Fištejnovo “trauma”

Jan Pokorný

16. 4. 2021
Kandidát do Rady ČT Jefim Fištejn řekl před poslanci, kteří budou volit nové členy Rady, že „Občas jsem v ČT vystupoval, pak jsem dostal zaracha*). Názor vybočoval. Do ČT se nedostane člověk, který nesdílí skupinový názor. Anebo z toho prakticky vypadne jako já.“ „Oficiálně mi nikdo žádnou stopku nedal,“ uvedl dále Fištejn. „Ale mám velmi dobré vztahy se zpravodajskou posádkou a odmítám sdílet ten hurá svazácký názor.“ Na konec publicista zopakoval, že největším úskalím veřejnoprávní televize současnosti je názorový monopol.

Zdá se, že vztahy s posádkou ČT byly poněkud jiné, než si Jefim myslel. Nebo a hlavně teprve nyní pochopil, to co většina z těch, kdo roky sleduje mainstreamová média a ČT (případně jiní kanály), pochopila už dávno, že v médiích si usurpovali dnešní svazáci názorový monopol a přes něj vlak nejede. Kam zmizela ta klíči „vyzvoněná“ a debatami v ČT vyzdvihovaná názorová pluralita z roku 1989 ? Je nová doba, časy se mění. Ne jedna strana, těch může být plná.. Ale jen jeden názor. S Euro Sojuzem na věčné časy. Stejně, jako za vlády jedné tolik proklínané strany. Takže je to zpátky. Ovšem s tím rozdílem, že teď už na tu jednotu a správnost názoru nedohlíží nějaký „režimní“ cenzor. Noví svazáci jsou dostatečně proaktivní (jak se dnes mele dokola) sami a přišli s mnohem efektivnějšími nástroji na seřazení do lajny. Autoregulace a autocenzura vyřeší vše. Není třeba mít nějaký zvláštní orgán, nemusí se nikomu nic říkat, stačí naznačit. A hlavně solidně zaplatit a ony už se ovečky seřadí samy, aby nevyčnívaly. To se přece vyplatí mít pak jeden skupinový názor. Ten správný. To pochopí každej blbec. A pokud nepochopí, je vytěsněn a odejít a do medií už není zván. Ale nakonec, prostituce (taky) není zakázaná a nikdo se nad ní ani nepozastavuje. Tak proč bychom se měli stydět za „trochu“ presstituce.

Jefim Fištejn se najednou probudil. A najednou zírá jak Vizír, diví se a nese s nelibostí ty „hurá svazácké názory“ a cítí se ukřivděně. Že mu ale nevadily tyto názory a manýry už dříve nebo spíše dávno, demokratovi? Že se třeba nezastal těch, co byly již dávno vytěsněni z ČT, jako třeba kolegové z branže Petr Žantovský, Jan Schneider, Zdeněk Zbořil a řada dalších. Že třeba neprotestoval proti praktikám, které se dějí třeba novinářům Sputniku nebo RT v USA, v Litvě, v Lotyšsku a jinde, kdy jsou jim odnímány akreditace. Kdy jsou ostrakizováni, dehonestováni, nejsou zváni na tiskové konference a je jim bráněno ve výkonu jejich povolání. Aha, to byly názoroví oponenti. Nebo to jsou média, která přece do demokratické společnosti a diskuse nepatří a nejsou to média, která sdílejí ten správný (skupinový) názor, jak se sluší a patří v EU. Zastane se Jefim Fištejn třeba novinářů Sputniku z Lotyšska, které v těchto dnech předvolala Služba státní bezpečnosti Lotyšska k výslechu ? Zastal se nebo zastane se někdy nějakého svého kolegy, když dostane nějakého zaracha ?

Nechci předem předjímat, ale nikoho se nezastane. Ani potom „skotském střiku“, který dostal v ČT, jak trefně glosoval Jan Schneider ve svém komentáři. Nemůže, protože to by vybočil z „lajny“ skupinové názoru a možná by dostal v ČT doživotního zaracha, jak je dnes „dobrým“ zvykem vykazovat oponenty z diskuze na Novinkách, na Seznamu, na Facebooku, na Twitteru a jinde. Sám se na tomto „svobodném“ systému podílel a podílí, takže co mu zbývá. A co jinak Jefimovi zbývá a zůstane ? Jeho trauma.

Ale vy všichni mainstreamový presstituti, vy se neradujte. Panta rhei. Všechno se mění, svět je v neustálém pohybu. Ani se nenadějete, pár výplat a  přijdou nový proaktivní svazáci s jinými hurá názory. A pro vaše názory budou mít stejné „pochopení“, jako máte dnes vy pro ostatní. A prakticky z toho vypadnete a dostanete nakonec zaracha jako Fišjten. To je systém, váš systém. A ten vás semele.

A co vám zbude ? Trauma. Fištejnovo trauma.

*) P.S. Malá korektura Jan Schneidera: Ten Fištejnův „zarach“ vypadá podle zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Františka Lutonského tak, že Fištejna ČT pozvala v posledních dvou letech téměř třicetkrát. Takového „zaracha“ bych přál mnoha znamenitým, odborným, věcným a vtipným komentátorům taky!

Jefim Fištejn je v Česku žijící a česky píšící publicista, esejista a scenárista. Nejvíce je znám pro své dlouholeté redakční působení v Rádiu Svobodná Evropa. Dva roky rovněž zastával post šéfredaktora Lidových novin