Zdají se vám dva agenti málo? Přidáme. Bylo jich šest. Vlastně ne – byli čtyři.

Lubomír Man
21. 4. 2021
Oficiální vládní výklad o dvou ruských agentech, kteří nejdřív vyhodili do povětří muniční sklad ve Vrběticích a pak otrávili otce a dceru Skripalových v britském Salisbury, je pro lidi s mozkem v hlavě tak za vlasy přitažený a tak absurdní, že jej bylo nutno vylepšit.. Příliš často se totiž objevovaly posměšky autorů na internetu o tom, že ruská špionážní služba musí být finančně na dně, když všechny její teroristické akce v Evropě zajišťují jen dva chlapi…

 A oba svými objeviteli, jimiž jsou BIS, NCOZ, a dva redaktoři týdeníku Respekt, popsáni a zpodobeni do tak věrné podoby slavného agenta Jejího veličenstva Královny Jamese Bonda, že příběh byl nevěrohodný od samého začátku a a fanaticky mu vedle povinných (česká vláda, poslanci ANO, ČSSD a opozice), věřili snad už jen redaktoři a redaktorky ČT, a nejfanatičtěji pak moderátor a  kandidát na příštího ředitele ČT Železný. A byl to právě on, který v odpoledních hodinách oznámil českému posluchačstvu, že původní informace o dvou strůjcích výbuchu ve Vrběticích nebyla pravdivá, protože sklad vyhodil do povětří šestičlenný elitní oddíl GRU 29 155 vedený jejím velitelem a generálem GRU (Ruská špionážní služba) Vaverjanem.

I tenhle výklad však měl jepičí život. Protože už po dalších pár hodinách, to je v úterý večer, se na internetové stránce Seznam.cz objevil zas jiný údaj. Výbuch ve vrbětickém skladu výbušnin zařídil čtyřčlenný tým, jehož velitel (snad právě onen generál Vaverjan), odletěl z Prahy spolu s první vlnou zaměstnanců ruského velvyslanectví v Praze, které česká vláda z republiky vyhostila.

Tolik tedy k taškařici, která ovšem k popukání bohužel není, protože, jak už kdosi napsal, netýká se jen Dukovan a Sputniku V, ale týká se války – a to nedaleko od hranic naší republiky. Takže jedině škodolibost v nás, přehlížející šmírácké dílo BISu, NCOZu, Respektu a následně i české vlády, si v těchto okamžicích může přijít na svoje.