Janinna
7. 5. 2021 Pokec24

Podle mezinárodního průzkumu veřejného mínění jsou Spojené státy ve světě vnímány jako větší hrozba pro demokracii než Rusko a Čína, píše The Guardian.
USA jsou ve světě vnímány jako větší hrozba pro demokracii než Rusko a Čína. 



Svědčí o tom data z mezinárodního průzkumu veřejného mínění, který se uskutečnil v únoru až dubnu. Průzkum zadala nadace „Alliance of Democracies Foundation“, píše TASS s odkazem na noviny Guardian.

Studie se zúčastnilo přibližně 53 tisíc lidí v 53 zemích.

Podle odborníků z britských novin „nejpozoruhodnějším výsledkem studie“ byla ta skutečnost, že téměř polovina (44%) respondentů se obává, že Spojené státy ohrožují demokracii v jejich zemi.

38% respondentů se obává vlivu Číny a pouze 28% vyjadřuje podobné nálady vůči Rusku. 

„Výsledky průzkumu veřejného mínění ukazují, že ani Spojené státy, ani G7 jako celek nemohou na sebe obléknout plášť obránců demokracie,“ uvedly noviny.

„Data budou nepříjemným odhalením pro ministry zahraničí G7, kteří ve středu ukončují rozhovory v Londýně, během nichž „na sebe kolektivně vzali roli bašt demokratických hodnot odhodlaných postavit se proti autokracii,“ uvedl Guardian.

Průzkum rovněž ukazuje, že demokratické hodnoty podporuje absolutní počet lidí: 81% respondentů uvedlo, že je velmi důležité, aby v jejich zemi byla demokracie.

64% respondentů označilo „ekonomickou nerovnost“ jako největší hrozbu pro demokracii a za vážnou výzvu v této oblasti považují moc amerických technologických gigantů: uvedlo to 48% těch, kteří se zúčastnili.

Alliance of Democracies Foundation je nezisková organizace zaměřená na podporu demokracie a volných trhů po celém světě. Založili ji v prosinci 2017 bývalý generální tajemník NATO a bývalý dánský předseda vlády Anders Fogh Rasmussen společně s podnikatelem Fritzem Schurem a právníkem Klausem Segaardem.