Jan Schneider: Ó jak je ta Evropa chytrá!

Jan Schneider

17. 6. 2021 PrvníZprávy

Evropská unie chce z ekologických důvodů snížit emise oxidu uhličitého především tak, že bude omezovat výrobu energie z uhlí. Současně chce z politických důvodů snížit import ruského zemního plynu.

Jan Schneider


Jaký je výsledek?

Podle agentury Bloomberg (ČTK, 15.06.2021) Evropa, která je považována za vzor globálního boje proti emisím oxidu uhličitého, nemá dostatek zemního plynu, proto se vrací k uhlí. Jeho spotřeba stoupla kvůli chladnější a delší zimě, a ukazuje se, že s po-kovidovým rozjezdem ekonomik mnohé země spoléhají na uhlí, aby měly dostatek elektřiny. Náš spor s Polskem kvůli (ne)přerušení těžby v dole Turów je toho čerstvým důkazem.

Některé kruhy v EU přitom z politických důvodů (prosazovaných Spojenými státy) plánují omezit import ekologičtějšího zemního plynu, protože je z Ruska. Snaží se proto zamezit dokončení výstavby plynovodu Nord Stream 2, který by do Evropy dopravoval ekologicky šetrně ekologicky šetrný zemní plyn.

Navíc by se zvýšila bezpečnost energetických dodávek, protože by se tranzit plynu vyhnul nespolehlivé Ukrajině, která v minulosti dokonce deklarovala přerušení ruských dodávek plynu jako prostředek politického nátlaku, jímž by si chtěla vynutit podporu EU. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk tehdy (ČTK, 8.8.2014) „nevyloučil, že by se restrikce mohly dotknout i přepravy ruského plynu do Evropy.“

Místo toho chce EU ekologicky nešetrněji (lodní dopravou, vyžadující drahou přístavní infrastrukturu) importovat ekologicky nešetrněji získávaný zkapalněný americký břidličný plyn, který je ke všemu ještě dražší než ten ruský.

Paradoxní je, že v roce 2017 napsal belgický deník Le Soir o novém šetření aktivit offshore společností, nazvaném “Paradise Papers”, který provádělo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů ICIJ, že americké tankery dodávají palivo zakoupené v Rusku na terminál zkapalněného plynu v Antverpách.

Striktně separátně „vnímáno“ (tedy vstřebáváno pocitově s vyloučením rozumu), je-li člověk v dobrém rozmaru, mohou se mu snad ty jednotlivosti zdát být samy o sobě v pořádku, politicky, ekologicky i energeticky. Ovšem procitne-li z oblouznění a posoudí-li vše dohromady, tentokrát s použitím rozumu, zjistí, že to nejde dohromady ani omylem.

Logickým důsledkem této hybridní vývrtky je pak aktuální nedostatek zemního plynu, který Evropa nahradí zvýšenou výrobou energie z uhlí, kterou chce ovšem omezit z ekologických důvodů.

Fatálně to připomíná „logiku“ z jednoho starého židovského vtipu o Icikovi Rozumbradovi, kterého velice zlobilo, ze ho všichni nazývají bláznem. Rozhodl se, že vyzkouší, zda je opravdu hloupý, protože si někde přečetl, že “Bůh chrání slabé duchem”. Vylezl na střechu domu a řekl si: “Jestli mě Bůh ochrání, znamená to, že jsem hloupý. Když mě neochrání, bude to důkaz, že jsem chytrý.” Pak skočil ze střechy a strašně si rozbil držku. Spustil velký křik. Seběhli se sousedé a vyptávali se, co se děje. “Ach, lidi,” šťastně sténal Icik, “kdybyste věděli, jak jsem chytrý!”