Novinář Kroupa versus vicepremiér Hamáček aneb Analytický rozbor údajných důkazů a chybného zacílení

EXANPRO
11. 5. 2021 Souhrnná analýza (13101)

Tento produkt je komplexním analytickým rozborem, přičemž volně navazuje na předchozí souhrnné hodnocení s odborným výkladem o tzv. českých rádoby investigativních novinářích, kde jsme na konkrétních reálných příkladech předložili i prokázali, jakými nespolehlivými zdroji jsou novináři Ondřej Kundra, Jaroslav Spurný a Janek Kroupa, a to především v problematice zpravodajských služeb*, což se dotýká i politických záležitostí.

Novinář Janek Kroupa a jeho kolegyně Kristina Ciroková nařkli vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) z toho, že chtěl do Moskvy odjet s plánem vyměnit mezinárodní skandál související s incidentem ve Vrběticích za dodávky vakcíny Sputnik V a za možnost, že by se v Praze uskutečnilo vrcholné setkání (summit) prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina. Záměrně jsme použili slovo „nařkli“, protože toto slovo znamená obvinit někoho neprávem. Na druhou stranu netvrdíme, že Hamáček nechyboval a že by snad v určitých věcech nelhal, ale plán na výměnný obchod tak, jak to podal novinář Kroupa nikdy neexistoval a ani existovat nemohl. To objasníme v další části analytického produktu.

V souvislosti s incidentem ve Vrběticích by měl Janek Kroupa nejprve vysvětlit své tvrzení z roku 2018. Tehdy tvrdil, že důvod příjezdu zpravodajských důstojníků* GRU* (GU*) pod krycími jmény Boširov a Petrov do České republiky v říjnu 2014 se týkal sledování bývalého ruského dvojitého agenta* Sergeje Skripala, který měl v té době do ČR taktéž přicestovat. V současných dnech roku 2021 jsme se ale dozvěděli, že jejich tehdejším úkolem v ČR byla sabotážní* akce ve Vrběticích. Kroupa ale dosud svůj rozpor nijak nekomentoval, přičemž není možné tvrdit, že operativci* z GRU zde během své pětidenní návštěvy zvládli obojí, a ještě se přitom pohybovali na více místech v ČR. Kroupa navíc už v roce 2018 svým projevem potvrdil úniky informací z Bezpečnostní informační služby* (BIS), přičemž se tato trestná činnost v podobě řízeného úniku* utajovaných informací* směrem k vybraným novinářům od té doby přes různé prostředníky opakovala a zesilovala. Někdo z orgánů činných v trestním řízení by se tím měl již konečně a důsledně zabývat, jinak to vytváří dojem zákulisního komplotu (konspirace) státních orgánů. (Blíže k vyjádření Janka Kroupy v roce 2018 viz předchozí produkt 13100.)

Následně předložíme analytický rozbor údajných důkazů Janka Kroupy, dále objasníme, proč nemohl existovat žádný plán na jakýsi „výměnný obchod“, a názorně ozřejmíme, proč novinář Kroupa a politická opozice chybovali, když své nařknutí ohledně cesty do Moskvy zacílili jen na Hamáčka. Příprava cesty do Moskvy včetně cíle této cesty byla totiž věcí celé vlády v čele s Andrejem Babišem, který podle vývoje těchto sporných politických záležitostí hraje svou typickou dvojroli. Anebo si snad novinář Kroupa a politická opozice myslejí, že ministr vnitra Jan Hamáček (tehdy zároveň i jako úřadující ministr zahraničních věcí) se sám rozhodl, že přiveze milion dávek ruské vakcíny a že sám za sebe zatelefonoval ministru obrany Lubomíru Metnarovi (hnutí ANO), ať mu k tomuto účelu připraví armádní letecký speciál, a že Metnar svému kolegovi „bez mrknutí oka“ jen tak vyhověl a vydal přes své podřízené pokyn vedoucím funkcionářům Armády ČR, aby tuto akci zahrnuli do letového plánu? Hamáček nemohl v zahraničí zastupovat sám sebe a jeho cestu mu musel schválit jeho nadřízený.

Tímto jsme již leccos napověděli, ale podívejme se nyní na podrobnější vysvětlení k zapojení celé vlády, na Hamáčkovo skutečné pochybení, na podrobný analytický rozbor údajných důkazů novináře Kroupy a na přízemnost a omezenost většiny politiků z politické opozice.

Přístup k celému produktu získáte po uhrazení předplatného. Předplatit.