie. Možná to nepostřehla Pavlína Wolfová, ale postřehli to voliči, proto jich ubylo z 32% na 5%. Foldyna se ale mýlí, že změna ČSSD začala podrazem na Miloše Zemana v prezidentských volbách. Ten byl důsledkem probíhající změny. 
Moderátorka pokládá za extrémismus Foldynovu účast na květnovém připomínání porážky fašismu, což je podle ní akce ruského nacionalistického motorkářského klubu. Co je extrémistického na tom, že se Rusové hlásí k hrdinství svých dědů. Rusové jsou zase už národ. To vadí, doba žádá masu anonymních spotřebitelů a nelidskou potřebu „lidských zdrojů“. 
Jaroslav Foldyna konstatoval, že politická kultura je na sestupu, „ale přispívají k tomu zejména také média“, „politické pokrytectví se vykládá jako politická kultura, to není to žádná kultura…, to je prasárna, jak se voblbujou lidi… Někomu za šest slov chtějí dát šest let natvrdo a někdo jinej řekne rozřežeme prezidenta, a oni z toho udělají přestupek…“.
Následně moderátorka pozvala politologa Kubáčka aby odborně srovnával Novotného a Foldynu. „Politologie“ je jen zřídkakdy vědou, zpravidla manipulativním mediálním komentováním událostí tak, aby bylo u diváků dosaženo žádoucího mínění, které budou, pokud možno, pokládat za svůj vlastní naprosto nezávislý názor. Jde o typicky podvodné jednání, tedy uvedení lidí v omyl za účelem dosažení vlastního prospěchu. Tím je pro Wolfovou příležitost nadále moderovat a pro Kubáčka příležitost nadále exhibovat s výklady reality pro potřeby médií. 
Pavel Novotný velmi trefně ironicky vystihl „téma tohoto pořadu, kdy se má odcházet ze strany, já myslím, že nikdy, že člověk má bejt loajální do poslední chvíle, i kdyby mu ublížili sebevíc…“.
Podle Kubáčka „oba neztratili kontakt s těmi cílovými skupinami…“, to je opravdu vědecký závěr, když Novotný svoje další vyhlídky realisticky hodnotil slovy: „Kdo by chtěl takovýho vola…?“, zatímco Foldyna má v Ústeckém kraji stále vysokou podporu, ČSSD ji ztratila. „Oba umějí vyhmátnout atmosféru doby…“, pokračoval Kubáček. Je atmosférou doby stavění pomníků Vlasovcům a bourání pomníků symbolům sovětské armády, jak ji „vyhmátl“ Novotný, nebo kulturní a sociální bída, jak ji popisuje Foldyna? 
Není přece jen zásadní rozdíl mezi ostentativním primitivismem politického outsidera Novotného a lidovým rétorem Foldynou, který se jako někdejší úspěšný boxer stylizuje jako přímočarý drsný politik, za kterým lidé jdou? Jinak by o něj SPD nestála. Nebezpečné je podle Kubáčka, že oba mohou být následováni „některými pomatenci“. Je pomatené stavět pomníky vrahům, nebo bez obalu upozorňovat na nebezpečný vývoj ve společnosti? Paušální tvrzení o politických „lídrech“ jako o psychopatech je už hodně za hranou vědy, ale Kubáčkovi, jako mediálnímu politologovi to nevadí.
Podle Kubáčka oba „nejsou týmoví hráči“. Jak by tedy vědec Kubáček vysvětlil, proč chce SPD Foldynu do týmu, a tým ODS Novotného nechce?. „Oba pánové se potřebují“, míní Kubáček. Nevím, k čemu by Foldyna potřeboval Novotného, který je zcela mimo hlavní proud. Snad lze občas zmínit, že ODS disponuje vedle sudetoněmeckého aktivisty Petra Fialy také sprosťákem Novotným.

Jaké „pevné jádro“ může Novotný mobilizovat, Kubáček neobjasnil. Rozhodně oba nespojuje „hrubiánský styl“, jak tvrdí Kubáček. Házet Foldynu a Novotného do jednoho pytle současné „politické kultury“, to je jen další faul Pavlíny Wolfové a politologa Kubáčka. To spíš do stejného pytle mediální manipulace patří Wolfová s Kubáčkem.