Kdo nás táhne na východ? Rozhovor Parlamentních listů z chartistou Otto Černým

14. 4. 2021    parlamentnilisty (velmi podstatně kráceno)
Jste svědkem doby, kdy Sovětský svaz určoval směřování Československa. Jak se s těmito zážitky díváte, současným pohledem, na Ruskou federaci? Ať už se jedná o vakcínu Sputnik V a politickou bouři kolem toho, o různé protesty regionálních politiků odstraněním soch, na přejmenovávání náměstí, na otravy agentů, z nichž je viněno Rusko… A nesmíme zapomenout ani na dostavbu Dukovan. I kvůli tomu měl podle některých názorů skončit ministr zahraničí Tomáš Petříček. Jsou obavy z Ruska namístě? Nebo je zbytečně démonizováno?

Především, Ruská federace není Sovětský svaz – tak jako současné Německo není Velkoněmecká říše. Druhý fakt, jenž se rovněž vztahuje k době minulé, je to, že oficiální média se snaží vytvářet z Ruské federace nepřítele stejným způsobem, jak vytvářela nepřítele propaganda minulého režimu z tehdejšího Západu. Tehdy to mohlo mít alespoň vnějškové opodstatnění, protože se vzájemně chrastilo zbraněmi – oproti dnešní propagandě, která staví na primitivních fabulacích generovaných nepříliš chytrými exponenty mediální války. Účelovost z toho kouká na první pohled. Americké hospodářství už dávno přeorientované na výrobu zbraní přece musí mít odbyt.

Výplody druhu, že účast Rusů na dostavbě Dukovan nás zatáhne na východ, tím by se soudný člověk ani nezabýval, kdyby se nejednalo o výroky politiků určité části politického spektra. Znějí stejně jako slovník těch, kteří sice zmizeli v propadlišti dějin, ale proti kterým ti politici stále bojují, jako kdyby jim dýchali za krkem, jen ty světové strany vyměnili.

Podle té propagandistické rétoriky např. předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), bychom na tom proklínaném Východě museli být už od roku 2010, kdy jsme nekvalitní americké palivo do našich elektráren museli vyměnit za ruské. To by Finsko muselo být už dávno na Východě někde za Uralem, protože vlastní jednu sovětskou jaderku z roku 1970, průběžně modernizovanou zrovna Rusy, a další se připravuje ke stavbě, mimochodem za dozoru bývalého ředitele Dukovan Ivo Kouklíka. Druhou stavějí Rusové v Maďarsku a třetí se bude stavět v Británii.

Podle posledních zpráv bude Biden zvyšovat počty amerických vojáků v Německu, americké vojenské lodě se šinou do Černého moře, na Ukrajinu se valí vlaky s výzbrojí – zatímco Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO, s logikou pana Vystrčila nabádá Rusko, aby přestalo s manévry na svém území u svých hranic. Takže na ten Východ nás netáhne ruská ropa nebo jaderné palivo, ale přátelé pana Vystrčila. Do války.