Radku Kotene, zavařil sis to sám

Lubomír Man
7. 5. 2021
Po dnešku už do budovy ČT ani nenahlédneš. Vůbec ses totiž neosvědčil. Odmítls nechat se vést nápovědmi zkušeného ohybatele lidských vyjádření moderátora Takáče, ani v nejmenším jsi jeho „argumentům“ slabomyslně nezapřitakal, nenechal ses chytnout do léček, které ti v průběhu čtvrtečního Interview ČT kladl, a nelekl ses ani až do krutosti ztvrdlých rysů jeho tváře a prokurátorsky výhrůžného tónu jeho hlasu, kterými od tebe vyžadoval: „Věříte Vrběticím, nebo nevěříte? Odpovězte mi na tuto jedinou otázku!“


(Na snímku poslanec za SPD Radek Koten)

Zachoval jsi klid, který vycházel z vědomí tvé duševní převahy a z vědomí tvé pravdy. Odpověděl jsi mu, že od toho, abys médií předloženému věřil nebo nevěřil, tady nejsi ani ty, jako předseda bezpečnostního výboru sněmovny, a není jím a nemůže jím být ani prostý občan, který má informací ještě méně, než jich máš ty. Ale že všichni jsme tady od toho, abychom žádali bezpečnostní orgány tohoto státu, aby vyšetřily, zda se zločin stal či nestal, aby soudu byly předloženy nezpochybnitelné důkazy o vině či nevině podezřelých, a soud aby pak vynesl spravedlivý a objektivní výrok. A  teprve pak že je slušné ptát se s kohokoli z nás, zda věříme nebo nevěříme.

Ale u nás, řekl jsi, začíná být normální řvát: Zbavíme Rusko účasti na výstavbě dalšího bloku elektrárny v Dukovanech, nedovezeme z Ruska vakcínu Sputnik V, vyhostíme tolik a tolik ruských diplomatů hned, jak se v novinách objeví pouhé obvinění – bez důkazů. A k jeho důvěryhodnosti a úřední platnosti – dodávám už já jako autor tohoto článku – nám bohatě stačí , když se o tomto obvinění, jak to též nedávno zaznělo na ČT, kladně vyjádří poslanec Pavel Žáček.

Ale abych byl spravedlivý. Dávám ČT kladný bod za to, že si Radka Kotena do ČT vůbec pozvala, i když jisté nebezpečí tušit musela.