Demokracie (a demokraté) na penzi

Jaroslav Bašta

17. 5. 2021 Prvnizpravy.cz

V uplynulých týdnech se nejprve ve Francii, a poté i ve Spojených státech objevily otevřené dopisy penzionovaných generálů. Francouzů bylo původně 20 a protestovali proti pokračující islamizaci své země. Vadila jim nedůslednost prezidenta Emmanuela Macrona, který sice inicioval zákony omezující vliv radikálního Islámu, ale zároveň dal najevo, že v příštím roce v  prezidentských volbách počítá s hlasy francouzských muslimů. Generálové ve výslužbě upozornili na islamistické hordy na předměstích, které postupně přivedou zemi do kruté občanské války. Aby k ní nedošlo, jsou ochotni aktivně vystoupit proti prezidentovi.

Ten to pochopil (asi správně) jako pohrůžku pučem a  nahrávku na smeč pro opoziční prezidentskou kandidátku Marine Le Pen. Upozornil signatáře dopisu, že za svou aktivitu mohou být potrestáni. Dosáhl tím jen toho, že je podpořili důstojníci v aktivní službě, takže ozbrojený převrat přestal být jen teoretickou možností. Mezi původním francouzkým obyvatelstvem mají názory a požadavky vojáků silnou podporu. Vydrží-li až do příštího roku, vojenský převrat nebude nutný, protože Francouzi si zvolí novou hlavu státu, která nepokoje na přistěhovaleckých předměstích potlačí přinejmenším stejně tvrdě, jako zasáhl prezident Macron proti hnutí Žlutých vest.
 
Zatímco vzbouření francouzští generálové na penzi podporují budoucí prezidentku či prezidenta, 120 amerických vysloužilých generálů a admirálů se postavilo za Donalda Trumpa poraženého ve volbách na konci minulého roku. Zpochybňují jejich výsledky, žádají důslednou kontrolu hlasování a neuznávají hlavní mantru odpůrců identifikace voličů – údajný rasismus, který se v ní skrývá. Admirálové a  generálové si nemyslí, že matematika a logika jsou nástroje bílého systémového rasismu. Naopak napadají pouliční násilí a rabování, čímž se vymezují proti hnutí BLM a jeho požadavkům na „vyhladovění policie“.
   
Stejně jako jejich francouzští kolegové kritizují nelegální migraci přes otevřené hranice. Považují ji za hrozbu národní bezpečnosti kvůli drogovým kartelům, obchodu s lidmi, terorismu a  zvýšeným zdravotním rizikům. Jejich nejvážnější výhrady směřují přímo proti prezidentovi Joe Bidenovi. Zpochybňují jeho duševní a fyzické zdraví, tím pádem jeho schopnost vládnout. Navíc jej považují za stoupence totalitní marxistické ideologie, nepřítele svobodných voleb a  svobody slova.
   

Mám k tomu jediný historický poznatek – v každé zemi, kde ve jménu pokroku poslali demokracii do penze, dříve či později vypukne občanská válka. Proto před ní jako první varují právě vojáci. Asi začne podobně, jako to dnes vidíme v Izraeli či na ulicích islamizovaných západoevropských velkoměst – kvůli rasismu, antisemitismu a náboženské nesnášenlivosti.