Iščenko vysvětlil, proč Biden tak potřebuje setkání s Putinem

22. 5. 2021    sputniknews
Jednání Vladimíra Putina s Joe Bidenem sotva něco stranám přinese, kromě oboustranného morálního uspokojení, nicméně americký prezident vytrvale deklaruje vážný úmysl setkat se s ruským lídrem. Rétorika prezidenta Joe Bidena byla vůči Rusku po incidentu s potrubím Colonial Pipeline velmi umírněná – šéf Bílého domu se choval zdrženlivě v naději na setkání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, poznamenal politický dopisovatel MIA “Rossija segodňa” Rostislav Iščenko během rozhovoru se Sputnikem.

Podle jeho slov se Biden odvolával na informace rozvědky, ale americké zvláštní služby nejednou na prázdném místě objevovaly nejneuvěřitelnější události, aby obvinily Rusko.

“Nicméně Bidenem deklarovaný úmysl setkat se s Putinem je, podle všeho, dost vážný. Prezident USA se nechce jenom pozdravit, ale protlačit určité americké zájmy. Proto neřekl, že to byli ruští hackeři, osobně najatí a vyslaní Putinem, aby zničili americké potrubí”, vysvětlil Iščenko.

Jak poukázal analytik, pro vyvarování se vytvoření negativního pozadí Biden zdůrazňuje, že tito hackeři jsou na ruském území a nejsou spojeni s vládou RF, nechává si prostor pro manévrování, stále ještě doufá v setkání s Putinem.

“Američané setkání skutečně potřebují. USA utrpěly katastrofickou porážku v závodě zbrojení. Jsou přesvědčeny, že Rusko je může zničit, ale nejsou si jisty, zda mu mohou přinést zásadní ztráty. Pro Bidena je nyní důležité dosáhnout dohody pro kontrolu zbrojení, které umožní Státům stabilizovat situaci a navrátit je ke stavu parity”, myslí si Iščenko.

Právě proto Biden usiluje o setkání s Putinem a chová se dost zdrženlivě, uzavřel expert.

Největší operátor potrubí v USA společnost Colonial Pipeline byla vystavena kybernetickému útoku virem DarkSide. Kvůli němu společnost odpojila některé systémy, spojené s dodávkami paliva. Prostoj potrubí dovedl ke zvýšení velkoobchodních cen na benzin v USA a poruchám na benzinových pumpách. Americká média dala kybernetický útok do souvislosti s Ruskem, ale Bílý dům to nepotvrdil.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová