Západ si našel náhradu za Navalného

Ljuba Stěpušová
16. 5. 2021 pravda
Západ našel náhradu za Alexeje Navalného – je jí Michail Chodorkovský, jak se říká, starý přítel je lepší než dva noví. Chodorkovský vystoupil s odhalením “proruské sítě” v Evropě. “Podnikatel v exilu”, “kritik Kremlu” Michail Chodorkovský předložil poslancům Evropského parlamentu (EP) prostřednictvím video spojení z Londýna svou zprávu o “proruské síti” v Evropě. Jak píše EUobserver, Chodorkovský v pondělí, 10. května, vystoupil před komisí pro zahraniční vměšování. Zdůraznil, že jeho týmem zjištění evropští politici jsou součástí “proruské sítě”, která zahrnuje Česko, Kypr, Francii, Řecko, Litvu, Lotyšsko, Německo, Polsko.

Spisy shromáždila jeho nevládní organizace The Dossier Center, sídlící ve Velké Británii, dokument byl předložen v podobě uzavřeného přístupu na 60 stránkách pro členy výboru EP prostřednictvím zabezpečené internetové stránky.

Podle slov Chodorkovského Moskva působí prostřednictvím analytického centra “Dialog civilizací” bývalé hlavy Ruských železnic Vladimíra Jakunina, sídlící v Německu, které se používá pro zjištění “potenciálních spojenců Kremlu mezi evropskými elitami”.

Chodorkovský poznamenal, že jedním ze zdrojů Jakunina je “někdo, kdo má blízko k Merkelové”.

Rusko rovněž používalo “uprchlého rakouského finančníka” Jana Maršálka k verbování vysoce postavených důstojníků rakouské rozvědky. Bylo oznámeno, že podnikatel rovněž pořádal večírky, aby získal informace od dalších politických vůdců a vedoucích silových struktur.

“Některé informace, které vám poskytuji, nemohou být doloženy našimi zdroji u soudu, protože se obáváme o jejich život a život jejich rodin v Rusku”, vysvětlil Chodorkovský.

V Česku Chodorkovský “odhalil” poslance za komunistickou stranu Zdeňka Ondráčka, který navštívil Doněckou lidovou republiku, kde jej přivítali s poctami a českou hymnou. Později politik prohlásil, že to byla soukromá cesta.

Ve Francii “byli do sítě Putina” zařazeni poslanec Evropského parlamentu Thierry Mariani, který několikrát navštívil ruský Krym (bude si moci o sobě přečíst tajnou zprávu Chodorkovského), a bývalý poslanec Evropského parlamentu Emerik Shoprad.

Podle slov Chodorkovského “PR firma spojená s Kremlem” nařídila bývalému polskému poslanci Mateuszi Piskorskému, aby “našel loajální evropské politiky”, které zval na Kremlem sponzorované akce.

V Litvě Rusko údajně vybralo za svého agenta vlivu bývalého ministra zahraničních věcí a velvyslance EU v Rusku Vygaudase Ušackase. A v Lotyšsku, jak ujistil Chodorkovský, Kreml “mohl rozšiřovat” vliv prostřednictvím příbuzných oligarchů, “takových jako Jurij Kovalčuk nebo Nikolaj Tokarev”, kteří “mají v zemi nemovitost a podíl ve společnostech”.

“Tokarev a Kovalčuk byli hlavními účastníky financování paláce Putina, který byl předmětem videa opozičníka Alexeje Navalného”, řekl prezidentem RF omilostněný zločinec.

Chodorkovský ukázal úroveň Evropského parlamentu

“Nebudu komentovat kdejaký blábol nějakého Rusa”, popřel obvinění český komunista Ondráček, informuje ČTK. Jménem Marianiho v Evropském parlamentu vystoupil jeho kolega Jean-Lin Lacapelle. “Chodorkovský byl obviněn ze “série vražd” a “praní peněz”, a Evropský parlament jej neměl zvát, aby vystoupil”, řekl Lacapelle.

Obvinění mohou Chodorkovského pohnat před soud

“Spis” Chodorkovského by mohl “na koleně” napsat každý člověk, který se aspoň trochu vyzná v politice, protože jmenovaní evropští politici veřejně říkají, že je třeba, aby jejich země spolupracovaly s Ruskem. Jsou to adekvátní lidé, hájící zájmy svých zemí a národů a neplnící výhradně úkoly NATO a EU.

Na opačném pólu se v podobě většiny Evropského parlamentu nachází dekadentní Západ, zatížený dluhy a válkami, který hledá vnitřního nepřítele, aby semkl masy rusofobií.

Tento nečitelný Západ automaticky omlouvá každého zloděje, který neuhradil daně, což je nejhorším zločinem na Západě, protože je “kritikem Putina”.

Co se týče samotného Chodorkovského, tak pokud jeho informace nebude moci být doložena u soudu, tak obvinění se mohou stát žalobci a pohnat ho před soud za pomluvu.

Chodorkovský je zločinec, kterému Vladimír Putin udělil milost po jeho prosbě, že “se potřebuje dostat k nemocné matce”. Matka zemřela, aniž by uviděla synka, jelikož “synek” hned utekl z Ruska zachraňovat peníze. Ale Alexej Navalný (další zloděj), také poskytující Západu rady, kterým oligarchům v Rusku je třeba uložit sankce, je v zapomnění, někoho Západ musí pohánět, tak si vzpomněli na Chodorkovského.

Zdalipak se Chodorkovský vrátí do Ruska?

Chodorkovský v rozhovoru s The Daily Beast v roce 2016 prohlásil, že plánuje návrat do země. “Vrátím se tam hned, jakmile se začne hroutit režim”, slíbil.

“A nyní dělám mnohé, všechno, co mohu, aby, až tento režim začne padat, kolaps proběhl jinak, aby se neopakovaly zkázonosné chyby, učiněné na začátku 90. let”, řekl.

V prosinci roku 2015 byl Chodorkovský v nepřítomnosti v Rusku obžalován v případu vraždy primátora Něftějuganska Vladimíra Pětuchova.

Byl zatčen v roce 2003 a odsouzen pro neplacení daní a rozkrádání ropy a strávil ve vězení víc než deset let. V prosinci roku 2013 Vladimír Putin udělil Chodorkovskému milost. Hned po propuštění z kolonie exšéf JUKOSu opustil Rusko. Zanedlouho nato prohlásil, že je připraven se vrátit v případě získání záruky o tom, že v budoucnu bude moci odjíždět do zahraničí.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová