Ivan David: Vražda donbaského dítěte o Velikonocích válečné štváče na Ukrajině nezastaví…

Vladimír Franta
7. 4. 2021   sputniknews
Ukrajinská strana po Bidenově vítězství zostřila rétoriku. K Donbasu se stahuje vojenská technika. NATO v oblasti Baltu neustále provádí manévry. Nyní v důsledku útoku ukrajinské armády zemřel v Doněcké lidové republice 5letý chlapeček. Toto se děje na křesťanské Velikonoce… Sputnik o situaci v Donbasu promluvil s europoslancem Ivanem Davidem.
Ivan David: Pokud jde o vraždu pětiletého chlapečka a těžké zranění jeho babičky (*1954), jde podle informací, které jsem získal, zcela nepochybně o válečný zločin, neboť šlo o útok na civilní cíl, navíc s použitím velkorážné zbraně. Kromě toho jde o porušení minských dohod, podle nichž nelze v této oblasti používat těžké zbraně. Vím, že je dnes bohužel úsměvné odvolávat se na mezinárodní právo, ale v takové době žijeme. Ti, kteří nepochybují, že budou vítězi, spoléhají na platnost Hitlerovy argumentace, že vítěze nikdo nesoudí.

Bombardování Jugoslávie (1999: tehdy Srbsko a Černá Hora) bylo rovněž agresí podle mezinárodního práva. Jenže jako obvykle jde o dosahování cílů, nikoli dodržování mezinárodních závazků, které jsou dnes ještě méně vynutitelné, než tomu bylo dříve. Vzpomeňme na G. W. Bushe a jeho veřejné prohlášení, že usnesení OSN je irelevantní.

Vzpomeňme nejprve, jak 12. května 1996 vystoupila Madeleine Albrightová v rozhovoru v televizi CBS. Moderátorka Lesley Stahl se jí zeptala: „Dověděli jsme se, že v Iráku zemřelo půl milionu dětí. To je víc lidí, než kolik zemřelo v Hirošimě. Stojí to, paní Albrightová, za tu cenu?“ – Madeleine Albrightová odpověděla: „Je to velmi obtížná volba, ale – musím říct – za tu cenu to stojí.“ (viz Jiří Mašek: Mráz přichází z Bílého domu, Praha 2004).

Nyní pojďme k přítomnosti, vražda dítěte pomocí tureckého dronu (Ukrajina používá turecké drony), k němuž se v rámci dosahování svých cílů uchýlila Ukrajina, těmto nelidům to asi za to stojí, podobně jako v předešlém příkladu. Tím cílem má zřejmě být vyprovokování války s Ruskem…

Je to skutečně tak vážné a zašlé tak daleko?

Na 15. dubna připravuji panelovou on-line diskuzi o vojenskopolitické situaci. Účast vedle vojenských odborníků přislíbil také historik a diplomat Jaroslav Bašta. Od panelistů se veřejnost dozví víc, než kolik v tuto chvíli mohu povědět já. Akci jsme začali připravovat ještě před zostřením bojů na východě Ukrajiny. Všichni víme, jak je Ukrajina vydíratelná a že má loutkovou vládu. O snaze Spojených států vyprovokovat konflikt si nemusíme dělat iluze. Vražda dítěte o Velikonocích válečné štváče nezastaví.

Velvyslanectví Ukrajiny ostře reagovalo na váš příspěvek o smrti 5leteho chlapečka v Donbasu…

Uvažování podniknutí právních kroků Ukrajiny proti mně  je právem Ambasády Ukrajiny. To je nejzdvořilejší formulace, která mě napadla…

Je zde paralela, ovšem s opačným znaménkem, s běženeckým syrským chlapečkem, kterého vyplavilo moře. Co soudíte o způsobu medializace těchto dvou událostí?

Jediná paralela snad spočívá v tom, že jde o dítě. Tam šlo o nezodpovědnost osob, které se s ním vydaly na moře. Propagandistické zneužití ponechávám stranou. Zavražděné dítě na Ukrajině občany západních zemí nedojme už proto, že se o něm na Západě sotva dozvědí.

Děkujeme za rozhovor.