Západní experti: “Černé moře je ruská “střelnice”, a lodě námořních sil USA jsou na něm snadné terče”

15. 4. 2021      topwar
Dvě lodě námořnictva USA, směřující k Černému moři, plují nyní jižně od italských mořských hranic do Středozemního moře. Připomeňme si sdělení Pentagonu, že dal na vědomí tureckým orgánům průchod válečných lodí přes Dardanely a Bospor a pobyt ve vodách Černého moře do 4. května. Americké zdroje prohlásily, že to souvisí s “ruskou vojenskou aktivitou na hranicích Ukrajiny”.

Na tomto pozadí je vojenskými experty posuzována otázka o tom, že Černé moře není pro americké válečné lodě “ta nejlepší varianta pro vyhrožování Rusku”. Za prvé, je třeba chápat, že Rusko disponuje působivými údernými možnostmi na Krymu a na Kubáni. Za druhé, pobyt lodí nečernomořských států je časově vymezen dohodou z Montreux – proto americké velení musí mít stále na paměti skutečnost, že již za několik dnů po vstupu do Černého moře bude nutno jeho vody opouštět.

Při pobytu v černomořských vodách se válečné lodě amerického námořnictva mění na terče pro ruské pobřežní raketové systémy a nejen pro ně. Akce ponorek Černomořské flotily RF jsou schopny minimálně zbavit americké lodi operačního prostoru – v případě přímého ohrožení ruských hranic ze strany námořních sil USA. V takové situaci se výskyt zástupců amerických válečných námořních sil v Černém moři proměňuje nikoli na demonstraci síly, ale na variantu prakticky ze všech stran uzavřených cílů.

V amerických médiích, mimochodem, dopisovatelé, kteří rozumí situaci, také podotýkají, že sotva stojí za to zakoušet pocit euforie ohledně toho, že lodi námořnictva USA vstupují do Černého moře. Důvod spočívá právě o tom, že takové lodi se v případě ozbrojeného konfliktu mohou stát “snadnou kořistí Rusů”.

Západní experti:

Černé moře je ruská “střelnice”, a  dvě lodě námořních sil USA jsou na něm snadné terče”.

Dříve americký list The Drive konstatoval totální převahu Ruska na Černém moři ve vojenské oblasti.

Přitom stojí za to poznamenat, že před nedávnem se v tisku USA sdělovalo, že úkolem amerického válečného námořnictva je “demonstrovat Rusku, že Černé moře není jeho vnitřním jezerem”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová