Vrbětice: Tady něco nesedí

Jiří Jírovec

20. 4. 2021
Nevím, jak se správně vyhazují do povětší muniční sklady. Teorie o tom, že se cosi nepovedlo s časovacím zařízením, takže vše bouchlo dřív než mělo, vypadala hezky. Jenže v ČT24 vystoupil tehdejší velitel hasičů, který řekl, že sklad několik hodin hořel, takže hasiči, kteří věděli, že jde o sklad munice, vyčkávali ve vzdálenosti asi 2km jestli to nebouchne. Tlaková vlna prý s nimi i na tu vzdálenost zamávala. Takže cosi nesedí.

Po prvním výbuchu bylo celé území uzavřeno a kontrolováno armádou a policií. Druhý výbuch byl tehdy spojován s přítomností dvou lidí ze společnosti, která sklad obhospodařovala. Zdálo se, že to z nějakého důvodu odpálili oni.

Bulharský vlastník obratem vyvrátil současnou vládní teorii o tom, že munice měla být exportována do Bulharska. Pravda prý není ani to, že tam dojechala ruská dvojka.

Celý příběh se posouvá jinam, tedy do geopolitických zájmů. Základní otázka je kdo a proč právě teď vydal Babišovi a Hamáčkovi povel “včil” a kdo vymyslel velikost a způsob potrestání. Numero 18 je větší než jen symbolické a navíc recipročně rozmetá naše zpravodajce v Moskvě.

Pozoruhodné je, že naše reakce je založena na “důvodném podezřením.” To je ovšem jen základem k vyšetřování a získávání důkazů, které by obstály před soudem. Důvodně podezřelý je “sprostý podezřelý.” To musel připustit i 
inspektor Trachta.

Ve hře je Nord Stream 2, který Němci nechtějí odpískat a obecně snaha Bidenových loutkovodičů rozdmýchat obavy z ruské rozpínavosti v Evropě. Rusové rozumějí jen síle, prohlásil jeden z našich Rusofobů a tak budeme kupovat nové a nové zbraně. Taky se musíme zbavit závislosti na udržování ruských zbraní, které ještě máme ve výzbroji. Představa, že táhneme na Rusko a současně nějaká naše společnost vysoutěží právo dovážet náhradní díly pro ruské vrtulníky je absurdní.

Celá záležitost je čechářkovsko-vystrčilovská. Je to situace známá z klukovských střetů. Slaboch, který má vedle sebe silnějšího kamaráda může nadávat dle libosti. To nyní dělají naši hrdinové, myši, které řvou a chtěly by poslat naše žoldáky nach Osten.

PS
Koudelka a spol. možná nalítli na léčku, v níž se dvojice agentů chová nekonspirativně, mění pasy jako košili a nechá snadno chytit, aby maskovala skutečné agenty. I vyznamenání té dvojky Putinem mohlo být součástí hry.