Pár poznámek k „mezírkám v informacích“ o schůzce Biden-Putin

St. Hroch 

18. 6. 2021  Outsidermedia


V průběhu roku 2020 jsme od USA dostali deset žádostí ohledně kybernetických útoků na objekty v USA, a dvě takové žádosti letos. Na všechny, jak loňské, tak i letošní, dostali naši kolegové vyčerpávající odpovědi. Na druhé straně Rusko poslalo loni do USA 45 takových žádostí a v prvním pololetí tohoto roku 35. Žádnou odpověď jsme na tyto žádosti nedostali.

Projel jsem si ráno, dle svého zvyku, zprávy hlavních médií, co píší o včerejší Putinově tiskovce v Ženevě, a dověděl jsem se především, že Putin dostal od Bidena bizona a Bidenovy brýle, americký prezident zase psací soupravu v ruském stylu, a že prostoru pro shodu je, podle funkcionáře jedné ruské liberální pidistrany, málo. A někde jinde, že v podstatě žádný.

Víc mě zajímalo, co píší o tolik přetřásané kybernetické bezpečnosti (a ruské agresivitě v této oblasti). Většinou to jen okrajově (s výjimkou Parlamentních listů) zmínili, a to přesto, že tam Putin uvedl velmi zajímavé informace. Proto se pokusím tuto informaci malinko rozšířit a upřesnit.

Vzhledem k místy mizerné zvukové kvalitě přenosu i záznamu tiskovky jsem nahlédl do jejího stenozáznamu.
A cituji slova ruského prezidenta:

Pokud jde o kybernetickou bezpečnost, domluvili jsme se, že na toto téma začneme politické konzultace. Podle mého názoru je to neobyčejně důležité.

Nyní k tomu, kdo na sebe má brát nějaké závazky: Chci vás informovat o věcech, které jsou obecně známy, ale nikoli široké veřejnosti. Z amerických zdrojů, já se prostě bojím, že popletu organizace, ale Peskov vám to potom dá… takže, z amerických zdrojů vyplývá, že největší množství kybernetických útoků ve světě se uskutečňuje z kybernetického prostoru USA, na druhém místě je Kanada, za ní dvě latinskoamerické země a pak Velká Británie. Rusko v tomto seznamu zemí, z jejichž kybernetického prostoru se uskutečňuje nejvíc kybernetických útoků různého druhu, jak vidíte, není. To za prvé.

Za druhé: V průběhu roku 2020 jsme od USA dostali deset žádostí ohledně kybernetických útoků na objekty v USA, a dvě takové žádosti letos. Na všechny, jak loňské, tak i letošní, dostali naši kolegové vyčerpávající odpovědi. Na druhé straně Rusko poslalo loni do USA 45 takových žádostí a v prvním pololetí tohoto roku 35. Žádnou odpověď jsme na tyto žádosti nedostali. To svědčí o tom, že máme na čem pracovat. A otázka, kdo, v jakém objemu a proč má na sebe brát odpovědnost, se musí řešit v procesu jednání.

Pokud jde o útok na produktovod v USA, víme, že příslušná společnost byla nucena vyplatit vyděračům 5 milionů dolarů. Tak, podle mých informací, byla část z oněch 5 milionů z elektronických peněženek už vrácena, ale část ne… Co s tím mají společného státní orgány Ruska? I my narážíme na takové hrozby – viz například na zdravotnický systém jednoho z velkých regionů Ruské federace. Víme, samozřejmě, že je tato činnost koordinována z kybernetického území USA – a nemyslím si, že by státní orgány USA na takových manipulacích měly zájem. Musíme, zkrátka, odhodit různé insinuace, a na expertní úrovni si sednout a začít pracovat. Je to v zájmech RF i USA. V podstatě jsme se na tom dohodli a Rusko je na to připraveno.
A takových „mezírek“ v informacích tam bylo víc – co na to všechny ty dnešní cenzorské, státem ale i zahraničím podporované spolky?

St.hroch 20210617